Διατροφική ανασύνταξη μέχρι την Πρωτοχρονιά

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

Διατροφική ανασύνταξη μέχρι την Πρωτοχρονιά

Χάρης Γεωργακάκης
Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, MSc
Αντιπρόεδρος Ελληνικού Ιδρύματος Καρδιαγγειακής Υγείας και Διατροφής


Το πρώτο κύμα εορταστικών τραπεζιών πέρασε. Φάγαμε λίγο παραπάνω, ήπιαμε λίγο περισσότερο, γυμναστήκαμε λιγότερο... Συνήθως έτσι γίνεται. Δεν χρειάζεται όμως πανικός. Ανασυνταχθείτε άμεσα και διορθώστε την κατάσταση, μέχρι τα επόμενα....

Ίσως η πιο κρίσιμη περίοδος για να δώσουμε φυσικές ανάσες αποτοξίνωσης στον οργανισμό μας είναι τα διαστήματα από 27 Δεκεμβρίου έως και 30 Δεκεμβρίου, καθώς επίσης και από 2 Ιανουαρίου έως τα Φώτα. Για το λόγο αυτό τις συγκεκριμένες ημέρες αποφεύγουμε λίγο το κρέας και τα ζωικά προϊόντα (τυριά, αλλαντικά). Περιορίζουμε το αλάτι στο φαγητό μας και αντί αυτού βάζουμε άφθονα μυρωδικά και μπαχαρικά. Ελέγχουμε την κατανάλωση αλκοόλ και όσο μπορούμε λέμε και κανένα όχι στα γλυκά.

Στον αντίποδα βάζουμε περισσότερες φρούτα στη διατροφή μας. Επιλέγουμε στα κυρίως γεύματά μας ψάρι, όσπρια, λαδερά, σαλάτες και σούπες λαχανικών. Επαναφέρουμε το κυρίως γεύμα το μεσημέρι και το βράδυ τρώμε κάτι ελαφρύ. Πίνουμε αρκετό νερό και φυσικά αφεψήματα χωρίς ζάχαρη.
Και για να έχετε μια λίγο καλύτερη εικόνα ας δούμε στην πράξη πώς μεταφράζονται σε γεύματα όλα αυτά :

Προτάσεις για κυρίως γεύματα

• Ψάρι ψητό ή βραστό (με λεμόνι και μυρωδικά) με άφθονα λαχανικά
• Σούπα από φρέσκα λαχανικά (καρότο, σέλινο, κολοκύθι, πατάτα …)
• Μανιτάρια πλευρώτους ψητά με λαχανικά και ψωμί ολικής αλέσεως
• Σαλάτα με φακές και λαχανικά (ντομάτα, πιπεριές) με άπαχο ανθότυρο
• Καστανό ρύζι ή κινόα με γιαούρτι

Προτάσεις για ελαφριά βραδινά

• Φρουτοσαλάτες εποχής με λίγο μέλι και κανέλλα
• Γιαούρτι με δημητριακά ολικής και φρούτα
• Σαλάτες πράσινες με ανθότυρο και παξιμάδι ολικής
• Παξιμάδι ολικής αλέσεως με λαχανικά και ανθότυρο