Παιδί -Παρθένος: τι ζώδιο πρέπει να είναι οι γονείς για να ταιριάζουν στον οργανωμένο χαρακτήρα του;

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

 Το παρθενάκι είναι ένα παιδί συνεσταλμένο, σοβαρό, μεθοδικό, ανασφαλές και ευφυέστατο.

Από την Έλλη Ντράκοβιτς


Για να είναι ισορροπημένο χρειάζεται ένα περιβάλλον τακτοποιημένο, σταθερό με διανοητικά ερεθίσματα. Η ιδιαίτερη ευφυΐα του γίνεται αντιληπτή από πολύ νωρίς, καθώς το βλέμμα του ερευνητικό γεμάτο περιέργεια προσπαθεί να συνδέσει τα ερεθίσματα με τις πηγές τους.
Από πολύ μικρό αναπτύσσει τις δεξιότητες που χρειάζεται για να αυτονομηθεί, είναι από τα παιδιά που αυτοεξυπηρετούνται και μιλάνε πιο νωρίς από το μέσο όρο. Το λεξιλόγιό του είναι πλούσιο με ένα φοβερό «ετυμολογικό» ένστικτο που του αρέσει να επινοεί λέξεις και παράγωγα που θα μπορούσαν να σταθούν στο λεξικό του Μπαμπινιώτη.  Η πρώιμη γλωσσική του ικανότητα δεν χρησιμεύει μόνο για την επικοινωνία με τους άλλους, αλλά κυρίως ως εργαλείο για την κατανόηση του περιβάλλοντος, της λειτουργίας, της δομής, και των μερών που το απαρτίζουν . Ετοιμαστείτε λοιπόν να ξεσκονίσετε τις γνώσεις και την εγκυκλοπαίδειά σας. Το παρθενάκι, όταν δεν καταλήγει στα δικά του συμπεράσματα, ρωτάει και θέλει αξιόπιστες απαντήσεις και λογικά επιχειρήματα αν είναι δυνατό και επιστημονικά τεκμηριωμένα.  Όταν πάρει τις απαντήσεις που χρειάζεται και κατανοήσει πλήρως αυτό που το απασχολεί, νιώθει ανακούφιση και χαρά για τη γνώση που αποκόμισε, και μπορεί να πάει παρακάτω, να εξερευνήσει κάτι άλλο. Με την αφοσίωση ενός ερευνητή δεν αφήνει τίποτα στη μέση αν δεν το ολοκληρώσει πρώτα και μάλιστα με τον τελειότερο τρόπο.
Επειδή τα ενδιαφέροντά του περιστρέφονται γύρω από θέματα που αφορούν την αντίληψή του την οποία μάλιστα συνδέει με απτά, πρακτικά και χρήσιμα θέματα, έχει συχνά μια σοβαρότητα που δεν αντιστοιχεί στην ηλικία του. Σε συνδυασμό μάλιστα με την ανάγκη του να είναι και το ίδιο χρήσιμο, ικανό και τέλειο σε ότι καταπιάνεται, άρα αγαπητό και αποδεκτό , το ψυχικό του φορτίο είναι μεγάλο. Η τελειομανία και η υπερβολική προσήλωση στη λεπτομέρεια, μπορεί σε ακραίες περιπτώσεις, να του δημιουργήσει από ψυχικές αναστολές έως ψυχαναγκαστικές διαταραχές. Είναι απαραίτητο να μάθει έμπρακτα ότι η αγάπη των γονιών του, την οποία δε θεωρεί δεδομένη, είναι ανεξάρτητη από το επίπεδο τελειότητας του ίδιου. Πρέπει να μάθει ότι τα λάθη είναι ανθρώπινα και χρήσιμα αφού μπορεί να μας βοηθήσουν να βελτιώσουμε τους τρόπους και τις μεθόδους μας για να πετύχουμε κάτι.
Γενικά επειδή είναι ένα παιδί ανασφαλές χρειάζεται συνέχεια ενθάρρυνση και ενίσχυση της αυτοπεποίθησής του. Οι έπαινοι και η επιβράβευση πρέπει να στοχεύουν  περισσότερο στην προσπάθεια που έχει καταβάλει και λιγότερο στο αποτέλεσμα, εκτός αν το αποτέλεσμα καλύπτει ακριβώς τις προσδοκίες του, πράγμα σπάνιο. Διαφορετικά  θα νιώθει ότι το κοροϊδεύουν με επαίνους που δεν του αξίζουν.
Η συστολή μπορεί να το κάνει να φαίνεται αποκομμένο, δεν του λείπει όμως η κοινωνικότητα, αλλά χρειάζεται χρόνο για να ενταχθεί σε μια ομάδα. Πρώτα την περιεργάζεται, την αναλύει και μετά εντάσσεται με τον τρόπο του, δεν είναι από τους μπροστάρηδες αλλά κατέχει καλά τον τρόπο να λειτουργεί ομαλά η ομάδα και συμβάλλει στη διατήρησή της.
Προτιμά να βρίσκεται στο παρασκήνιο και δεν του αρέσει καθόλου να επιδεικνύει τα ταλέντα και την ευφυΐα του που παραμένουν κρυφά γι’ αυτούς που δεν το γνωρίζουν καλά. Η επιμέλεια, η τάξη, η ευγένεια και το αξιόλογο μυαλό του το κάνουν το αγαπημένο παιδί των δασκάλων.
Είναι πολύ εργατικό και πολλές φορές ξεπερνάει τα όρια της σωματικής του αντοχής. Βαριέται αφόρητα την απραξία και τότε μπορεί να γίνει ιδιότροπο, μελαγχολικό ή νευρικό. Πρέπει από νωρίς να μάθει να χαλαρώνει και να βρίσκει ευχαρίστηση σε δραστηριότητες που μόνο στόχο έχουν τη διασκέδαση. Το γέλιο είναι πολύ σημαντικό για την ισορροπία του αφού αποφορτίζει τη βαριά του διάθεση και καταλαγιάζει την ανησυχία του. Έχει έμφυτο χιούμορ και παιχνιδιάρικο πνεύμα, αρκεί να του το εκμαιεύσετε παίζοντας με τις λέξεις και το παράδοξο. Μπορείτε να σκαρώνεται μαζί ιστοριούλες, έτσι μπορεί να εκφράσει τα συναισθήματά του και να αναπτύξει τη φαντασία του. Η ενασχόληση με τη μουσική, κυρίως με τη θεωρία, εκτός του ότι του δίνει μια μεγάλη διανοητική χαρά μπορεί να ενισχύσει την αυτοπεποίθηση και τη φαντασία του. Αγαπάει τη φύση, τα φυτά και τα ζώα, μια βόλτα στην εξοχή ή στο ζωολογικό κήπο είναι μια καλή επιλογή για να περάσει καλά.

