"To παιδί μου βαριέται να πλύνει τα δόντια μου παρά τις προειδοποιήσεις μου. Τι μπορώ να κάνω;"

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

Έξυπνα τρικάκια για να εξοικειωθεί με την οδοντόβουρτσα και να του γίνει συνήθεια το πλύσιμο των δοντιών του. 

"To παιδί μου βαριέται να πλύνει τα δόντια μου παρά τις προειδοποιήσεις μου. Τι μπορώ να κάνω;"


Η πολιτική της "τρομοκρατίας" με απειλές όπως λ.χ. "θα σαπίσουν και θα δεις τι έχεις να πάθεις στον οδοντίατρο" ή "θα σαπίσουν και σε λίγα χρόνια θα φοράς μασέλα", ΔΕΝ ΦΕΡΝΕΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ. Το ίδιο απέτυχαν και οι πολύ υγιεινές συμβουλές τακτικού βουρτσίσματοςΓια δεκαετίες ολόκληρες, σε όλο τον κόσμο, εκατομμύρια γονείς έλεγαν, ξαναέλεγαν, συμβούλευαν, απειλούσαν, γκρίνιαζαν… αλλά οι οδοντίατροι συνέχιζαν να έχουν πλούσια πελατεία παιδιών με τερηδονισμένα δόντια. Άρα, επιβάλλεται μια ΑΛΛΙΩΤΙΚΗ ΤΑΚΤΙΚΗ.

Ξεκινήστε την προσπάθειά σας σχεδόν από το μηδέν. Εννοώ, από τη στιγμή που θα βγει το πρώτο δοντάκι. Αφού σταματήσουν… οι πανηγυρισμού σας (σαν να πήρε η εθνική Ελλάδος το παγκόσμιο κύπελλο), αρχίστε την "προπόνηση". Έτσι λοιπόν μετά από κάθε τάισμα, αφού πιεί το νεράκι του, με μια βρεγμένη γάζα καθαρίστε τα ούλα και όσα δοντάκια ήδη υπάρχουν. ΤΙ ΚΕΡΔΙΖΟΥΜΕ; Πρόκειται και για ουσιαστική αλλά κυρίως και συμβολική ενέργεια της μάνας. Ήδη από 6-7-8 μηνών συνηθίζει να ανέχεται την απαραίτητη μεν, άλλα όχι και τόσο ευχάριστη δε "πράξη" ενός αντικειμένου (γάζα ή οδοντόβουρτσα) που "κινείται" μέσα-έξω πάνω- κάτω στο στόμα του. ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΒΙΩΜΑ ΜΗΝΕΣ ΟΛΟΚΛΗΡΟΥΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΠΟΡΕΣΕΙ ΝΑ ΠΕΤΥΧΕΙ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ.

Όλα αυτά ήταν η αρχή. Όταν το παιδί μεγαλώσει και γίνει 3 χρονών χαρίστε του μια οδοντόβουρτσα. Μια μικρή και μαλακή. Φροντίστε η πράξη σας να έχει χαρακτηριστικά παιχνιδιού. Δεν χρειάζονται μαθήματα και πολλές φιλοσοφίες. Απλά πάτε μαζί με το παιδί στο μπάνιο, βάλτε το να πατήσει σε μια καρέκλα, να κοιτάζει και αυτό στον καθρέφτη και ζητήστε του, όχι να πλύνει τα δόντια (το παιδί 2-3 χρονών δεν καταλαβαίνει την έννοια "πλένω δόντια") αλλά ζητήστε του να ΠΑΙΞΕΤΕ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ "ΚΑΝΕ ΟΤΙ ΚΑΝΩ". Σας το ξαναεπαναλαμβάνω ότι μόνο αν στη βαρετή πράξη δώσουμε χαρακτηριστικά παιχνιδιού , μόνο τότε υπάρχουν πιθανότητες επιτυχίας.

ΚΑΝΤΕ ΤΟ ΣΟΒΑΡΟ ΑΥΤΟ ΚΑΘΗΚΟΝ, ΝΑ ΜΟΙΑΖΕΙ ΜΕ ΕΝΑ ΑΣΤΕΙΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΠΟΥ ΑΠΛΩΣ ΑΝΤΙ ΣΤΟ ΠΑΙΔΙΚΟ ΔΩΜΑΤΙΟ, ΤΟ ΠΑΙΖΟΥΜΕ ΣΤΟ ΜΠΑΝΙΟ.

Δρ. Κώστας Κομματάς

Παιδίατρος, Θεσσαλονίκη

Τηλ Ιατρείου: +30 2310 725520

Email: kostaskomm@gmail.com (www.opediatrosmou.gr)