"Ανακουφίστηκα όταν τα παιδιά γύρισαν στον παιδικό σταθμό. Είναι φυσιολογικό;"

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

Μία από τις μαμάδες αναγνώστριες του all4mama μας έγραψε...

"Το σπίτι είναι ήσυχο, η κουζίνα πεντακάθαρη, έχω να απαντήσω μόνο ένα μέιλ και μετά θα κάτσω στον καναπέ μαζί με το ζεστό τσαγάκι μου, θα σκεπαστώ με την κουβέρτα γιατί έχει βγάλει κρύο αυτές τις μέρες και θα κάτσω να διαβάσω το βιβλίο μου. Αργότερα μπορεί να δω καμία ταινία στο Netflix και το βραδάκι αφού κάνω ένα χαλαρό ντουζ, θα πέσω για ύπνο.

Αυτή είναι μια πραγματικότητα που πολύ θα ήθελα να λέω ότι είναι δικιά μου, αλλά δυστυχώς τους τελευταίους –αρκετούς- μήνες αυτό που ζω καθημερινά απέχει έτη φωτός από αυτό το ειδυλλιακό σκηνικό που περιέγραψα (και κάπως ζηλεύω) παραπάνω...

Η ζωή των γονιών στο lockdown άλλαξε πολύ και από τότε που ξαναάνοιξαν τα σχολεία και οι παιδικοί σταθμοί κάπως… ανακουφίστηκα. Για να μην παρεξηγηθώ, λατρεύω τα παιδιά μου και είμαι πολύ χαρούμενη και ευγνώμων που είμαι μητέρα. Αλλά ποτέ δεν είχα σκεφτεί πως θα είμαι full time μαμά. Και απλά δεν ξέρω αν είναι φυσιολογικό...

Σε όλους τους γονείς εκεί έξω που είναι όλη μέρα σπίτι με τα παιδιά τους, ειλικρινά είστε οι ήρωές μου και σας θαυμάζω απεριόριστα! Απλά δεν πιστεύω ότι εγώ μπορώ… Δουλεύω από τα 16 μου, το ίδιο έκανε και η μαμά μου. Μεγάλο μέρος του μισθού μου πάει στα παιδιά, δεν θέλω να τους λείψει τίποτα. Θέλω να μπορώ να τους παρέχω ό,τι θέλουν και επίσης ήθελα να πάνε στον παιδικό σταθμό γιατί πιστεύω ότι είναι καλό να πάρουν ερεθίσματα και από άλλους ανθρώπους πλην εμού.

Στα καλά της αποχής τους από το σχολείο είναι ότι τα έμαθα καλύτερα, ότι παίξαμε πολύ, μαγειρέψαμε πολύ, περάσαμε χρόνο μαζί πολύ- που γενικά δεν ξέρω αν θα ξαναβρώ τόσο χρόνο μαζεμένο σε κάποια άλλη φάση της ζωής μου. Οπότε για όλες αυτές τις στιγμές είμαι αληθινά ευγνώμων. Επίσης, δεν ήμουν μόνη, είχα και τη βοήθεια της μητέρας μου.

Και δεν συζητάμε το πόσο τυχερή ήμουν που τα παιδιά μου ήταν αρκετά μικρά ώστε να μην έχουμε και μαθήματα μέσω WebEx, μετά ασκήσεις κτλ. Σε όσους γονείς πέρασαν τον γολγοθά της τηλεκπαίδευσης, τους βγάζω το καπέλο και σας εύχομαι καλή δύναμη! Αλλά αν ένα πράγμα συνειδητοποίησα για τον εαυτό μου είναι το τι είδους γονιός προτιμώ να είμαι.
«Part time» γονιός… Μαζί τα πρωινά, μαζί τα απογεύματα, μαζί τα Σαββατοκύριακα, μαζί στις εκδρομές αλλά είναι και στιγμές που θέλω απλά να κάτσω ήσυχα μόνη μου…"