Βασικές οδηγίες για τον θηλασμό

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

Τα βασικά βήματα του θηλασμού από την Μαία Άννα Κονοβέση

-Για να εγκατασταθεί η γαλουχία, χρειάζονται 40 ημέρες. Αυτή η περίοδος, είναι περίοδος προσαρμογής για εσάς και το μωρό σας γι’ αυτό μην απογοητεύεστε: το μωρό σας, σιγά-σιγά θα βρει τον ρυθμό του και ο θηλασμός θα γίνει πιο σύντομος και πιο αποτελεσματικός!!!


- Ο θηλασμός μπορεί και, καλό θα ήταν, να αρχίσει από την πρώτη ώρα της γέννησης του μωρού σας.

- Τις πρώτες 3-5 ημέρες δεν έχετε γάλα αλλά πύαρ (το πρωτόγαλα) το οποίο είναι πάρα πολύ θρεπτικό για το μωρό σας και καλό είναι να το θηλάζετε από την πρώτη μέρα και όχι να περιμένετε μέχρι να κατέβει το γάλα. Το γάλα θα κατέβει μετά το 3ο 24ωρο, αλλά το πρωτόγαλα είναι η ιδανική τροφή για το νεογέννητο μωράκι σας.

- Να θυμάστε ότι όσο πιο συχνά και πιο πολύ θηλάζετε το μωρό σας, τόσο περισσότερο γάλα θα έχετε! Γι’ αυτό ξεκινήστε τον θηλασμό αφήνοντας το μωρό στο στήθος αρκετή ώρα, μέχρι το μωρό να χορτάσει & να αφήσει μόνο του την θηλή.  Μετά το θηλασμό στηρίξτε το μωρό στον ώμο σας για 10’  έτσι ώστε να ρευτεί και μετά βάλτε το στο κρεβατάκι του ανάσκελα με το κεφάλι στο πλάι.

 -Κάθε θηλασμός καλό είναι να ξεκινάει με εκείνον τον μαστό που στο προηγούμενο γεύμα είχε δοθεί τελευταίος έτσι ώστε να αποτραπεί η υπερφόρτωσή τους

Βασικές οδηγίες για τον θηλασμό

 

- Πριν από κάθε θηλασμό  πλένετε τα χέρια σας με χλιαρό νερό αλλά όχι το στήθος. Το στήθος «αυτοκαθαρίζεται» και αυτοπροστατεύεται, δεν χρειάζεται επιπλέον φροντίδα.

 

- Ζητήστε από το προσωπικό του μαιευτηρίου να μην ταΐσουν καθόλου το μωράκι σας με μπιμπερό, αλλά να σας το φέρνουν μέσα στο δωμάτιο κάθε φορά που πεινά ή, ακόμα καλύτερα, ζητηστε να κάνετε rooming in. Γιατί το πρωτόγαλα  περιέχει όλα τα συστατικά και τις θρεπτικές ουσίες που χρειάζεται το βρέφος στην αρχή της ζωής του.

- Μετά το θηλασμό πιέστε λίγο γύρω από την θηλαία άλω έτσι ώστε να βγουν 2-3 σταγόνες από το πρωτόγαλα που έχετε και απλώστε το πάνω στην θηλή σας. Αυτό θα προστατέψει το στήθος σας από πιθανόν τραυματισμούς και μολύνσεις. Αποφύγετε τα επιθέματα στήθους τις πρώτες ημέρες του θηλασμού που θα ερεθιστούν λίγο οι θηλές, έτσι ώστε να αερίζονται και να επουλώνονται

- Στην αρχή οι θηλασμοί θα είναι πολύ συχνοί. Αυτό είναι απαραίτητο για να κατέβει το γάλα, αλλά και γιατί κάθε νεογέννητο μωράκι πεινά συχνά, αφού τρώει λίγο, το στομάχι του είναι πολύ μικρό και δεν χωρά πολύ γάλα. Όταν πλησιάζει η ώρα του θηλασμού, προσπαθήστε να είστε ήρεμη και να έχετε ησυχία μέσα στο δωμάτιο. Αν έχουν έλθει συγγενείς και φίλοι για να σας δουν, εξηγήστε τους ευγενικά ότι θέλετε να μείνετε μόνη με το μωρό.

