Washington Post: Το άρθρο της εφημερίδας για το πώς η κρίση επηρεάζει τις γεννήσεις στην Ελλάδα

Δημοσιεύθηκε στις

Θα μπορούσαμε εύκολα να πούμε πως η οικονομική κρίση είναι το Νο1 θέμα συζήτησης στις ελληνικές παρέες τα τελευταία 10 χρόνια στη χώρα μας. Μισθοί, μνημόνια, χρέη, δόσεις, Ένφια είναι μερικές μόλις λέξεις που μάθαμε να χρησιμοποιούμε και πολύ περισσότερο μάθαμε να ζούμε με αυτές. Είναι γεγονός λοιπόν, πως η οικονομική κρίση έχει βασανίσει πολύ την Ελλάδα και τους Έλληνες. Τόσο πολύ μάλιστα, που πλέον η προσωπική μας ζωή καθορίζετε από αυτήν. Θα παντρευτούμε; Θα κάνουμε παιδιά; Που θα μείνουμε; Πόσες δουλειές πρέπει να κάνουν οι γονείς για να καταφέρουν να ζήσουν τα παιδιά τους με αξιοπρέπεια.

Όλα αυτά τα ερωτήματα και πολλά, πολλά... πάρα πολλά ακόμα έχουν αναγκαστεί να απαντήσουν οι νέοι Έλληνες που βλέπουν την ζωή τους να καθορίζετε από τιμές, χρέη και πολλές υποχρεώσεις που τις συχνά είναι αδύνατον να καλυφθούν. Συνεπώς, μοιάζει απολύτως λογικό πως το τελευταίο πράγμα που θα σκεφτεί κάποιος νέος Έλληνας είναι να παντρευτεί και να κάνει παιδιά. Τι μπορεί να σημαίνει αυτό όμως για μία χώρα;


Σε μία δημοσίευση της η Washington Post περιγράφει ένα περιστατικό, όπου μία νέα μητέρα από το Καλπάκι Ιωαννίνων καθώς πηγαίνει τον γιο της στο σχολείο παρατηρεί πως τα παιδιά στο σχολείο είναι πολύ, πολύ λιγότερα από άλλες χρονιές. Τι σημαίνει αυτό; Πως μετά την οικονομική κρίση στην Ελλάδα φτάνει και η δημογραφική κρίση.

Αυτό το περιστατικό από το Καλπάκι Ιωαννίνων είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα που αποδεικνύει πως το δημογραφικό πρόβλημα είναι μία πραγματικότητα στη χώρα μας. Σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας, στο συγκεκριμένο δημοτικό το 2018, πήγαιναν 13 πρωτάκια. Τα μισά σχολεία όμως στην περιοχή πλέον έχουν κλείσει. Όλο και περισσότεροι πιθανοί γονείς φεύγουν ή δεν κάνουν παιδιά, επειδή είναι άνεργοι ή βγάζουν μετά βίας τα προς το ζην. «Η ελληνική οικονομία δεν εξαρτάται πλέον από τα προγράμματα ούτε θεωρείται ότι θέτει σε κίνδυνο το ευρώ. Ομως, η χώρα μόλις τώρα ξεκινά να αντιμετωπίζει την επόμενη φάση της απειλής. Μία μείωση των γεννήσεων που έχει αυξήσει την πιθανότητα μιας συρρικνωμένης, αποδυναμωμένης Ελλάδας τα χρόνια που θα έρθουν», σημειώνει το δημοσίευμα.

Όπως φαίνεται, η παρατεταμένη κρίση στη χώρα μας επηρέασε τα ήδη χαμηλά επίπεδα γεννήσεων όπως έγινε και σε άλλες χώρες με προβληματικές οικονομίες της νότιας Ευρώπης. Η Ελλάδα βέβαια είναι σε χειρότερη θέση καθώς μισό εκατομμύριο νέοι άνθρωποι, πιθανοί γονείς εγκατέλειψαν τη χώρα.

Το ποσοστό γεννητικότητας στην Ελλάδα, περίπου 1,35 γεννήσεις ανά γυναίκα, είναι από τα χαμηλότερα στην Ευρώπη και αρκετά κάτω από τον στόχο του 2,1 που απαιτείται για έναν σταθερό πληθυσμό, χωρίς να υπολογίζεται η μετανάστευση. Το ποσοστό γεννητικότητας ήταν σε ανάκαμψη πριν από την κρίση, φτάνοντας της 1,5 γεννήσεις ανά γυναίκα το 2008. Πρόοδος που όμως έχει εξανεμιστεί πλέον, καθώς το ποσοστό έπεσε ξανά στα χαμηλά των τελών της δεκαετίας του ‘90 και των αρχών του 2000, σημειώνει το δημοσίευμα.

Εξαιτίας της μετανάστευσης των νέων, που ήταν πολύ πιθανόν να γίνουν γονείς στο μέλλον, ο αριθμός των παιδιών που γεννήθηκαν στην χώρα μας έχει μειωθεί δραματικά από ότι το ποσοστό γεννητικότητας, φτάνοντας σε ιστορικά χαμηλά νούμερα. Το 2009, πριν από τις πιο σφοδρές περιόδους της κρίσης, έγιναν 118.000 γεννήσεις στην Ελλάδα. Από τότε, ο αριθμός πέφτει σταθερά, και έχει επισκιαστεί για τα καλά από τον αριθμό των θανάτων, οι οποίοι όλο και αυξάνονται. Το 2017, ο συνολικός αριθμός των γεννήσεων ήταν 88.500, ο χαμηλότερος που έχει καταγραφεί.

Σε κάποιες άλλες χώρες, το ποσοστό γεννητικότητας ανέκαμψε γρήγορα μετά την οικονομική κρίση, κάτι που ευχόμαστε να συνέβαινε και στην Ελλάδα. Όμως, αυτό είναι απίθανο να συμβεί στη χώρα μας, δηλώνει στην Washington Post ο Βύρων Κοτζαμάνης, καθηγητής Δημογραφίας στο πανεπιστήμιο της Θεσσαλίας, καθώς ακόμη και πριν την κρίση η μέση Ελληνίδα δεν έκανε παιδιά πριν από τα 31. Κάποιες γυναίκες που ανέβαλαν την εγκυμοσύνη κατά τη διάρκεια της ύφεσης έχασαν εντελώς την ευκαιρία να γίνουν μητέρες. Το αποτέλεσμα είναι η ύφεση να έχει μειώσει μόνιμα το μέγεθος της νεότερης ελληνικής γενιάς, αλλά και τη «δεξαμενή» των γονιών για τα χρόνια που θα έρθουν. «Θα έχουμε όλο και λιγότερες γεννήσεις στην Ελλάδα τις επόμενες δεκαετίες», τονίζει ο καθηγητής.