Αβγά: Όσα ξέρετε και όσα δεν ξέρετε για την πολύτιμη αξία τους στην διατροφή του παιδιού!

Δημοσιεύθηκε στις

Από τον Χάρη Γεωργακάκη*

Το αβγό είναι ένα ιδιαίτερα θρεπτικό τρόφιμο, με υψηλή περιεκτικότητα σε πολύτιμα συστατικά, που δεν πρέπει να λείπουν από τη διατροφή των παιδιών. Το αβγό παρέχει πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας, η οποία χρησιμοποιείται και ως «πρωτεΐνη αναφοράς», καθώς το προφίλ αμινοξέων που διαθέτει υπερέχει έναντι άλλων πρωτεϊνών ζωικής προέλευσης. Ο κρόκος του περιέχει λιπαρά οξέα, εκ των οποίων περίπου τα 2/3 είναι μονο- και πολυακόρεστα, τα λεγόμενα δηλαδή «καλά» λιπαρά. Όσον αφορά στην περιεκτικότητά του σε μικροθρεπτικά συστατικά, το αβγό προσφέρει πλήθος βιταμινών, μετάλλων και ιχνοστοιχείων, μεταξύ των οποίων βιταμίνες Α και D, βιταμίνη Β12, φυλλικό οξύ, βιοτίνη, φώσφορο, σελήνιο και ιώδιο.


Αβγά: Όσα ξέρετε και όσα δεν ξέρετε για την πολύτιμη αξία τους στην διατροφή του παιδιού!

Επιπλέον, αποτελεί ιδιαίτερα πλούσια πηγή χολίνης, ενός συστατικού που είναι απαραίτητο για το σχηματισμό των κυτταρικών μεμβρανών, τη σύνθεση νευροδιαβιβαστών και τη φυσιολογική λειτουργία του νευρικού συστήματος, αλλά και για το μεταβολισμό των λιπιδίων, ενώ παράλληλα παίζει ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο κατά τη διάρκεια της κύησης. Ακόμη, ο κρόκος του αβγού περιέχει λουτεΐνη και ζεαξανθίνη, συστατικά που σχετίζονται με την υγεία των ματιών, καθώς προστατεύουν τον αμφιβληστροειδή χιτώνα από την υπεριώδη ακτινοβολία του ήλιου.

Αβγά: Όσα ξέρετε και όσα δεν ξέρετε για την πολύτιμη αξία τους στην διατροφή του παιδιού!

Όσον αφορά στην υψηλή περιεκτικότητά τους σε χοληστερόλη, ερευνητικά δεδομένα των τελευταίων ετών δείχνουν πως η χοληστερόλη που προσλαμβάνουμε μέσω της διατροφής επηρεάζει σε μικρό βαθμό τα επίπεδα λιπιδίων στο αίμα, καθώς μεγαλύτερη «βαρύτητα» έχει η ενδογενής παραγωγή χοληστερόλης, η οποία επηρεάζεται αρνητικά από την αυξημένη πρόσληψη κορεσμένων και trans λιπαρών οξέων.

Σε γενικές γραμμές τα παιδιά μπορούν να καταναλώνουν κατά μέσο όρο 4 -7 αβγά ανά εβδομάδα, στο πλαίσιο ενός ισορροπημένου διαιτολογίου.

 

Αβγά: Όσα ξέρετε και όσα δεν ξέρετε για την πολύτιμη αξία τους στην διατροφή του παιδιού!*Χάρης Γεωργακάκης
Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, MSc
Αντιπρόεδρος Ελληνικού Ιδρύματος Καρδιαγγειακής Υγείας και Διατροφής
Διευθυντής διατροφικού portal και επιστημονικής ομάδας "Νέα Διατροφής" (www.neadiatrofis.gr)
Διαιτολόγος - Διατροφολόγος ραδιοφωνικού σταθμού EASY 97,2 (του Ομίλου ΑΝΤ1) 
Ριζάρη 26, 11635, Χίλτον
τηλ. 2107255644

tags:






tags: