Τα παιδιά μας έχουν φιλότιμο..

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

..Και αν αγγίξετε αυτήν την ευαίσθητη χορδή τους θα δείτε θεαματικά αποτελέσματα στο πόσο υπάκουα και συνετά μπορούν να γίνουν.

Όταν η Κρίστα έκλεισε τα δύο, πριν λίγους μήνες δηλαδή, ο παιδίατρος σε μια από τις επισκέψεις μας μου είπε: «Αυτός ο χρόνος θα είναι λίγο δύσκολος. Θα δείτε μέχρι του χρόνου το καλοκαίρι ότι θα έχετε ένα άλλο παιδί από άποψη συμπεριφοράς. Στα δυο αντιδρούν, φωνάζουν, χτυπιούνται και εσείς εκτός από το να σφυρίζετε κλέφτικα όταν συμβαίνει αυτό μπορείτε και να το ρίξετε στο φιλότιμό της».


Η αλήθεια είναι ότι εκείνη τη στιγμή δεν συνειδητοποίησα τι ακριβώς εννοούσε.

Όντως η μικρή έγινε πιο απαιτητική, πιο ανεξάρτητη και εγώ ούσα ενημερωμένη για τα terrible two( τρομερά δυο) απλά προσπαθούσα να είμαι λίγο περισσότερο συγκαταβατική.

Εκείνη αντιδρούσε όταν εγώ δεν της έκανα τα χατήρια και εγώ το έπαιζα αδιάφορη στα πείσματα της.

Όμως όλο αυτό μπορεί να κρατούσε αρκετή ώρα και η μικρή να εκνευριζόταν ακόμη περισσότερο.

Αποφάσισα λοιπόν να εφαρμόσω τη «μέθοδο φιλότιμο».

«Κρίστα μου εσύ που είσαι τόσο καλό παιδί είναι δυνατόν να αντιδράς έτσι και να βάζεις τις φωνές στη μανούλα που σε αγαπάει τόσο πολύ¨.

Μαγικά η αντίδραση της είδα να αλλάζει. Φτάνουμε σε σημεία να αντιλαμβάνετε το λάθος της και να λειτουργεί ως ώριμος άνθρωπος, ζητώντας ακόμη και συγγνώμη.

Χωρίς τσιρίδες, χωρίς κλάμματα και υστερίες αμφότεροι.

Όχι ότι δεν υπάρχουν στιγμές που δεν ξεφεύγουμε από τα όρια..Στο κάτω κάτω άνθρωποι είμαστε..

Αλλά τουλάχιστον με το να μιλάς στο παιδί και να προσπαθήσεις με το φιλότιμο να του υποδείξεις πράγματα τουλάχιστον περιορίζεις όσο το δυνατόν περισσότερο αυτές τις στιγμές «κρίσεις».

Αν αποφασίσετε να το εφαρμόσετε ή έχετε και εσείς κάποιες άλλες εναλλακτικές περιμένω τα μαιλ σας στο zoi.kronaki@gmail.com.

Χρόνια Πολλά σε όλους και σας ευχαριστώ από καρδιάς για την αγάπη που δείχνετε στο all4mama καθημερινά