Γονείς στα ζώδια της γης.
Μεγάλη αποδοχή και συνάφεια μεταξύ τους καθώς έχουν στην ίδια ανάγκη για απτά και χρήσιμα πράγματα στη ζωή. Η επικοινωνία είναι αβίαστη, μπορεί να λείπει ο ενθουσιασμός και η σπιρτάδα, αλλά αυτό που παίρνει κυρίως το παιδί, είναι αγάπη, αποδοχή και ησυχία.

Ο Ταύρος είναι από τους ιδανικούς γονείς για το παιδί αυτό. Είναι μια σχέση πολύ ζεστή, όπου ο γονιός καλύπτει απολύτως την ανάγκη του παιδιού για σταθερό και τακτοποιημένο περιβάλλον μαζί με συναισθηματική ασφάλεια,  αφοσίωση, υποστήριξη κα αποδοχή. Λογική και συναίσθημα γνωρίζονται από κοντά και διδάσκει ο ένας στον άλλο αυτό που κατέχει καλύτερα.

Με τον Παρθένο υπάρχει μεγάλη διανοητική συνάφεια, του παρέχει τα ερεθίσματα που χρειάζεται, και αξιοποιεί το νοητικό δυναμικό του παιδιού με δραστηριότητες που απολαμβάνουν και οι δύο. Πρέπει όμως ο γονιός, ιδιαίτερα αν είναι η μητέρα, να διαχειριστεί της υπερβολές του ζωδίου τους. Δηλαδή την υπερβολική ευταξία, τη σχολαστικότητα και σοβαρότητα με την οποία αντιμετωπίζουν και τις πιο μικρές προκλήσεις - εκπλήξεις της ζωής. Χρειάζεται να ελαφρύνουν λίγο, να βάλουν στη ζωή τους τη διασκέδαση χωρίς πρόθεση. Μπορούν μαζί να σκαρώνουν ιστορίες , ακόμα και οι δραματικές λειτουργούν εκτονωτικά για τον ψυχισμό του παιδιού καθώς αποκαλύπτουν τα άγχη και τις αγωνίες του.

Ο Αιγόκερως είναι πανευτυχής μ’ αυτό το παιδί που είναι έξυπνο, σεμνό, που έχει όλες τις προδιαγραφές για να γίνει ένας χρήσιμος και άξιος ενήλικας και το παιδί από την πλευρά του νιώθει σιγουριά, ασφάλεια μαζί του. Ο γονιός θα είναι πάντα σε θέση να απαντήσει τις ερωτήσεις του παιδιού, όχι τόσο από ευρυμάθεια, αλλά θα αναγκαστεί να φρεσκάρει και να πλατύνει τις γνώσεις του για να μην πέσει από το βάθρο. Θα πρέπει να εκπαιδευτεί λίγο στην ελαφρότητα και στην εκδήλωση των συναισθημάτων του.

