Νέα μελέτη : Επιστήμονες συνδέουν το σωματικό λίπος μιας γυναίκας με τον καρκίνο του μαστού

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

Ο καρκίνος του μαστού αποτελεί μια από τις συχνότερες μορφές καρκίνου στις γυναίκες. Σχετίζεται με μια πληθώρα παραγόντων, όπως η κακή  διατροφή και το υψηλό σωματικό λίπος. Εντυπωσιακά είναι τα αποτελέσματα από μια νέα επιστημονική μελέτη, που παρουσιάστηκε σε συνέδριο της Αμερικανικής Ένωσης για την Έρευνα του Καρκίνου. Σύμφωνα με αυτή φαίνεται ότι γυναίκες που βρίσκονται στην περίοδο της εμμηνόπαυσης και έχουν υψηλό ποσοστό σωματικού λίπους, έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου του μαστού, ακόμη και αν το βάρος τους είναι φυσιολογικό.

Για τους σκοπούς της μελέτης, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από 3.460 γυναίκες, ηλικίας 50-79 ετών, τις οποίες παρακολούθησαν για συνολικό διάστημα 16 ετών. Τα αποτελέσματα των αναλύσεων έδειξαν πως μεταξύ των γυναικών με φυσιολογικό δείκτη μάζας σώματος, εκείνες με τα υψηλότερα ποσοστά σωματικού λίπους είχαν σχεδόν διπλάσια πιθανότητα εμφάνισης επιθετικής μορφής καρκίνου του μαστού. Ακόμη, υπολογίστηκε πως για κάθε 5 επιπλέον κιλά σωματικού λίπους, ο κίνδυνος ανάπτυξης της νόσου ήταν μεγαλύτερος κατά 35%! Όπως αναφέρουν οι ερευνητές, η μελέτη δεν αξιολόγησε με ποιο τρόπο συνδέονται οι μεταβολές στα επίπεδα σωματικού λίπους κατά το διάστημα παρακολούθησης, με την πιθανότητα ανάπτυξης καρκίνου. Σε κάθε περίπτωση, φαίνεται πως σε γυναίκες μετεμμηνοπαυσιακής ηλικίας, τα υψηλά επίπεδα σωματικού λίπους αποτελούν επιβαρυντικό παράγοντα, ακόμη κι αν το βάρος θεωρείται φυσιολογικό.


Είναι λοιπόν σημαντικό για μια γυναίκα που βρίσκεται στην περίοδο της εμμηνόπαυσης να προσέχει τη διατροφή της και να ασκείται. Κατά αυτόν τον τρόπο θα μπορέσει να κρατήσεις μέσα σε φυσιολογικά πλαίσια το ποσοστό λίπους του σώματός της, σε μια περίοδο της ζωής της όπου η τάση του οργανισμού της κινείται προς την αντίθετη κατεύθυνση, προς την αποθήκευση δηλαδή περισσότερου σωματικού λίπους και την απώλεια μυϊκής μάζας.

Νέα μελέτη : Επιστήμονες συνδέουν το σωματικό λίπος μιας γυναίκας με τον καρκίνο του μαστού

Χάρης Γεωργακάκης Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, MSc Αντιπρόεδρος Ελληνικού Ιδρύματος Καρδιαγγειακής Υγείας και Διατροφής