Σε ποια ηλικία είναι καλό να αρχίσετε να δίνετε στο παιδί σας χαρτζιλίκι και γιατί;

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

Το να δίνετε στο παιδί σας χαρτζιλίκι είναι ένα χρήσιμο εφόδιο καθώς θα ρίξει μια κλεφτή ματιά στον "κόσμο των μεγάλων", θα μάθει να διαχειρίζεται από νωρίς τα δικά του χρήματα και κυρίως θα μάθει να ιεραρχεί τις προτεραιότητές του.

από τη Χρυσούλα Σπυράτου 


Η Diane Morais, στέλεχος της Ally Bank, υποστηρίζει πως «Δίνεται στους γονείς η δυνατότητα να μιλήσουν στα παιδιά για σωστούς τρόπους διαχείρισης των χρημάτων, όπως η αποταμίευση για κάποιον συγκεκριμένο σκοπό». Γιατί σίγουρα καλά είναι και τα λόγια, αλλά από τη θεωρία στην πράξη υπάρχει ένα τεράστιο χάσμα. Οπότε ό,τι και να τους εξηγήσετε, παραείναι αφηρημένο για να το αντιληφθούν πλήρως, και την λύση σε αυτό έρχεται να μας δώσει το χαρτζιλίκι. «Είναι ένας από τους ευκολότερους τρόπους να εξοικειώσετε το παιδί σας με την έννοια των χρημάτων και να μάθει να αποταμιεύει» εξηγεί η Morais.

Σε ποια ηλικία είναι καλό να αρχίσετε να δίνετε στο παιδί σας χαρτζιλίκι και γιατί;

Πόσα χρήματα πρέπει να δίνετε στο παιδί σας;
Δεν υπάρχει κάποιος αυστηρός και καθολικός κανόνας σχετικά με το πόσα χρήματα είναι σωστό να δίνετε στο παιδί σας, αλλά σίγουρα δεν χρειάζονται υπερβολές. Σύμφωνα με την Morais, κάθε εβδομάδα μπορείτε να τους δίνετε από 5 έως και 10€, αλλά το ακριβές ποσό εξαρτάται άλλωστε και από την τσέπη του καθενός αλλά και από τις υποχρεώσεις του κάθε παιδιού. Ούτε επίσης υπάρχει ακριβής ηλικία για το πότε πρέπει να αρχίσετε να δίνετε χαρτζιλίκι στα παιδιά σας. Μία ένδειξη μπορεί να θεωρηθεί το ότι το παιδί σας έχει αρχίσει να μετράει καθώς και να ρωτάει πόσο κοστίζουν διάφορα πράγματα. Όταν μπουν σε αυτήν την λογική, είναι πιθανώς ώρα να ξεκινήσετε να τα φέρνετε σε πιο άμεση επαφή με τα χρήματα- που βέβαια αυτή η στιγμή, από παιδί σε παιδί, διαφέρει.

Πώς να οργανώσετε τα χρήματα που τους δίνετε
Μπορείτε να ορίσετε ένα budget ανά εβδομάδα και κάθε εβδομάδα να τους δίνετε αυτά τα χρήματα. Απλό, κατανοητό και εύκολο. Υπάρχει επίσης η «σχολή» του να δίνετε χρήματα στο παιδί όταν κάνει κάποια δουλειά στο σπίτι- όταν βοηθάει σε κάτι. Αυτό μπορεί να λειτουργεί σαν ένα «εξτραδάκι» στο σταθερό χαρτζιλίκι που παίρνει κάθε εβδομάδα και σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να λειτουργήσει και σαν κίνητρο για το παιδί και να το ενθαρρύνει να βοηθά στις δουλειές του σπιτιού. Βέβαια, εδώ καραδοκεί και ο κίνδυνος το παιδί να μάθει πως δεν κάνει τίποτα στο σπίτι χωρίς κάποια χρηματική επιβράβευση οπότε αργότερα να αρνείται να κάνει βασικά πράγματα που αφορούν δουλειές του σπιτιού. Θέλει προσοχή επομένως αυτό το σημείο.

Σε ποια ηλικία είναι καλό να αρχίσετε να δίνετε στο παιδί σας χαρτζιλίκι και γιατί;

Μερικά tips
Θέστε όρια. Σε περίπτωση που επιλέξετε την τακτική με τις δουλειές του σπιτιού, φροντίστε να έχετε διευκρινίσει σε ποιες δουλειές αναφέρεστε για να μην καταλήξει να ζητά χρήματα κάθε φορά που πλένει π.χ. τα δόντια του. Επίσης, καλό θα ήταν να αφήνετε μεν το παιδί σας αρκετά ελεύθερο να επιλέξει πού θα ξοδέψει τα χρήματα που έχει μαζέψει, αλλά εντός κάποιων λογικών πλαισίων (τα οποία θα του έχετε εξηγήσει εκ των προτέρων).
Μην χρησιμοποιείτε το χαρτζιλίκι σαν εκβιασμό. Σε περίπτωση που η συμπεριφορά του παιδιού σας δεν είναι καλή, δεν πρέπει να του στερήσετε το χαρτζιλίκι σαν τιμωρία για την κακή του συμπεριφορά. Το χαρτζιλίκι είναι ανεξάρτητο αυτού και εμπεριέχει μέσα του την έννοια της πειθαρχίας. Το παιδί καλείται να ιεραρχήσει τις ανάγκες του και να διαχειριστεί τα χρήματα που έχει ανάλογα με το τι επιθυμεί να αγοράσει και προκειμένου αυτό να γίνει αντιληπτό από το ίδιο, είναι σημαντικό και εσείς από την πλευρά σας να τηρείτε την υπόσχεση που του έχετε δώσει και να «πειθαρχείτε» στο ποσό που έχετε συμφωνήσει.