Γονείς στα ζώδια του νερού.
Είναι προστατευτικοί, προσφέρουν αμέριστη στοργή και αφοσίωση στα παιδιά τους, έτσι καλύπτεται η ανάγκη του μικρού παρθένου για αγάπη, αποδοχή. Τα ζώδια του νερού λειτουργούν συναισθηματικά, το παρθενάκι εκλογικεύει ακόμα και τα συναισθήματά του, οπότε η επαφή με τον συναισθηματικό γονέα το βοηθάει να αναγνωρίσει, να αναλύσει και να διαχειριστεί και τα δικά του συναισθήματα. Η υποκειμενικότητα των ζωδίων του νερού δεν κάμπτουν τη λογική του παιδιού.

Με τον Καρκίνο η σχέση είναι πολύ ικανοποιητική σε συναισθηματικό επίπεδο. Το παιδί αυτό αν και ανασφαλές και γεμάτο συστολή έχει μεγάλη επιθυμία να είναι αυτόνομο και ανεξάρτητο τουλάχιστον σε θέματα πρακτικά. Η τρυφερότητα το ισορροπεί και καταλαγιάζει την εσωτερική του ανησυχία, η προσκόλληση όμως δεν είναι στη φύση του. Χρειάζεται αφοσίωση και στοργή αλλά και ελευθερία για να αναπτυχθεί. Οπότε ας φροντίσει ο γονιός να μην εκμεταλλευτεί το συνετό και συμβιβαστικό χαρακτήρα του παιδιού για να προσκολληθεί πάνω του.

Ο Σκορπιός αντιλαμβάνεται τον κόσμο γύρω του κυρίως με το ένστικτο. Με ένστικτο ανταποκρίνεται και στις ανάγκες του παιδιού, αυτό λειτουργεί πολύ καλά όταν το παιδί είναι πολύ μικρό. Γενικά ο Σκορπιός είναι από τους απαιτητικούς γονείς και το παιδί ανταποκρίνεται σ’ αυτές τι απαιτήσεις, όμως για θέματα που ξεφεύγουν της λογικής του ζητά επιτακτικά λογικά επιχειρήματα χωρίς αοριστίες και εμπάθειες. Είναι από μόνο του απαιτητικό από τον εαυτό του, οι απαιτήσεις του γονιού μπορεί να του προκαλέσουν επιπλέον άγχος, χρειάζεται απλά ενθάρρυνση.

Ο Ιχθύς εκτός από αμέριστη αγάπη και φροντίδα του προσφέρει και ένα εισιτήριο για τον κόσμο της φαντασίας. Μπορεί να το βοηθήσει να ελευθερώσει το κρυμμένο δημιουργικό δυναμικό του και να δώσει πνευματικότητα στον τρόπο σκέψης του. Ο τρόπος που σκέφτονται και αισθάνονται είναι τελείως διαφορετικός αλλά η επικοινωνία τους μπορεί να γίνει γοητευτική και για τους δύο αφού τους ανοίγει το δρόμο για το διαφορετικό.  Η σχέση βασίζεται στην αμοιβαία αποδοχή της διαφορετικότητάς τους. Η διάσταση μπορεί να ξεπεραστεί αν προσπαθήσει και από τη μεριά του ο γονιός να μπει στη λογική του παιδιού και να επικοινωνήσει και με τον τρόπο που καταλαβαίνει το παιδί.

Γονείς στα ζώδια της φωτιάς.
Πιθανό να δυσκολευτείτε να βρείτε κοινό τόπο. Τα ζώδια της  φωτιάς διακατέχονται από ένα σχεδόν παιδιάστικο ενθουσιασμό και το παιδί Παρθένος από σύνεση και συστολή. Αν ο γονιός καλύψει τις ανασφάλειες του παιδιού και αποδεχθεί την ανάγκη του να βρίσκεται στο παρασκήνιο, τότε μπορεί να λειτουργήσει θετικά στην ψυχολογία του.

Ο Κριός  πρέπει να αποδεχθεί ότι το παιδί του μπορεί να έχει ιδιαίτερα χαρίσματα αλλά δεν χρειάζεται να τα επιδεικνύει κιόλας. Δεν πρέπει να πιέζει το παιδί προς αυτή την κατεύθυνση., από τη μια του δημιουργεί άγχος και ανασφάλεια από την άλλη αισθήματα ανεπάρκειας. Ένας λιγότερο απαιτητικός γονιός μπορεί να είναι ενθαρρυντικός για το παιδί και να ενισχύσει την ικανότητά του για αυτάρκεια και πραγματική ανεξαρτησία. Μπορούν να περνούν ευχάριστο χρόνο μαζί εξερευνώντας το φυσικό περιβάλλον. Επίσης επειδή είναι υπερδραστήριοι, ο ένας σωματικά ο άλλος διανοητικά, καλό θα είναι να μπει ένα πρόγραμμα ρουτίνας που να τους δίνει τη δυνατότητα να ξεκουράζονται.

