Σήμερα στις 12 οι ανακοινώσεις για τα δημοτικά & τα νηπιαγωγεία & το σενάριο που εισηγούνται οι ειδικοί

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

Σήμερα αναμένεται η ενημέρωση από την Υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως, τον Υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια και τον Υπουργό Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο, οι  οποίοι θα ανακοινώσουν τις αποφάσεις για τα σχολεία καθώς στην χθεσινή ενημέρωση δεν υπήρξε κάποιο νεότερο αφού η επιτροπή λοιμωξιολόγων συνεδρίαζε ακόμη και οι σχετικές αποφάσεις δεν είχαν παρθεί.

από τη Βέρα Πάρδου


Τα τρία πάντως σενάρια που επεξεργάζονταν οι λοιμωξιολόγοι και θα τεθούν υπ' όψιν της κυβέρνησης για να ληφθούν τα ανάλογα μέτρα είναι: 1) να κλείσουν δημοτικά και βρεφονηπιακοί στη Θεσσαλονίκη και σε περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, 2) να κλείσουν τα σχολεία σε όλες τις επιβαρυμένες επιδημιολογικά περιοχές, 3) να κλείσουν όλα τα σχολεία πανελλαδικά. Πάντως όπως έχει ήδη ειπωθεί η κυβέρνηση έκλινε στην απόφαση να κλείσουν και τα δημοτικά σχολεία σε όλη την Ελλάδα και το κλείσιμο των δημοτικών σχολείων να τεθεί σε ισχύ από την ερχόμενη Δευτέρα.

Οι ειδικοί καταλήγουν στο τρίτο σενάριο, δηλαδή εισηγούνται κλείσιμο όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης με εξαίρεση τα ειδικά σχολεία όπως είχε συμβεί και στο προηγούμενο lockdown. Το κλείσιμο της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης θα ισχύσει και για τους παιδικούς σταθμούς που λειτουργούν με ευθύνη των δήμων. Αυτό πάντως που έχουν ως πρωταρχικό μέλημα είναι η μείωση της μετακίνησης του κόσμου καθώς και η ανάσχεση του δεύτερου κύματος της πανδημίας.

Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι μόλις χθες, το απόγευμα της Παρασκευής 13 Νοεμβρίου, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 3.038 νέα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα μας το τελευταίο 24ωρο και καταγράφηκαν 38 νεκροί, ενώ 336 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ. Σημειώνεται ότι το τελευταίο 24ωρο διασωληνώθηκαν ακόμα 26 συμπολίτες μας. Αυτό και μόνο δείχνει το λόγο που ενώ το μέτρο για κλείσιμο των δημοτικών σχολείων και νηπιαγωγείων προοριζόταν μόνο για τη Βόρεια Ελλάδα τώρα αφορά όλη τη χώρα.

Την ίδια στιγμή έρχεται νέα εγκύκλιος που εξέδωσε ο Υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος με μέτρα και ρυθμίσεις ώστε να διασφαλιστεί η όσο γίνεται πιο ομαλή διεξαγωγή της κατάστασης. Για αυτό περιλαμβάνονται όλα τα νέα μέτρα για την τηλεργασία -όπως η έκθεση που πρέπει να έχει κάθε υπηρεσία για να δικαιολογεί ότι απασχολεί το απολύτως απαραίτητο προσωπικό, και αναλυτικές οδηγίες για τις διευκολύνσεις γονέων. Αναφορικά τώρα με τους ίδιους τους γονείς, στην εγκύκλιο του ΥΠΕΣ επισημαίνεται: «Δεδομένης της εξέλιξης της πανδημίας και συνεπεία αυτής της πλήρους αναστολής λειτουργίας σχολικών μονάδων στο πλαίσιο αντιμετώπισης και περιορισμού της διασποράς του COVID-19, για όσο διάστημα διαρκεί αυτή, υπενθυμίζεται ότι είναι σε ισχύ οι διατάξεις του άρθρου 5 της από 11.3.2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου που κυρώθηκε με το άρθρο 2 του ν.4682/2020, όπως εν συνεχεία τροποποιήθηκε και ισχύει, και στις οποίες προβλέπεται, υπό τις οριζόμενες προϋποθέσεις, η χορήγηση στους γονείς υπαλλήλους άδειας ειδικού σκοπού ή της διευκόλυνσης του μειωμένου ωραρίου που προβλέπεται στην παρ. 4 του ίδιου άρθρου. Επιπλέον, στις περιπτώσεις αυτές και υπό τις συνθήκες της πανδημίας, οι οποίες καθιστούν σχεδόν αδύνατη πλέον την χορήγηση αδειών λόγω εξάντλησης αυτών, οι Υπηρεσίες θα προβαίνουν, εφόσον το επιθυμεί ο υπάλληλος γονέας, στην κατά προτεραιότητα παροχή εξ αποστάσεως εργασίας, όπου αυτό είναι εφικτό βάσει των καθηκόντων που ασκεί ο/η υπάλληλος ή στην εκ περιτροπής παροχή εργασίας. Υπενθυμίζεται επίσης ότι οι υπάλληλοι αυτοί δύνανται να παρέχουν την εργασία τους σε ωράριο διαφορετικό από το παγίως προβλεπόμενο εφόσον αυτό συνάδει τόσο με την προστασία των τέκνων όσο και με την εξυπηρέτηση των αρμοδιοτήτων της δημόσιας υπηρεσίας».