- Όταν το μωρό είναι ικανοποιημένο και έχει χορτάσει, συνήθως αποκοιμιέται και αφήνει το στήθος από μόνο του. Επειδή το γάλα, μετά από 15 λεπτά θηλασμού στην ίδια πλευρά, γίνεται παχύτερο και πλουσιότερο σε λίπος, άρα και πιο χορταστικό, είναι σημαντικό να μην αλλάζετε το στήθος πολύ γρήγορα. Όταν το μωρό σας αφήσει το στήθος, μπορείτε να το βάλετε να ρευτεί, κρατώντας το σε όρθια θέση και χτυπώντας το απαλά στην πλάτη. Εάν δείχνει ακόμα ότι πεινάει, δοκιμάστε να το θηλάσετε από την άλλη πλευρά. Τις πρώτες ημέρες, με το πρωτόγαλα μπορεί το μωρό σας να χρειάζεται και τις δύο πλευρές για να χορτάσει. Όταν το γάλα γίνει περισσότερο, συνήθως αρκεί η μια πλευρά.

-Συνήθως, τα μεσοδιαστήματα ανάμεσα στα γεύματα κυμαίνονται από 2-4,5 ώρες περίπου ανάλογα με το πόσο καλά έχει φάει το μωρό στο τελευταίο του γεύμα. Μερικά μωρά μπορεί να κοιμούνται και για 4-6 ώρες συνεχόμενα μετά από ένα πολύ χορταστικό γεύμα!

-Όταν πάτε σπίτι σας, για να βεβαιωθείτε ότι ο θηλασμός είναι επαρκής, ελέγχετε τις πάνες του μωρού: πρέπει να βρέχει τουλάχιστον 5-6 πάνες και να λερώνει 3-4 πάνες μέσα σε ένα 24ωρο. Επίσης, μπορείτε να ζυγίζετε το μωρό σας μια φορά την εβδομάδα κατά τις πρωινές ώρες πριν φάει. Αν το μωρό σας αυξάνει το βάρος του κατά 150 gr και άνω την εβδομάδα, τότε το μητρικό γάλα το καλύπτει.

-Μην είστε ανήσυχη, γιατί μεταδίδετε στο μωρό σας τη δική σας νευρικότητα. Δικαίως, λοιπόν, γίνεται και αυτό νευρικό: προσπαθεί να πιάσει τη θηλή και δεν τα καταφέρνει. Κλαίει και τελικά δεν τρώει. Να μην σφίγγετε ασφυκτικά το μωρό σας πάνω σας, να είναι ντυμένο έτσι ώστε να μην κρυώνει αλλά και να μην ζεσταίνεται και να είναι καθαρό διαφορετικά θα νιώθει δυσφορία και θα κάνει τον θηλασμό πιο δύσκολο. Πολλές μητέρες περιγράφουν με απογοητευτικά λόγια τις πρώτες προσπάθειες να θηλάσουν. Μην απογοητευθείτε και μην εγκαταλείψετε τις προσπάθειες με την πρώτη δυσκολία. Τα πάντα είναι ζήτημα εξάσκησης και υπομονής.

- Τις πρώτες φορές που θηλάζετε ενδέχεται να πονά η κοιλιά σας. Αυτό συμβαίνει γιατί η μήτρα σας -χάρη στο θηλασμό- επιστρέφει γρηγορότερα στο φυσιολογικό της μέγεθος.

Άννα Κονοβέση
Μαία
Δασκάλα Γιόγκα
Εκπαιδεύτρια Α΄ Βοηθειών
www.shakticenter.gr