Τα συμπτώματα της εγκυμοσύνης πριν την καθυστέρηση

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

Εάν έχετε προσπαθήσει να μείνετε έγκυος γνωρίζετε ήδη ότι εκτός από….απολαυστική, η διαδικασία αυτή μπορεί να είναι και άκρως αγχωτική. Όλες οι γυναίκες θα ήθελαν να γνωρίζουν αν είναι έγκυες ακόμη και από την πρώτη εβδομάδα της κύησης.

Αυτή η αναμονή για το αν έχετε συλλάβει, σας κάνει να ψάχνετε τρόπους να το διαπιστώσετε, όσο νωρίτερα γίνεται, με βάση τα συμπτώματα που έχετε και πιθανόν να σχετίζονται με την εγκυμοσύνη.


Φυσικά, το πιο αξιόπιστο σημάδι είναι να θετικό τεστ εγκυμοσύνης και η επιβεβαίωση από την εξέταση αίματος και τον γυναικολόγο. Ωστόσο υπάρχουν κάποια πρώιμα συμπτώματα εγκυμοσύνης, πριν δηλαδή διαπιστώσετε ότι έχετε καθυστέρηση, που μπορεί να επιβεβαιώνουν την πιθανότητα αυτή.

Ωστόσο, όπως κάθε γυναίκα είναι διαφορετική, έτσι είναι και οι εμπειρίες της εγκυμοσύνης. Δεν έχει κάθε γυναίκα τα ίδια συμπτώματα στην εγκυμοσύνη και συμβαίνει συχνά επίσης η ίδια γυναίκα να μην έχει τα ίδια συμπτώματα από τη μια εγκυμοσύνη στην επόμενη.

Επίσης, επειδή τα πρώιμα συμπτώματα της εγκυμοσύνης συχνά μιμούνται τα συμπτώματα που μπορεί να αντιμετωπίσετε πριν και κατά τη διάρκεια της εμμήνου ρύσεως, μπορεί να μη συνειδητοποιήσετε ότι είστε έγκυος.

Πόσο νωρίς ξεκινάνε τα συμπτώματα μιας εγκυμοσύνης;

Μια καθυστέρηση στην περίοδο είναι το πιο σημαντικό σύμπτωμα μιας εγκυμοσύνης. Ωστόσο κάποιες από εσάς,  μπορεί να έχετε συμπτώματα και πριν την καθυστέρηση, ακόμα και πριν από ένα θετικό τεστ εγκυμοσύνης. Όλα αυτά οφείλονται στις ορμόνες!

Η χαρακτηριστική ορμόνη που παράγεται κατά την εγκυμοσύνη είναι η β- χοριακή (β- hCG). Αυτή είναι η ορμόνη που ανιχνεύεται από τα τεστ εγκυμοσύνης και συμβάλλει και στην παραγωγή προγεστερόνης που είναι η ορμόνη που ευθύνεται για τα περισσότερα από τα συμπτώματα της εγκυμοσύνης.

Η β- χοριακή αρχίζει να κυκλοφορεί στο αίμα περίπου 7- 10 μέρες μετά τη σύλληψη αλλά φτάνει σε επίπεδα που μπορεί να ανιχνευθούν από τα τεστ εγκυμοσύνης μόνο λίγες μέρες πριν την ημερομηνία της περιόδου που δεν θα έρθει και θα έχετε καθυστέρηση.

Τα συνηθέστερα πρώιμα συμπτώματα της εγκυμοσύνης

Για να ξεκαθαρίσουμε τα πράγματα από την αρχή, το γεγονός ότι παρατηρείτε κάποια από τα παρακάτω συμπτώματα δεν σημαίνει απαραίτητα ότι είστε έγκυος.

