ΤΟ ΜΩΡΟ ΜΟΥ ΕΒΓΑΛΕ ΕΞΑΝΘΗΜΑ ΣΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ. ΜΗΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΑΛΛΕΡΓΙΑ;

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

ΤΟ ΜΩΡΟ ΜΟΥ ΕΒΓΑΛΕ ΕΞΑΝΘΗΜΑ ΣΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ. ΜΗΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΑΛΛΕΡΓΙΑ;

 


 

 

 

 

 

 

ΕΡΩΤΗΣΗ:

Έχω ένα κοριτσάκι 3 μηνών και έχει εμφανίσει ένα εξάνθημα στο πρόσωπο του εδώ και 2 μέρες. Ανησυχώ  μήπως είναι σημάδι αλλεργίας από το γάλα. Θηλάζω και δε ξέρω αν ευθύνομαι εγώ σε σχέση με τη διατροφή μου.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Ένα εξάνθημα μπορεί να σημαίνει από αλλεργία, δερματίτιδα μέχρι τίποτε. Ο παιδίατρος θα αξιολογήσει το περιστατικό. Ωστόσο εμείς μπορούμε να σας δώσουμε μερικές χρήσιμες πληροφορίες που σχετίζονται με την αλλεργία σε σχέση με το γάλα.

Η αλλεργία στο γάλα είναι η πιο συνηθισμένη  από τις τροφικές αλλεργίες στα μωρά χωρίς αυτό να σημαίνει ότι συμβαίνει συχνά. Συνήθως εκδηλώνεται με εμετούς, διάρροιες, ή και με αίμα ή βλέννα στα κόπρανα. Είναι σπανιότερες οι περιπτώσεις που εμφανίζεται με έκζεμα, ή εξάνθημα. Κάποιες φορές τα αλλεργικά παιδιά, πίνοντας το γάλα νιώθουν ότι πνίγονται.

Η αλλεργία συνήθως εμφανίζεται τουλάχιστον έναν με δύο μήνες μετά από την έναρξη ξένου γάλακτος.

Αλλάξτε γάλα (υπάρχουν ειδικά γάλατα) για να διαπιστώσετε αν τα συμπτώματα υποχωρούν μέσα σε λίγες μέρες.

Η αλλεργία στο αγελαδινό γάλα μπορεί να παρατηρηθεί ακόμη κι αν το παιδί θηλάζει στην περίπτωση που η μαμά πίνει γάλα αγελάδας. Είναι κάτι που πρέπει να προσέξετε και σε τέτοια περίπτωση να κόψετε εντελώς το αγελαδινό.

Τέλος υπάρχουν μερικά μωράκια που ελλείψει ενός ενζύμου δεν μπορούν να χωνέψουν το σάκχαρο-λακτόζη που περιέχει το γάλα. Σαυτήν την περίπτωση η αλλεργία στο γάλα ξεπερνιέται μόνη της συνήθως κατά τον δεύτερο χρόνο ζωής ενός παιδιού.