Το παιδί μου τρώει τα νύχια του. Τι να κάνω;

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

Τα παιδιά σε μικρή ηλικία μπορεί να υιοθετήσουν κάποιες κακές συνήθειες που ως γονείς μπορεί λίγο να σας αγχώσουν. Ένα από τα πιο συνηθισμένα τικ της παιδικής ηλικίας είναι το δάγκωμα των νυχιών. Και η αλήθεια είναι ότι πρόκειται για μία επιβλαβή συνήθεια καθώς μεταφέρονται μικρόβια στο στόμα και στο αυτί, οπότε μπορεί να παθαίνει συχνά μολύνσεις του αναπνευστικού συστήματος και ωτίτιδες.

Γιατί ένα παιδί τρώει τα νύχια του;

Το δάγκωμα των νυχιών ανήκει στην κατηγορία των «νευρικών συνηθειών». Αποτελεί μάλιστα την πιο συχνή νευρική συνήθεια. Μερικές άλλες νευρικές συνήθειες είναι ο θηλασμός του αντίχειρα, να ξύνει τη μύτη, το στρίψιμο ή το τράβηγμα των μαλλιών, και το τρίξιμο των δοντιών.


Το παιδί σας μπορεί να δαγκώσει τα νύχια του για πολλούς λόγους όπως είναι η περιέργεια, η πλήξη, η ανακούφιση από το στρες ή ακόμη και η μίμηση.

Τα παιδιά μεγαλώνοντας μπορεί να έχουν άγχος για πράγματα που οι γονείς να μην έχουν αντιληφθεί. Πολλές φορές η έναρξη του σχολείου, ο ερχομός ενός νεογέννητου αδελφού η απώλεια ενός προσφιλούς προσώπου μπορεί να οδηγήσουν σε αυτό το τικ.

Αν το παιδί σας δαγκώνει τα νύχια του ασυνείδητα, χωρίς να τραυματίζει τον εαυτό του ή για την αντιμετώπιση ιδιαίτερων καταστάσεων που του δημιουργούν άγχος, τότε δεν πρέπει να ανησυχείτε. Όμως όταν δεν μπορεί να εξηγηθεί το δάγκωμα των νυχιών καλό είναι να απευθυνθείτε στον παιδίατρό για να σας καθοδηγήσει.

Το παιδί μου τρώει τα νύχια του. Τι να κάνω;

Τι πρέπει να κάνετε

  • Μην γκρινιάζετε ή μην τιμωρήσετε το παιδί σας επειδή δαγκώνει τα νύχια του. Καλύτερα να κρατήσετε ουδέτερη στάση. Μην μπείτε σε μάχη μαζί του γιατί είναι σίγουρο ότι θα χάσετε. Επιπρόσθετα θα αυξήσετε το άγχος του και θα επιδεινώσετε τη συμπεριφορά που θέλετε να διορθώσει. Το παιδί σας θα σταματήσει να δαγκώνει τα νύχια του μόνο αν πραγματικά θέλει το ίδιο να σταματήσει να το κάνει.
  • Εάν έχετε ιδέα για το τι μπορεί να προκαλεί άγχος στο παιδί σας - ένα διαζύγιο στην οικογένεια, ένα νέο σχολείο ή επερχόμενες εξετάσεις– προσπαθήστε να το βοηθήσετε να μιλήσει για τις ανησυχίες του.
  • Αν το παιδί δεν πληγώνει τα χέρια του με το δάγκωμα των νυχιών τότε να κόβετε τα νύχια τακτικά και επίσης να θυμίζετε το παιδί σας πλένει τα χέρια του όσο πιο συχνά γίνεται. Επίσης προσπαθήστε όταν το βλέπετε να τρώει τα νύχια του να του τραβήξετε την προσοχή με κάτι ενδιαφέρον.
  • Διατηρήστε τα χέρια του παιδιού απασχολημένα. Μπορείτε να δίνετε στο παιδί κάτι να απασχολεί τα χέρια του, όπως ένα παιχνίδι, μολύβια, πλαστελίνες, χαρτί κ.α
  • Αν οι φίλοι κοροϊδεύουν το παιδί σας γιατί τρώει τα νύχια του, τότε αρπάξτε την ευκαιρία να το στηρίξετε και να το βοηθήσετε να σταματήσει. Ενθαρρύνετε το παιδί σας να σας πει πως αισθάνεται για τα πειράγματα. Επιβεβαιώστε στο παιδί σας ότι το αγαπάτε ανεξάρτητα το πως είναι τα νύχια του και ξεκινάτε μαζί του συζήτηση για τις πιθανές λύσεις να ξεπεράσει την συνήθεια αυτή.
  • Προκαλέστε το παιδί σας με ερωτήσεις που ξέρετε από την αρχή ότι είναι λανθασμένες. Για παράδειγμα μπορείτε να του πείτε το εξής: «Ξέρω! Προσπαθείς να ακονίσουν τα δόντια σου!» Αυτό ίσως προτρέψει το παιδί σας και να σας πει αυτό που πραγματικά τον ενοχλεί.
  • Χρησιμοποιήστε ένα σύστημα ανταμοιβής και ίσως αυτό να βοηθήσει το παιδί σας. Αν π.χ. μία μέρα δε φάει τα νύχια του δώστε του ένα αυτοκόλλητο σαν επιβράβευση (αναλόγως την ηλικία του παιδιού), ή ένα νέο βιβλίο ή μια έξοδο, κοκ.

 

Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Το δάγκωμα των νυχιών, στις περισσότερες περιπτώσεις είναι μια ήπια, αλλά ενοχλητική συνήθεια που τα παιδιά συνήθως μεγαλώνουν με αυτή.

Σε σπάνιες όμως  περιπτώσεις, σοβαρό δάγκωμα των νυχιών μπορεί να σημάνει υπερβολικό άγχος. Συμβουλευτείτε το παιδίατρο του παιδιού σας εάν το δάγκωμα των νυχιών προκαλεί πληγές στα δάχτυλά ή αν έχει και άλλες παράξενες συμπεριφορές (όπως να τραβά τις βλεφαρίδες ή τα μαλλιά του) ή αν δεν είναι κοιμάται καλά.

Συμβουλευτείτε επίσης τον παιδίατρο εάν η συνήθεια του παιδιού σας να δαγκώνει τα νύχια εμφανίστηκε ξαφνικά και κλιμακώθηκε γρήγορα.