  • Απουσία περιόδου: Όπως είπαμε και πιο πάνω αυτό είναι το πρώτο και πιο αξιόπιστο σημάδι αν έχετε έναν τακτικό έμμηνο κύκλο. Αν και είναι πιθανόν να έχετε ελαφρά αιμορραγία ή κηλίδες κατά το χρονικό διάστημα περίπου που αναμένετε την περίοδό σας ακόμη και αν είστε έγκυος.Αν δεν έχετε τακτικό κύκλο, μπορεί να παρατηρήσετε ορισμένα από τα άλλα συμπτώματα της εγκυμοσύνης πριν παρατηρήσετε την απουσία της περιόδου σας.
  • Αίσθημα κόπωσης: Μπορεί να αισθανθείτε ασυνήθιστη κούραση τις πρώτες εβδομάδες της εγκυμοσύνης σας. Αυτό οφείλεται στα αυξανόμενα επίπεδα της ορμόνης προγεστερόνης.
  • Αίσθημα ναυτίας: Μπορεί να αρχίσετε να αισθάνεστε ναυτία, και ακόμη τάση για εμετό μεταξύ της 2ης και 8ης εβδομάδας της εγκυμοσύνης. Αν και αυτό ονομάζεται συνήθως "πρωινή αδιαθεσία" μπορεί να συμβεί οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας ή της νύχτας.
  • Αλλαγές στο στήθος: Μπορεί να παρατηρήσετε ότι οι μαστοί σας μεγαλώνουν και αισθάνεστε μεγαλύτερο πόνο ή γαργάλημα (όπως το αισθάνονται ορισμένες γυναίκες ακριβώς πριν παρουσιαστεί η περίοδός τους) στις πρώτες εβδομάδες της εγκυμοσύνης. Επιπλέον, οι φλέβες στους μαστούς μπορεί να είναι εντονότερες και οι θηλές πιο σκουρόχρωμες.
  • Ήπια πονάκια στην λεκάνη. Αυτό μπορεί να συμβεί όταν το γονιμοποιημένο ωάριο εμφυτεύεται στο τοίχωμα της μήτρας. Μερικές φορές θυμίζουν πόνους περιόδου που είναι να έρθει (και δεν έρχεται ποτέ!). Επίσης, είναι εύκολο να γίνει μπέρδεμα και με πόνους που προέρχονται από τη δυσλειτουργία του εντέρου.
  • Φούσκωμα ή αέρια. Η προγεστερόνη είναι υπεύθυνη και για αυτή την άβολη κατάσταση. Λόγω του ότι η προγεστερόνη επιβραδύνει τη λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος, μαζεύονται αέρια και το έντερο πρήζεται λίγο παραπάνω κάνοντας σας να αισθάνεστε ανάλογα.
  • Πολύ συχνές επισκέψεις στην τουαλέτα: Περίπου 6-8 εβδομάδες μετά τη σύλληψη μπορεί να σηκώνεστε τη νύχτα για να πηγαίνετε στην τουαλέτα. Ορισμένες έγκυες γυναίκες, επίσης, παρατηρούν ότι έχουν "ακράτεια" όταν βήχουν, γελούν ή φτερνίζονται.
  • Μεταπτώσεις της διάθεσης και στρες: Μπορεί να αισθάνεστε γρήγορες αλλαγές στη διάθεση στα πρώτα στάδια της εγκυμοσύνης και, ακόμη και ν' αρχίσετε να κλαίτε, ορισμένες φορές χωρίς να γνωρίζετε γιατί. Αυτό συμβαίνει εξαιτίας των αλλαγών στα επίπεδα των ορμονών στον οργανισμό, αλλά και  στη συνειδητοποίηση της μητρότητας που σας κάνει να νιώθετε πιο τρυφερή, πιο ευάλωτη, πιο ευσυγκίνητη, πιο μαμά!
  • Αλλαγή των προτιμήσεων στο φαγητό: Μπορεί να αρχίσουν να μη σας αρέσουν ορισμένα τρόφιμα όπως το τσάι, ο καφές ή τα λιπαρά τρόφιμα. Ορισμένες γυναίκες, επίσης, αισθάνονται μεγάλη επιθυμία για τρόφιμα που συνήθως δεν τους αρέσουν.
  • Πονοκέφαλοι: Στην αρχή της εγκυμοσύνης οι ορμονικές αλλαγές προκαλούν αυξημένη κυκλοφορία του αίματος που μπορεί με τη σειρά της να προκαλέσει συχνούς αλλά ήπιας έντασης πονοκεφάλους.
  • Δυσκοιλιότητα: Η δυσκοιλιότητα είναι αρκετά συνηθισμένο σύμπτωμα της εγκυμοσύνης. Η αύξηση της προγεστερόνης κάνει τις τροφές να περνούν πιο αργά από το έντερο γεγονός που μπορεί να προκαλέσει δυσκοιλιότητα.
  • Αυξημένη θερμοκρασία σώματος: Η βασική θερμοκρασία σώματος είναι η θερμοκρασία που έχετε τη στιγμή που ξυπνάτε το πρωί. Ανεβαίνει ελαφριά αμέσως μετά την ωορρηξία και παραμένει σε αυτό το επίπεδο μέχρι την επόμενη περίοδο.

