Σπατάλη τροφίμων: Tι πετάμε περισσότερο - Πώς μπορούμε να την περιορίσουμε;

Δημοσιεύθηκε στις

Περίσσεψε φαγητό στο μεσημεριανό τραπέζι; Μαύρισαν οι μπανάνες; Δεν χρειάζεται να τα πετάξεις!

H ΑΒ Βασιλόπουλος με συνοδοιπόρο το WWF Ελλάς σου δίνουν τη λύση! Έχουν ξεκινήσει από κοινού ένα ταξίδι ενημέρωσης, εκπαίδευσης, αλλά και κινητοποίησης με όλους τους κρίκους της εφοδιαστικής αλυσίδας, με στόχο να συμβάλλουν σε ένα πιο βιώσιμο μέλλον.


Πώς;

Μέσα από απλές και εύκολες συμβουλές σε «μυούν» σε έναν κόσμο χωρίς σπατάλη τροφίμων, η οποία είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το περιβάλλον. Ξεκινώντας, λοιπόν, από το νοικοκυριό σου, μπορείς και εσύ να βάλεις το λιθαράκι σου σε αυτήν την προσπάθεια.

Γιατί για κάθε ποσότητα τροφής που πετάμε, χάνονται ταυτόχρονα και οι πολύτιμοι φυσικοί πόροι που χρησιμοποιήθηκαν για την παραγωγή της. Φαντάσου ότι αν η σπατάλη τροφίμων ήταν χώρα, θα κατατασσόταν τρίτη στις συνολικές εκπομπές αερίων που συντελούν στην κλιματική κρίση, αμέσως μετά την Κίνα και τις Η.Π.Α.!

‘Ήρθε, λοιπόν, η στιγμή να συμβάλλεις και εσύ στη μείωση της σπατάλης φαγητού. Πώς;
•    Προγραμματίζοντας σωστά τις αγορές σου, και κάνοντας λίστα με τις ανάγκες σου.
•    Χρησιμοποιώντας περισσότερο την κατάψυξη, για να αποθηκεύσεις εκεί τα τρόφιμα που δεν πρόκειται να καταναλώσεις άμεσα.
•    Συντηρώντας σωστά τα τρόφιμα. Για παράδειγμα, μπορείς να βάλεις το κρέας, το ψάρι και τα γαλακτοκομικά σε κλειστά δοχεία όταν τα τοποθετείς στο ψυγείο.
•    Αξιοποιώντας το φαγητό που περίσσεψε, για να φτιάξεις νόστιμες νέες συνταγές, όπως σούπες, σάλτσες ή πίτσα με τα περισσευούμενα λαχανικά.

«Σώζοντας το φαγητό, μπορούμε να σώσουμε και το περιβάλλον». Και με αυτόν τον τρόπο, όλοι συμβάλλουμε στη μείωση σπατάλης φαγητού.

Τι πετάμε περισσότερο;

Κάθε χρόνο μια τετραμελής οικογένεια πετά κατά μέσο όρο:

35,6 κιλά σε λαχανικά,
24,8 κιλά σε φρούτα,
22 κιλά σε αρτοσκευάσματα,
20 κιλά σε γαλακτοκομικά,
12,4 κιλά σε ζυμαρικά και ρύζι,
10,8 κιλά σε πατάτες,
10,4 κιλά σε κρέας και ψάρι,
4,4 κιλά σε αβγά,
τα οποία θα μπορούσαν με ασφάλεια να είχαν καταναλωθεί.

Πώς να συντηρήσεις σωστά τα τρόφιμά σου;

  • Απόφυγε να στοιβάζεις πολλά πράγματα στο ψυγείο ή στο ράφι.
  • Στο ψυγείο και στα ντουλάπια, τοποθέτησε μπροστά τα τρόφιμα που είναι πιο παλιά.
  • Συντήρησε σωστά τα τρόφιμα, ακολουθώντας τις οδηγίες που αναγράφονται στη συσκευασία.
  • Απόφυγε να βάζεις μαζί τρόφιμα που δεν πρέπει. Για παράδειγμα, μη βάζετε μαζί πατάτες και κρεμμύδια.
  • Χρησιμοποίησε την κατάψυξη περισσότερο και τοποθέτησε εκεί τα τρόφιμα που δεν πρόκειται να καταναλώσεις άμεσα.
  • Καθάρισε και κάνε τακτικά απόψυξη στο ψυγείο και κράτα τη θερμοκρασία στη συντήρηση μεταξύ 2-4ο C
  • Βάλε κρέας, ψάρι, γαλακτοκομικά σε κλειστά δοχεία όταν τα τοποθετείς στο ψυγείο.

