Στο... ναδίρ οι γεννήσεις στην Ευρώπη - Γεννάτε γιατί χανόμαστε
Δημοσιεύθηκε στις
Οι Έλληνες και οι Ελληνίδες, όπως και οι Ευρωπαίοι, αποφεύγουν ολοένα και περισσότερο όχι μόνο να παντρευτούν αλλά και να τεκνοποιήσουν. Μάλιστα ο αριθμός των γεννήσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2023 σημείωσε ιστορικό χαμηλό, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα επίσημα δεδομένα, υπογραμμίζοντας τις σοβαρές δημογραφικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η περιοχή.
Οι γεννήσεις στα 27 κράτη-μέλη της ΕΕ μειώθηκαν σε 3,665,000 το 2023, το χαμηλότερο νούμερο από την αρχή καταγραφής συγκρίσιμων στοιχείων το 1961. Αυτή η πτώση αντιπροσωπεύει μείωση 5,5% σε σύγκριση με το 2022, αποτελώντας τη μεγαλύτερη ετήσια μείωση που έχει καταγραφεί μέχρι σήμερα.
Όπως αναφέρουν οι Financial Times, ο αριθμός των γεννήσεων του 2023 είναι κάτω από τις 4 εκατομμύρια γεννήσεις που αναμένονταν το 2023 σύμφωνα με τις μακροπρόθεσμες πληθυσμιακές προβλέψεις της Eurostat. Από την κορύφωση των σχεδόν 7 εκατομμυρίων γεννήσεων στη δεκαετία του 1960, η Ευρώπη έχει βιώσει απότομη πτώση στις γεννήσεις, φτάνοντας πλέον σε επίπεδα συγκρίσιμα με αυτά των ΗΠΑ.
Η έλλειψη γεννήσεων αναμένεται να ασκήσει σοβαρές πιέσεις στα δημόσια οικονομικά, καθώς ο πληθυσμός σε ηλικία εργασίας μειώνεται, ενώ τα έξοδα για το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης και τις συντάξεις συνεχώς αυξάνονται.
Η τάση αυτή είναι πιο έντονη σε χώρες όπως η Ιταλία, η Ισπανία, η Ελλάδα, η Πολωνία, η Φινλανδία και τα κράτη της Βαλτικής, όπου οι γεννήσεις έχουν μειωθεί κατά τουλάχιστον 25% την τελευταία δεκαετία. Οι αλλαγές στις οικογενειακές συνήθειες είναι επίσης συνδεδεμένες με την καθυστέρηση της ηλικίας γάμου και τεκνοποίησης. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, η μέση ηλικία των γυναικών κατά τη γέννηση του πρώτου παιδιού ήταν σχεδόν 30 έτη το 2022, αυξημένη από τα 28,8 έτη το 2013.
Οι αιτίες για τη μειωμένη γεννητικότητα περιλαμβάνουν την οικονομική αβεβαιότητα λόγω της πανδημίας, τον υψηλό πληθωρισμό και τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, οι οποίες διαμορφώνουν το περιβάλλον για τις οικογένειες στην Ευρώπη.