https://youtu.be/p2OvjxTYI6A

Τα συμπτώματα εγκυμοσύνης ανά εβδομάδα

Τα συμπτώματα της εγκυμοσύνης: 2η εβδομάδα

  • Τα συμπτώματα ωορρηξίας: Δεν είστε ακόμα έγκυος, αλλά ενδέχεται να εντοπίσετε σημεία που έχετε ωορρηξία. Η εκμάθηση πώς να εντοπίσετε τα συμπτώματα ωορρηξίας μπορεί να σας βοηθήσει να σχεδιάσετε πότε να κάνετε σεξ, εάν θέλετε να μείνετε έγκυος.
  • Κολλώδης βλέννα του τραχήλου της μήτρας: Η αυχενική βλέννα είναι η κολπική έκκριση που μερικές φορές βρίσκετε στο εσώρουχό σας. Στις ημέρες γύρω από την ωορρηξία, θα είναι σαφές, κολλώδης και ελαστικό (όπως ωμά ασπράδι αυγού).
  • Ήπιες κράμπες: Ορισμένες γυναίκες παρατηρούν ήπιες κράμπες ή κνησμό του πόνου στην κοιλιακή χώρα, ή μια μονόπλευρη οσφυαλγία, γύρω από το χρόνο της ωορρηξίας. Αυτό είναι γνωστό ως mittelschmerz - Γερμανικά για "μεσαίο πόνο".
  • Ισχυρές μυρωδιές: Εάν οι οσμές είναι ξαφνικά πιο έντονες, μπορεί να είναι ο τρόπος του σώματός σας να "απαντήσει" στις αρσενικές φερομόνες
  • Ευαισθησία στα στήθη: Οι ορμονικές αλλαγές γύρω από την ωορρηξία μπορεί να κάνουν το στήθος σας να αισθάνεται λίγο γεμάτο ή επώδυνο.
  • Μια μικρή άνοδο στην βασική σας θερμοκρασία σώματος (BBT): Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα ειδικό θερμόμετρο για να πάρετε τοBBT σας κάθε πρωί. Την επόμενη μέρα μετά την ωοθυλακιορρηξία, ανεβαίνει λίγο και παραμένει ανυψωμένη μέχρι την επόμενη περίοδο.

Τα συμπτώματα της εγκυμοσύνης πριν την καθυστέρηση

Τα συμπτώματα της εγκυμοσύνης: 3η εβδομάδα κύησης

Tην τρίτη εβδομάδα της εγκυμοσύνης ορισμένες γυναίκες αισθάνονται  ήδη έγκυες πριν ακόμη από το θετικό τεστ, ωστόσο οι περισσότερες δεν παρατηρούν τίποτα ακόμα. Εάν έχετε συμπτώματα αυτή την εβδομάδα, μερικά από αυτά μπορεί να είναι τα παρακάτω:

  • Φούσκωμα και κράμπες: Η προγεστερόνη χαλαρώνει τους μυς σε όλο το σώμα σας, συμπεριλαμβανομένου του πεπτικού σας σωλήνα. Αυτοί οι χαλαροί μύες επιβραδύνουν την πέψη, που μπορεί να οδηγήσει σε αέρια και φούσκωμα, δημιουργώντας δυσάρεστες αισθήσεις στο έντερο.
  • Πόνο στο στήθος: Πολλές γυναίκες λένε ότι η ευαισθησία που νιώθουν στο στήθος  είναι μια υπερβολική εκδοχή του πώς αισθάνονται τα στήθη τους πριν από μια περίοδο.
  • Κηλίδες: Ορισμένες γυναίκες παρατηρούν μια μικρή ποσότητα αίματος αυτή την εβδομάδα. Αυτό είναι γνωστό ως αιμορραγία εμφύτευσης επειδή συμβαίνει γύρω από το χρόνο που τα γονιμοποιημένα ωάρια εμφυτεύονται στη μήτρα. (Εάν έχετε πόνο μαζί με αιμορραγία, καλέστε αμέσως τον γυναικολόγο σας, διότι αυτό μπορεί και να αποτελεί ένδειξη έκτοπης εγκυμοσύνης.)
  • Η βασική θερμοκρασία του σώματος παραμένει υψηλή: Εάν βάλετε θερμόμετρο αυτήν την εβδομάδα μπορεί να παρατηρήσετε κάποια δέκατα. Μην ανησυχήσετε καθώς και αυτά μπορεί να αποτελούν ένα από τα συμπτώματα της τρίτης εβδομάδας κύησης.