Ο Λέων εστιάζοντας στην θετική πλευρά της ζωής μαθαίνει το παιδί του να απολαμβάνει τις χαρές της ζωής χωρίς ενοχές. Η σχέση με τον Λέοντα απομακρύνει τον κίνδυνο να παρουσιάσει το παιδί  ψυχικές αναστολές ή περιόδους μελαγχολίας, το κάνει πιο θετικό και χαρούμενο αρκεί βέβαια να νιώθει αποδεκτό. Η τάση του γονιού να πατρονάρει το παιδιού του, του στερεί τη δυνατότητα να παίρνει πρωτοβουλίες που είναι πολύ σημαντικό για την ανάπτυξη του και την αυτοεκτίμησή του.

Ο Τοξότης  επίσης δείχνει στο παιδί την ευχάριστη όψη της ζωής με ένα τρόπο όμως περισσότερο χαοτικό από όσο αντέχει το παιδί. Χρειάζεται τα λειτουργήσει η πρακτική πλευρά της γονικής ευθύνης που έχει να κάνει με την οργάνωση της καθημερινότητας. Ο γονιός ενθαρρύνοντάς το να παίρνει πρωτοβουλίες το βοηθά να ανεξαρτητοποιηθεί νωρίς. Τα πλατιά ενδιαφέροντά του διευρύνουν και τους ορίζοντες του παιδιού σε πιο πνευματικά πεδία.

Γονείς στα ζώδια του αέρα.
Η εγκεφαλικότητα είναι το κύριο χαρακτηριστικό των ζωδίων του αέρα. Αυτό τα σημείο είναι ένας συνδετικός κρίκος μεταξύ τους. Βρίσκεται στο φυσικό του χώρο, αυτόν της λογικής. Το παιδί αυτό όμως έχει μεγάλη ανάγκη από σιγουριά και συναισθηματική υποστήριξη. Το ίδιο δεν είναι ακριβώς συναισθηματικό από την άποψη ότι αναλύει τα πάντα με βάση την ταξινόμησης των νοητικών και αισθητικών εμπειριών του. Τα συναισθήματα μάλλον του προκαλούν αμηχανία, πρέπει να διδαχθεί τον τρόπο να τα αναγνωρίζει και να διαχειρίζεται και εκεί είναι πολύ σημαντικός ο ρόλος του γονέα, κατά πόσο έχει τη δυνατότητα να αντιληφθεί και ν’ ανταποκριθεί στη συγκεκριμένη ανάγκη του παιδιού του.

Με το Δίδυμο υπάρχει μια διαρκής διανοητική αλληλεπίδραση, με το παιδί να κερδίζει σε βάθος σκέψης και τον γονιό σε χαρά και κοινωνικότητα. Αν καταφέρει ο γονιός να ανταποκριθεί στις συναισθηματικές ανάγκες του παιδιού, τότε η σχέση μπορεί να είναι εποικοδομητική. Πρέπει να σεβαστεί την ανάγκη του παιδιού για ήρεμο και σταθερό περιβάλλον και να ελέγξει τη νευρικότητα και το άγχος του.

Ο Ζυγός είναι πιο εύκολη περίπτωση για το παρθενάκι, από τα ζώδια του αέρα,. Δημιουργεί ένα εκλεπτυσμένο, ήρεμο και αρμονικό περιβάλλον. Η επικοινωνία είναι αβίαστη, και το παιδί διδάσκεται τη διαλλακτικότητα και την έννοια της δικαιοσύνης. Η υπερβολική υποταγή του Ζυγού στις κοινωνικές νόρμες μπορεί να μπλοκάρει τη δημιουργική σκέψη και έκφραση του παιδιού που έτσι κι αλλιώς δεν αγαπά τις αντιπαραθέσεις.

Ο Υδροχόος είναι ένας γονιός ιδιαίτερα σημαντικός για την πνευματική ελευθερία και την επέκταση των διανοητικών ενδιαφερόντων του μικρού Παρθένου,  μπορεί όμως να είναι καταστροφικός για τη συναισθηματική του ισορροπία. Ο απρόσωπος τρόπος με τον οποίο δείχνει την φροντίδα και την αγάπη του ο Υδροχόος, ενισχύσει την έμφυτη ανασφάλεια του παιδιού. Αν είναι πιο τρυφερός και υποστηρικτικός τότε είναι από τους πιο χρήσιμους γονείς για το παρθενάκι, το βοηθάει να ξεπεράσει τα όριά του.