Ήξερες ότι…

- Πορτοκάλια και αχλάδια αντέχουν ως και δυο εβδομάδες περισσότερο αν συντηρούνται στο ψυγείο. Το ίδιο ισχύει και για τα περισσότερα φρούτα και λαχανικά.

- Πατάτες και κρεμμύδια πρέπει να διατηρούνται σε ξηρό και δροσερό μέρος και να μην εκτίθενται στο φως.

- Αν το ψωμί περίσσεψε και δεν πρόκειται να καταναλωθεί άμεσα, προτίμησε να το βάλεις στην κατάψυξη, αντί για τη συντήρηση του ψυγείου.

- Φρούτα και λαχανικά που παράγουν αιθυλένιο, το οποίο επισπεύδει την ωρίμανση, πρέπει να μην τοποθετούνται μαζί με είδη που είναι ευαίσθητα σε αυτό. Μπανάνες, ντομάτες, αχλάδια, αβοκάντο παράγουν αιθυλένιο. Φυλλώδη λαχανικά, πατάτες, μπρόκολο, σπαράγγια είναι ευαίσθητα στο αιθυλένιο. Το αιθυλένιο επισπεύδει την ωρίμανση των τροφίμων.

Βασικές συμβουλές για οικογένειες με μικρά παιδιά

  • Μαγείρεψε και σέρβιρε τις κατάλληλες μερίδες και αν θέλεις περισσότερο φαγητό, απλά ξαναγέμισε το πιάτο.
  • Απόφυγε να γεμίζεις μέχρι πάνω το πιάτο που σερβίρεις στα παιδιά.
  • Βάζεις μικρότερη μερίδα και ξαναγεμίζεις αν θέλουν και άλλο.
  • Μαγείρεψε μαζί με τα παιδιά. Είναι πιθανότερο να φάνε όλο το φαγητό τους αν έχουν λάβει μέρος στη διαδικασία παρασκευής.
  • Αν τα παιδιά δεν θέλουν να καταναλώσουν όλο το φαγητό, μην πετάξεις το περίσσευμα. Κράτα το για μετά ή βάλτο στο ψυγείο για να καταναλωθεί τις επόμενες μέρες.
  • Όταν βγαίνετε οικογενειακά για φαγητό, και οι μερίδες είναι μεγάλες (που συνήθως είναι), μπορείτε να μοιραστείτε το ίδιο πιάτο με τα παιδιά σας. Ό,τι περισσέψει, μπορείτε να ζητήσετε από το εστιατόριο να το βάλουν σε πακέτο για να το πάρετε σπίτι.
  • Αρκετές φορές τα παιδιά δεν τρώνε όλο το φρούτο τους, με αποτέλεσμα να καταλήγει στον κάδο. Την επόμενη φορά, μπορείς να φτιάξεις ένα σουβλάκι με φρούτα. Ακολουθώντας αυτή ή βρίσκοντας άλλες ευφάνταστες ιδέες, μπορείς να κάνεις πιο ελκυστική την κατανάλωση των φρούτων ή άλλων τροφίμων που τα παιδιά δεν τρώνε με ευκολία.

Όλα τα  στοιχεία προκύπτουν από την 18μηνη έρευνα που υλοποίησαν ερευνητές του Χαροκόπειου Πανεπιστήμιου σε όλη την εφοδιαστική αλυσίδα της ΑΒ Βασιλόπουλος. Πρόκειται για την πιο εκτεταμένη έρευνα που διενεργήθηκε ποτέ στην Ελλάδα για την εκτίμηση της σπατάλης τροφίμων στον οικιακό τομέα, στα οποία μελετήθηκαν εξαντλητικά οι ποσότητες τροφίμων που καταλήγουν ως απόβλητα.