ΠΟΤΕ ΘΑ ΚΑΤΑΦΕΡΩ ΝΑ ΕΔΡΑΙΩΣΩ ΓΑΛΟΥΧΙΑ;

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

ΠΟΤΕ ΘΑ ΚΑΤΑΦΕΡΩ ΝΑ ΕΔΡΑΙΩΣΩ ΓΑΛΟΥΧΙΑ;

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΕΡΩΤΗΣΗ:

Η μπέμπα μου είναι 40 ημερών και ξυπνάει κάθε μιάμιση ώρα για να θηλάσει. Άλλες φορές το γάλα μου τρέχει και το μωρό δυσκολεύεται να θηλάσει και άλλες φορές πιέζω το στήθος μου και δεν έχω καθόλου γάλα.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ:

Για να ρυθμίσετε την παραγωγή γάλακτος χρειάζεται χρόνος.

Πολλές γυναίκες έχουν αυτήν την ανασφάλεια σχετικά με το θηλασμό. Συχνά πιέζουν το στήθος τους κι ανησυχούν ότι δεν έχουν γάλα επειδή δεν τρέχει. Κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Ο θηλασμός απαιτεί υπομονή και επιμονή. Το άγχος είναι κακός σύμβουλος, καθώς το γάλα σας ρυθμίζεται από την έκκριση ορμονών. Πριν βιαστείτε να δώσετε συμπλήρωμα ηρεμήστε και ρυθμίστε τη διατροφή σας ώστε να περιλαμβάνει φρούτα, λαχανικά, σούπες και τροφές πλούσιες σε σίδηρο και ασβέστιο.

Θυμηθείτε ότι δεν ισχύει πως οι συχνοί θηλασμοί οδηγούν σε φτωχή παραγωγή γάλακτος, αδύναμο αντανακλαστικό έκκρισης του γάλακτος και ανεπιτυχή θηλασμό.

Για να εδραιωθεί η γαλουχία χρειάζεται συχνή διέγερση στήθους, που λειτουργεί με τους νόμους της προσφοράς και της ζήτησης.

Tο στήθος δεν λειτουργεί σαν ρεζερβουάρ, οπότε η άποψη που λέει ότι πρέπει να περνάει αρκετός καιρός μεταξύ των θηλασμών δεν έχει βάση.

Αν το μωρό σας ξυπνάει συχνά μπορείτε άφοβα να του προσφέρετε το στήθος σας ώστε κι εκείνο να ρυθμίσει την παραγωγή γάλακτος που χρειάζεται μέχρι να εδραιώσετε γαλουχία.

Επίσης μην σας πιάνει άγχος με τη ζυγαριά, διότι η αύξηση βάρος του μωρού γίνεται κατά άλματα δηλαδή μπορεί δυο μέρες να μην πάρει γραμμάριο και μετά να πάρει όλο το βάρος μαζεμένο.

Σε περίπτωση που για αρκετό διάστημα δεν παίρνει βάρος συμβουλευτείτε τον παιδίατρο και εκείνος θα σας κατευθύνει για το αν θα χρειαστείτε συμπλήρωμα ή όχι.

Η ζωή σας με τον θηλασμό, όσο περνάει ο καιρός γίνεται και πιο εύκολη και ελαχιστοποιεί τα νυχτερινά ξυπνήματα. Αυτό που εντυπωσιάζει είναι ότι ο θηλασμός συμφέρει στην εποχή οικονομικής κρίσης, καθώς εκτιμάται ότι το γάλα σε σκόνη στοιχίζει ετησίως σε μια οικογένεια τουλάχιστον 2.500 ευρώ.