Σημαντική έρευνα: Πώς η καλή ή κακή διατροφή σχετίζεται με το τελικό ύψος των παιδιών

Δημοσιεύθηκε στις

Πλέον τα παιδιά γίνονται πιο ψηλά σε σχέση με προηγούμενες γενιές μια έρευνα όμως έρχεται να μας αποδείξει πως αυτή η πεποίθηση ισχύει εν μέρει και σχετίζεται με διάφορους άλλους παράγοντες όπως το περιβάλλον και οι διατροφικές συνήθειες.

από τη Βέρα Πάρδου


Ειδικότερα σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Lancet, η ομάδα ανέλυσε δεδομένα από περισσότερα από 65 εκατομμύρια παιδιά και εφήβους ηλικίας 5 έως 19 ετών, από περισσότερες από 2000 μελέτες μεταξύ 1985 και 2019 παρατηρώντας ότι σε κάποιες χώρες το ύψος των παιδιών μειώθηκε ενώ σε άλλες αυξήθηκε. Προσθέτοντας λοιπόν και δεδομένα από τις διατροφικές συνήθεις προσπάθησε να καταλάβει τους λόγους που συνέβαλαν σε αυτές τις διαφορές.

Συγκεκριμένα στην παγκόσμια κατάταξη ύψους, το Ηνωμένο Βασίλειο έπεσε στη λίστα, με τα 19χρονα αγόρια να είναι στη θέση 39 με τα ψηλότερα παιδιά το 2019 και ύψος περίπου 1,78μ από την 28η που ήταν το 1985. Ακόμα το 2019 τα ψηλότερα αγόρια της ηλικίας των 19 ετών ήταν οι Ολλανδοί με 183,8 εκατοστά και τα πιο κοντά στο Ανατολικό Τιμόρ με 160,1 εκατοστά. Διαπιστώθηκε επίσης ότι το 2019, κατά μέσο όρο, τα παιδιά και οι έφηβοι στη βορειοδυτική και κεντρική Ευρώπη (π.χ. εκείνα στην Ολλανδία και το Μαυροβούνιο) ήταν τα ψηλότερα στον κόσμο. Αντίθετα, οι 19χρονοι από την Νότια και Νοτιοανατολική Ασία, τη Λατινική Αμερική και την Ανατολική Αφρική ήταν κατά μέσο όρο τα πιο κοντά. Τα 19χρονα κορίτσια στη Γουατεμάλα, το Μπαγκλαντές, το Νεπάλ και το Ανατολικό Τιμόρ είχαν το ίδιο μέσο ύψος με τα κορίτσια στην Ολλανδία που ήταν 11 ετών (περίπου 152 εκατ.). Τέλος οι μεγαλύτερες βελτιώσεις στο μέσο ύψος για τα παιδιά τα τελευταία 35 χρόνια παρατηρήθηκαν στην Κίνα και τη Νότια Κορέα.

Αξίζει βέβαια να αναφερθεί πως η μελέτη εξέτασε και τον Δείκτη Μάζας Σώματος των παιδιών, ένα μέτρο που βοηθά να δείξει εάν ένα άτομο έχει υγιές βάρος για το ύψος τους ώστε να μπορεί να υπάρξει μια συγκριτική διάσταση στη σχέση βάρους- ύψους.

Οι ερευνητές εντόπισαν ότι οι έφηβοι με το μεγαλύτερο ΔΜΣ ζούσαν στα νησιά του Ειρηνικού, τη Μέση Ανατολή, τις ΗΠΑ και τη Νέα Ζηλανδία ενώ οι 19χρονοι με το χαμηλότερο ΔΜΣ ήταν από τις χώρες της Νότιας Ασίας όπως η Ινδία και το Μπαγκλαντές. Οι ερευνητές εκτιμούν ότι η διαφορά μεταξύ των χωρών με τους χαμηλότερους και υψηλότερους ΔΜΣ στη μελέτη ήταν ισοδύναμη με περίπου 25 κιλά.

Για αυτό το λόγο αναγνωρίζεται ότι η γενετική παίζει σημαντικό ρόλο στο ύψος και το βάρος των παιδιών αλλά σε ότι αφορά την υγεία ολόκληρων πληθυσμών, η διατροφή και το περιβάλλον είναι βασικά στοιχεία.

Έμφαση δόθηκε στην συνειδητοποίηση ότι οι παγκόσμιες πολιτικές για τη διατροφή επικεντρώνονται σε μεγάλο βαθμό σε άτομα κάτω των 5 ετών, ενώ η έρευνα δείχνει ότι πρέπει να δοθεί περισσότερη προσοχή στα πρότυπα ανάπτυξης των μεγαλύτερων παιδιών. Οπότε χρειάζεται να ξεπεράσουμε την καθημερινή πολλές φορές εστίαση γύρω από το ύψος του παιδιού και να προσπαθήσουμε να τρώει υγιεινά ώστε να προσέχει τον οργανισμό του. Άλλωστε όσο μικρότερος κανείς καταλάβει τη σημασία της κατάλληλης διατροφής τόσο μεγαλύτερες ελπίδες έχει για να πάρει μπόι.