"Το μωρό μου έχει πυρετό εδώ και δύο μέρες. Οφείλεται στο ότι βγάζει δόντια;"

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

Ερώτηση:

"Ο μικρός μου βγάζει τα δυο κάτω δοντάκια του. Εδώ και δυο μέρες μου έκανε πυρετό. Μπορεί να οφείλεται σ αυτό;"


Απάντηση:

Ο πυρετός  δεν σχετίζεται με την περίοδο της οδοντοφυίας. Όταν το μωράκι σας βγάζει δόντια το πιο πιθανόν είναι να έχει μια γκρίνια και μια ανησυχία αλλά όχι πυρετό.  Αναζητήστε αλλού τα αίτια του πυρετού.

Ο πυρετός μπορεί να είναι η αντίδραση του οργανισμού  σε κάποια λοίμωξη  ή σε κάποια ίωση ως άμυνα για την καταπολέμηση του ιού ή του μικροβίου. Ως πυρετό θεωρούμε την θερμοκρασία από 38 βαθμούς και πάνω, ενώ από 37,4 βαθμούς το χαρακτηρίζουμε ως «δέκατα».

Όταν ο πυρετός οφείλεται σε ίωση, διαρκεί περίπου τρία 24ωρα, συνυπάρχει με άλλα συμπτώματα, όπως καταρροή, μπούκωμα, βήχα, πόνο στο λαιμό ή εμετό και διάρροια, ενώ υποχωρεί μόνος του μετά από αυτό το διάστημα, μαζί με ύφεση των συμπτωμάτων.

Είναι σημαντική  η γενικότερη κλινική εικόνα του μωρού ή του παιδιού και η διάθεσή του ( αν είναι κακόκεφο ή νωθρό). Επίσης πρέπει να παρατηρήσετε εάν ο πυρετός  συνοδεύεται από άλλα συμπτώματα, όπως βήχας, καταρροή, πονόλαιμο.

Επικοινωνείστε σε κάθε περίπτωση με τον παιδίατρο σας  για να τον ενημερώσετε όταν το μωρό ή το παιδί έχει πυρετό.

Δώστε ιδιαίτερη προσοχή όταν:

-πρόκειται για μωρό κάτω από 6 μηνών

-ο πυρετός δεν πέφτει καθόλου με τα αντιπυρετικά

-το παιδί παραπονιέται ότι πονάει, ζαλίζεται, θέλει να κοιμάται συνέχεια, εμφανίσει εξανθήματα,  και είναι συνέχεια καταβεβλημένο