"Είμαι στην 27η εβδομάδα της εγκυμοσύνης και από χθες άρχισα να νιώθω έντονες ζαλάδες. Φοβάμαι για προεκλαμψία."
Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση
ΕΡΩΤΗΣΗ: Βρίσκομαι στην 27η εβδομάδα της εγκυμοσύνης και από χθες άρχισα να νιώθω έντονες ζαλάδες και να βλέπω "μυγάκια". Φοβάμαι για προεκλαμψία. Τι πρέπει να κάνω;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να επικοινωνήσετε άμεσα με το γιατρό σας ο οποίος θα σας μετρήσει την πίεση και θα σας ενημερώσει σχετικά. Η προεκλαμψία είναι μια παθολογική κατάσταση που εμφανίζεται συνήθως την 27η-28η εβδομάδα της κύησης, αλλά μπορεί να παρατηρηθεί και από την 20η εβδομάδα. Οπότε σε αυτές τις εβδομάδες της κύησης χρειάζεται λίγο περισσότερη προσοχή σε κάποια από τα συμπτώματα.
Τα κυριότερα συμπτώματα που εμφανίζονται και γίνονται αντιληπτά είναι η αύξηση της πίεσης, και το πρήξιμο (οίδημα) στα άκρα. Στις περιπτώσεις προεκλαμψίας ο γυναικολόγος ανευρίσκει αυξημένη αρτηριακή πίεση και μεγάλη ποσότητα λευκώματος στα ούρα. Όταν η τιμή της αρτηριακής πίεσης σε μια μέλλουσα μητέρα είναι ίση ή μεγαλύτερη από 14/9, επιβάλλεται η στενή παρακολούθησή της, γιατί υπάρχει ο κίνδυνος απότομης αύξησής της. Η έγκυος μπορεί να παρουσιάσει ακόμη απότομη αύξηση βάρους λόγω της κατακράτησης υγρών. Σε προχωρημένες περιπτώσεις, μπορεί τα συμπτώματα να ενταθούν και να προκαλέσουν πονοκέφαλο, πόνο στο επιγάστριο, ναυτία, εμετό και διαταρραχές στην όραση.
Η προεκλαμψία είναι πιο συχνή στις ακόλουθες καταστάσεις:
-Όταν, πριν την εγκυμοσύνη, προϋπάρχει αρτηριακή υπέρταση της εγκύου
-Όταν η έγκυος πάσχει από διαβήτη ή εμφανίζει διαβήτη κυήσεως.
- Σε περιπτώσεις διδύμων, τριδύμων κλπ.
-Όταν υπάρχει ιστορικό προεκλαμψίας σε προηγούμενη εγκυμοσύνη.
- Σε περιπτώσεις εγκυμοσύνης σε μικρή ηλικία και κυρίως κατά τη διάρκεια της εφηβείας (13-18 χρονών) ή σε ηλικία από 37 ετών και άνω. Οι ηλικίες με τα μικρότερα ποσοστά εμφάνισης της πάθησης είναι 19-25 ετών. Όσο μεγαλύτερη είναι η απόκλιση της ηλικίας από αυτά τα όρια τόσο μεγαλώνει η συχνότητα εμφάνισης της προεκλαμψίας.
Η θεραπευτική αντιμετώπιση της προεκλαμψίας είναι ανάλογη με τη βαρύτητά της.
Η ελαφρά προεκλαμψία μπορεί να αντιμετωπιστεί σε νοσοκομείο ή στο σπίτι, όταν εξασφαλιστεί η απόλυτη συνεργασία με το θεράποντα ιατρό. Καθημερινά θα πρέπει να γίνεται μέτρηση της αρτηριακή πίεσης, του λευκώματος στα ούρα (με ειδικές ταινίες) και του σωματικού βάρους.
Στη μέτρια προεκλαμψία είναι απαραίτητη η νοσηλεία σε νοσοκομείο. Η νοσηλεία περιλαμβάνει την υποχρεωτική κατάκλιση της ασθενούς, την χορήγηση αντιυπερτασικής αγωγής και τον πλήρη εργαστηριακό έλεγχο.
Στη βαριά προεκλαμψία, που όμως είναι πάρα πολύ σπάνια, πρέπει να αντιμετωπίζονται σε ειδικά τμήματα για κυήσεις υψηλού κινδύνου, ώστε να χορηγείται η κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή για τον περιορισμό των κινδύνων. Η διεκπεραίωση του τοκετού της προεκλαμπτικής εγκύου πραγματοποιείται με καισαρική τομή.
Τα τελευταία χρόνια, η σωστή παρακολούθηση και η έγκαιρη διάγνωση έχουν μειώσει αισθητά τους κινδύνους και τις επιπλοκές.