Υπουργείο Παιδείας: H Νίκη Κεραμέως φεύγει, o Κυριάκος Πιερρακάκης έρχεται με... περγαμηνές!

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

Ένας από τους πιο πετυχημένους υπουργούς, κατά γενική ομολογία, της προηγούμενης κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας αναλαμβάνει το νευραλγικό υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Από την Μαργαρίτα Αργυροπούλου


Ο Κυριάκος Πιερρακάκης, ο οποίος έκανε... θαύματα στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, αναβαθμίζοντας και εκσυγχρονίζοντας εκατοντάδες υπηρεσίες, διευκολύνοντας την καθημερινότητα των πολιτών, αναλαμβάνει τα ηνία του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Η κ. Νίκη Κεραμέως, αποτελεί παρελθόν από το συγκεκριμένο υπουργείο, αφού άφησε το αποτύπωμά της με δεκάδες μεταρρυθμίσεις και θετικό απολογισμό. Αφήνει, λοιπόν, το Μαρούσι και μετακομίζει στο κέντρο της Αθήνας, αναλαμβάνοντας το υπουργείο Εσωτερικών.

Αμετακίνητη, στη θέση της στο υπουργείο Παιδείας, ως υφυπουργός παραμένει η κ. Ζέττα Μακρή, ενώ χρέη υφυπουργού αναλαμβάνει και η κ. Δόμνα Μιχαηλίδου (ήταν υφυπουργός Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδια για θέματα Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης). Στο υπουργείο Παιδείας υπάγεται πλέον και ο αναπληρωτής Υπουργός με αρμοδιότητα τον Αθλητισμό, όπου χρέη αναλαμβάνει ο Γιάννης Οικονόμου.

Το νέο υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας

Ένα πολύ σημαντικό υπουργείο στήνεται για πρώτη φορά, με εντολή του πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη. Πρόκειται για αυτό της Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας και χρέη υπουργού αναλαμβάνει η κ. Σοφία Ζαχαράκη, προερχόμενη από το υπουργείο Τουρισμού. Υπενθυμίζεται, ότι το 2019 η κ. Ζαχαράκη είχε διατελέσει υφυπουργός Παιδείας.

Υφυπουργός στο υπουργείο που συστήνεται, αναλαμβάνει η Μαρία Κεφάλα.

Ουσιαστικά το νέο υπουργείο έρχεται να καλύψει αρμοδιότητες που αυτή τη στιγμή υπάγονται στο Εργασίας και θα άπτονται θεμάτων που έχουν να κάνουν με τις οικογενειακές αλλά και προνοιακές πολιτικές της κυβέρνησης.

Όπως είχε προαναγγείλει ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα είναι το υπουργείο - πυλώνας για να αντιμετωπίσουμε το δημογραφικό. «Αυτό θα συνδυαστεί με μια σειρά κινήτρων για την ισορροπία οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής με ειδικά προγράμματα και διάθεση κονδυλίων για τη στήριξη συγκεκριμένων πολιτικών για τις οικογένειες και προώθηση της ισότητας στην εργασία μεταξύ ανδρών και γυναικών« δήλωσε.

«Ουσιαστικά παίρνουμε, σπάμε το υπουργείο Εργασίας στα δύο και σε αυτό το καινούριο υπουργείο το οποίο δημιουργούμε, προσθέτουμε ύλη η οποία έχει να κάνει με τις οικογενειακές μας πολιτικές. Διότι, όταν συναντήθηκα με τους πολύτεκνους, μου είπαν οι πολύτεκνοι κάτι το οποίο το είχαμε και εμείς αντιληφθεί, γι’ αυτό και το είχαμε προτείνει εδώ και καιρό. Θέλουμε ένα αυτοτελές υπουργείο, το οποίο να μπορεί να ενοποιεί όλα τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με την οικογενειακή πολιτική. Να σας δώσω ένα παράδειγμα: οι ορισμοί της πολυτεκνίας δεν είναι ίδιοι, ανάλογα με τα Υπουργεία και ανάλογα με τα επιδόματα» είχε πει ο πρωθυπουργός.