Ποιά είναι η κατάλληλη ηλικία για να ξεκινήσει ένα παιδί μια ξένη γλώσσα;

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

Από τον παιδίατρο Κώστα Κομματά

Στην σημερινή παγκοσμιοποιημένη εποχή, δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία, πως η εκμάθηση τουλάχιστον μιας ξένης γλώσσας, είναι απόλυτη υποχρέωση- εφόδιο , του κάθε παιδιού. Το ζήτημα είναι πότε πρέπει να ξεκινήσει η εκμάθηση της και με ποιο τρόπο.


Σαφώς, εφόσον κάποιος από τους γονείς, ομιλεί καλά την ξένη γλώσσα που πρόκειται να μάθει το παιδί μπορεί από πολύ μικρή ηλικία – μόνο υπό μορφή παιχνιδιού- να του μαθαίνει λέξεις και φράσεις. Π.χ. την ώρα που παίζουν ή την ώρα που του δείχνει κάποιο εικονογραφημένο παραμύθι, μπορεί να ονομάζει διάφορα ζωάκια (που τα ονόματα τους, προφανώς τα ξέρει το παιδί) στην ξένη γλώσσα.

Είναι αυτονόητο όμως, ότι δεν πρέπει να προσπαθούν οι γονείς, στην ηλικία των 3-4-5 χρόνων, να επιχειρήσουν κάτι πιο οργανωμένο (γραμματική, συντακτικό λέξεων). Η αιτία είναι πολύ απλή. Είναι αφελές, να επιχειρήσεις να μάθεις κανόνες γραμματικής λόγου χάρη στα αγγλικά – στο παιδί σου- όταν αυτό δεν τους γνωρίζει καλά ούτε στην μητρική του γλώσσα. Οργανωμένη (με μορφή φροντιστηρίου εκμάθηση μιας ξένης γλώσσας μπορεί να ξεκινήσει στην δεύτερα ή Τρίτη δημοτικού.

Κάτι σημαντικό!! Υπάρχουν παιδιά – ευφυέστατα – που όμως παρουσιάζουν δυσκολίες στην εκμάθηση του γραπτού λόγου στην μητρική γλώσσα. Λ.χ. αλφάβητο κτλ. Είναι κάτι σύνηθες και προσωρινό. Σε ένα τέτοιο όμως παιδί είναι επικίνδυνο σφάλμα, κάποιος φιλόδοξος γονιός, να επιχειρήσει και οργανωμένη (φροντιστήριο) εκμάθηση ξένης γλώσσας. Σε μια τέτοια περίπτωση, το πλέον πιθανό είναι ότι ο μικρούλης μαθητής, θα "βραχυκυκλώσει" και δεν θα μάθει ούτε τους γραμματικούς κανόνες της μητρικής του γλώσσας.