Τι πρέπει να κάνουμε εάν το παιδί μας υποφέρει από εφιάλτες

Δημοσιεύθηκε στις

Έχετε ξυπνήσει αρκετές νύχτες από τις φωνές του παιδιού σας, που ιδρώνει τρομαγμένο στο κρεβάτι του, μετά από έναν εφιάλτη; Τέρατα, φαντάσματα, δράκοι και κάθε είδους τρομακτικές καταστάσεις μπορεί να ταράξουν τον ύπνο του, με αποτέλεσμα να ξυπνήσει αναστατωμένο και να μην μπορεί να ξανακοιμηθεί.

Οι εφιάλτες είναι τρομακτικοί για όλους. Πολύ περισσότερο όμως για τα παιδιά.


Η ψυχολόγος Στέλλα Αργυρίου, μίλησε στην εκπομπή Μαμά-δες για τους εφιάλτες των παιδιών και συμβούλευσε τους γονείς πως μπορούν να βοηθήσουν τα μικρά τους να τους ξεπεράσουν.

«Πολλά μικρά παιδάκια αντιμετωπίζουν εφιάλτες. Θα ήθελα να ξεκινήσω με το διαχωρισμό ανάμεσα στους εφιάλτες στην παιδική και στην ενήλικη ζωή. Εμείς οι μεγάλοι αντιλαμβανόμαστε, τη διαφορετικότητα ανάμεσα σε αυτό που ζούμε στην καθημερινότητα, κι αυτό που βλέπουμε στον ύπνο μας ή και στη φαντασία μας. Για τα παιδιά όλο αυτό, δεν είναι το ίδιο. Ειδικά στα παιδιά προσχολικής ηλικίας. Πολλές φορές φαντασιώνονται πράγματα στη διάρκειας μια ημέρας, τα οποία τείνουν να τα επαναλαμβάνουν και στον ύπνο τους» είπε αρχικά η κ. Αργυρίου και συνέχισε δίνοντας χρήσιμες συμβουλές στους γονείς.

Τι πρέπει να κάνουμε εάν το παιδί μας υποφέρει από εφιάλτες

Συμβουλές για γονείς

Τι πρέπει λοιπόν, να κάνουν ώστε να μην δημιουργεί όλο αυτό πρόβλημα στο παιδάκι μας και ξυπνά τη νύχτα έντρομο:

  • Αρχικά να του εξηγήσουμε τη διαφορά ανάμεσα στη φαντασία και στην πραγματικότητα
  • Όταν το παιδί μας ξυπνά κι έρχεται να μας πει τι έχει δει στον ύπνο του, να το καθησυχάζουμε. Να του εξηγούμε ότι το σπίτι είναι ένα περιβάλλον που παρέχει ασφάλεια. Το δωμάτιο μας είναι ο μικρόκοσμός μας
  • Πριν κοιμηθεί το παιδάκι μας, καλό θα είναι να μην έχει προηγηθεί κάποια διαδικασία, η οποία να είναι έντονη, να έχει ένταση. Το παιδάκι να πέσει για ύπνο ήρεμο.
  • Εάν το παιδί συνεχίζει και βλέπει εφιάλτες, καλό θα είναι φροντίσουμε πριν πέσει για ύπνο να κάνει κάτι που θα το χαλαρώσει, κάτι που να είναι ευχάριστο. Να πούμε κάποιες ιστορίες που θα έχουν θετικό αποτύπωμα, ώστε το παιδάκι να πέσει για ύπνο ήρεμο, χαλαρό και χαρούμενο.

Θυμηθείτε ότι πάνω απ’ όλα χρειάζεται ψυχραιμία και υπομονή και φυσικά η αγάπη και η αγκαλιά μπορούν να κάνουν θαύματα.