Tα συμπτώματα της εγκυμοσύνης: 4η εβδομάδα κύησης

Κανονικά, υπολογίζετε  την περίοδό σας περίπου 4 εβδομάδες από την αρχή της τελευταίας σας περιόδου, αλλά εάν είστε έγκυος, το πιο ξεκάθαρο σημάδι σε αυτό το σημείο είναι μια χαμένη περίοδος. Πολλές γυναίκες εξακολουθούν να αισθάνονται καλά σε 4 εβδομάδες, και να μην έχουν κανένα σύμπτωμα. Μην ανησυχείτε τις περισσότερες φορές τα συμπτώματα ξεκινούν μετά τις 6 εβδομάδες.

Ωστόσο κάποιες  άλλες γυναίκες  μπορεί να παρατηρήσουν:

  • Πόνο στο στήθος: Οι μαστοί αρχίζουν να γίνονται ευαίσθητοι ανάμεσα στην 4η και 6η εβδομάδα.
  • Κόπωση: Για κάποιες γυναίκες έχει ξεκινήσει η κούραση και αποτελεί ένα από τα πρώτα συμπτώματα της εγκυμοσύνης
  • Η βασική θερμοκρασία του σώματος παραμένει υψηλή: Αν έχετε καταγράψει τη θερμοκρασία σας και παραμείνει πιο υψηλή απ΄ότι συνήθως  για 18 συνεχόμενες ημέρες, ίσως είστε έγκυος.
  • Ναυτία: Περίπου το ένα τρίτο των γυναικών εμφανίζουν ναυτία στην 4η εβδομάδα της  εγκυμοσύνης. Μάλιστα η ναυτία και οι εμετοί μπορεί να συμβαίνουν καθ' όλην τη διάρκεια της ημέρας και όχι μόνο το πρωί.

https://youtu.be/UR0asJQcWR0?list=UUtNIOSYi0Z6T9Jux70ux-Xw

Πότε μπορείτε να κάνετε το τεστ εγκυμοσύνης;

Συνήθως πριν τον γυναικολόγο και τις εξετάσεις αίματος, προσφεύγουμε στα τεστ εγκυμοσύνης. Πότε όμως είναι η κατάλληλη στιγμή, για ένα πιο σίγουρο αποτέλεσμα;

Τα τεστ εγκυμοσύνης για το σπίτι που γίνονται με τα ούρα, ελέγχουν και πάλι την ορμόνη β- χοριακή. Η χοριακή ανιχνεύεται στα ούρα περίπου 11- 14 μέρες μετά τη σύλληψη.

Στα περισσότερα τεστ αναγράφεται ότι έχουν ακρίβεια σε ποσοστό 99% από την πρώτη μέρα καθυστέρησης. Οι ειδικοί συστήνουν να περιμένουμε μία εβδομάδα από την πρώτη μέρα καθυστέρησης και μετά να προχωρήσουμε σε τεστ, καθώς μετά το διάστημα αυτό η απάντηση είναι ακριβέστερη.

Εάν έχετε ασταθή κύκλο και δεν ξέρετε ποια μέρα πρέπει να το κάνετε, ξεκινήστε από το μεγαλύτερο σε διάρκεια κύκλο σας και υπολογίστε με βάση αυτόν τις ημέρες.

Εάν το τεστ βγει αρνητικό και η καθυστέρηση συνεχίζεται, έπειτα από 2-3 ημέρες μπορείτε να το επαναλάβετε ή να απευθυνθείτε στον γυναικολόγο σας.