Ακόμα το ΥΠΕΣ ουσιαστικά επαναφέρει τις άδειες ειδικού σκοπού και συγκεκριμένα αυτή τη φορά ορίζει: 1. Υπάλληλοι, που απασχολούνται σε δημόσιες υπηρεσίες, αποκεντρωμένες διοικήσεις, ΟΤΑ Α΄ και Β΄ βαθμού και νομικά πρόσωπα αυτών, νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου και νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου εντός Γενικής Κυβέρνησης με οποιαδήποτε σχέση εργασίας και έχουν τέκνα που φοιτούν σε βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς και σχολικές μονάδες, των οποίων η λειτουργία αναστέλλεται προσωρινά, βάσει υπουργικών αποφάσεων που εκδίδονται κατ’ εξουσιοδότηση των διατάξεων της από 25.2.2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (Α΄ 42) «Κατεπείγοντα μέτρα αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού», και ειδικότερα τέκνα που φοιτούν έως και την τάξη της Γ΄ Γυμνασίου, δύνανται να απουσιάζουν από την υπηρεσία τους για το χρονικό διάστημα αναστολής της λειτουργίας των εκπαιδευτικών μονάδων στις οποίες φοιτούν τα τέκνα τους.Για κάθε τέσσερις (4) ημέρες απουσίας, σύμφωνα με το προηγούμενο εδάφιο, οι τρεις (3) ημέρες καταγράφονται από την αρμόδια υπηρεσία ως δικαιολογημένη απουσία λόγω προσωρινής αναστολής λειτουργίας του σταθμού ή της σχολικής μονάδας όπου φοιτά τέκνο του/ της υπαλλήλου και κατά τη διάρκεια αυτής καταβάλλονται αποδοχές και η μία (1) ημέρα απουσίας αποτελεί κανονική άδεια. Σε περίπτωση που ο υπάλληλος κάνει χρήση μικρότερου χρονικού διαστήματος, αυτό αποτελεί στο σύνολο κανονική άδεια. 2. Για τη δικαιολόγηση της απουσίας, σύμφωνα με την παρ. 1, οι υπάλληλοι ενημερώνουν αμελλητί την οικεία Διεύθυνση Προσωπικού για την προσωρινή αναστολή της λειτουργίας του σταθμού ή της σχολικής μονάδας όπου φοιτά το τέκνο τους και προσκομίζουν υπεύθυνη δήλωση ή βεβαίωση από την οποία προκύπτει ότι το τέκνο τους φοιτά στη συγκεκριμένη δομή, εκτός εάν αυτό προκύπτει ήδη από το αρχείο της υπηρεσίας. Σε περίπτωση αδυναμίας άμεσης προσκόμισης των ανωτέρω δικαιολογητικών, οι υπάλληλοι ενημερώνουν σχετικά την οικεία Διεύθυνση Προσωπικού και προσκομίζουν, εντός εύλογου χρονικού διαστήματος, τα απαιτούμενα δικαιολογητικά. Η οικεία Διεύθυνση Προσωπικού οφείλει να διασταυρώσει την αναστολή της λειτουργίας της δομής, βάσει της σχετικής ανάρτησης στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων. Τα ανωτέρω δεν απαιτούνται σε περίπτωση καθολικής αναστολής λειτουργίας των σταθμών και σχολικών μονάδων.

Πραγματικά ας ελπίσουμε ότι οι σημερινές ανακοινώσεις με τα νέα μέτρα που θα ακολουθήσουν να έχουν ουσιαστικό αποτέλεσμα στην κοινωνία ώστε να περάσει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα αυτή η κατάσταση και με τις λιγότερες δυνατές απώλειες. Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως μιλάμε για ανθρώπινες ζωές πάντα.