Πώς να επιλέξω παπούτσια για το παιδί μου

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

Η αγορά παιδικών παπουτσιών για τα μικρά σας αγγελούδια μπορεί να είναι μια εμπειρία εξαιρετικά ευχάριστη μπορείς όμως να μετατραπεί και σε εφιάλτη καθώς τα παιδιά είναι οι πιο αυστηροί κριτές.

Και οι γονείς όμως «βασανίζονται» από διάφορα ερωτήματα όταν έρχεται η ώρα να επιλέξουν τα κατάλληλα παπούτσια για το παιδί τους. Μήπως του είναι μεγάλο και δεν μπορεί να περπατήσει καλά; Μήπως του είναι μικρό, τον στενεύει και του δημιουργήσει πληγές; Πολλές φορές μάλιστα δεν ξέρουν και ποιο είναι το σωστό νούμερο!


Η αλήθεια είναι πως μια λάθος επιλογή παπουτσιού ίσως δημιουργήσει κάποιο πρόβλημα στα ποδαράκια του παιδιού σας, το οποίο μάλιστα ίσως και να το κουβαλά μια ζωή. Όπως καταλάβατε η αγορά παιδικών παπουτσιών είναι μια πολύ απαιτητική υπόθεση και πρέπει να είστε πλήρως προετοιμασμένοι.

Πώς να επιλέξω παπούτσια για το παιδί μου

Πότε αγοράζουμε παιδικά παπούτσια

Σύμφωνα με τον παιδίατρο, Κώστα Κομματά, υπάρχουν συγκεκριμένες προδιαγραφές για την επιλογή του σωστού παπουτσιού ανάλογα με την ηλικία του παιδιού. Αρχικά να ξεκαθαρίσουμε ότι μέχρι το παιδί να αρχίσει να περπατά, δεν χρειάζεται να φορά παπούτσια. Τα παπούτσια μάλιστα, σε αυτήν την περίπτωση βλάπτουν παρά ωφελούν το παιδί, καθώς εμποδίζουν την ελευθερία του κατά το μπουσούλημα.

Από τη στιγμή που το νήπιο κάνει τα 2-3 πρώτα του βηματάκια, μέχρι να ισορροπήσει καλά, απαιτούνται περίπου 2-3 μήνες. Φυσικά δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα αν το αφήσουμε ξυπόλητο. Άλλωστε, τα παπούτσια ο άνθρωπος τα κατασκεύασε κυρίως για πρόληψη από τραυματισμούς. Επιπλέον, στο πέλμα μας, υπάρχουν μύες (οι βραχείς αποκαλούμενοι ), οι οποίοι χρειάζεται να ασκούνται με την ελεύθερη βάδιση.

Στο μεταβατικό αυτό στάδιο καλό θα είναι να περπατά ξυπόλητο ή με τα καλτσάκια του. Επειδή όμως, με τα καλτσάκια του γλιστράει εύκολα, συνηθίζουμε να βάζουμε στο μωρό μας τα λεγόμενα ‘’ βαπτιστικά’’ του παπουτσάκια (ελαφριά, μαλακά, από ένα απλό δερματάκι ). Αυτά, επιτρέπουν καλύτερη επαφή του πέλματος με το δάπεδο, απαραίτητη για διατήρηση της ισορροπίας του.

Παπούτσια , λοιπόν,  θα πρέπει να αγοραστούν στο παιδί όταν αρχίσει να κάνει τις πρώτες προσπάθειές του για βάδιση, επιλέγοντας ένα ζευγάρι που καλύπτει τον αστράγαλο, ώστε να υποστηρίζονται τα αδύνατα πόδια και τα μαλακά του κόκαλα.

Σε μεγαλύτερες ηλικίες από τη στιγμή που το παιδί κάνει κανονικά βήματα η επιλογή παπουτσιού γίνεται με άλλες προδιαγραφές! Πάντως, μέχρι την ηλικία των 6 ετών, δεν χρειάζεται να ανησυχείτε για ορθοπεδικά προβλήματα, αφού με την επιλογή του σωστού παπουτσιού, τα όποια προβλήματα στις περισσότερες περιπτώσεις διορθώνονται από μόνα τους, όσο το παιδί αναπτύσσεται.

Πώς να επιλέξω παπούτσια για το παιδί μου

Οδηγίες για το κατάλληλο παιδικό παπούτσι:

  • Η σόλα του παπουτσιού θα πρέπει να είναι ελαφριά, ώστε έτσι να μην εμποδίζει οποιαδήποτε κίνηση στο παιδικό πόδι. Επίσης θα πρέπει να είναι αντιολισθητική κι επίπεδη. Να μην γλιστράει και να το κρατά σταθερό. Θα πρέπει επίσης να προσέξετε η σόλα να μην είναι πολύ μαλακή, ώστε το πόδι να συναντά φυσιολογική αντίσταση και να μην παραμορφώνονται οι μαλακές ακόμη αρθρώσεις του μεταταρσίου.
  • Τα υλικά των παπουτσιών, με εξαίρεση τα αθλητικά, που είναι πάντοτε συνθετικά, πρέπει να είναι φυσικά, δηλαδή δέρμα ή ύφασμα. Το δέρμα είναι καλύτερο γιατί προσαρμόζεται στο σχήμα του ποδιού και δεν το καταπονεί.
  • Αποφύγετε τα πλαστικά παπούτσια γιατί είναι ανθυγιεινά και δεν αφήνουν το πόδι να αναπνεύσει.
  • Προτιμήστε παιδικά παπούτσια που διαθέτουν πόρους, ώστε να αερίζονται τα ποδαράκια τους, αποφεύγοντας τους ερεθισμούς.
  • Το μπροστινό μέρος του παπουτσιού θα πρέπει να είναι αρκετά ευρύχωρο, ώστε να κουνιούνται τα δάχτυλα. Το μεγάλο δάχτυλο του ποδιού θα πρέπει να απέχει από την άκρη του παπουτσιού γύρω στα 1,5 εκατοστά.
  • Ένας άλλος τρόπος για τον έλεγχο του μεγέθους είναι να βάλετε το δάχτυλο σας στο πίσω μέρος του παπουτσιού, ακριβώς πίσω από τη φτέρνα. Αν αυτό δεν χωράει να μπει άνετα τότε σημαίνει ότι το παιδί χρειάζεται μεγαλύτερο νούμερο παπουτσιού.
  • Τα παπούτσια να είναι μαλακά και εύκαμπτα. Να προσέξετε στο επάνω μέρος του παπουτσιού να μην υπάρχουν σκληρές ραφές ή σημεία κόλλησης που μπορεί να τραυματίσουν το ποδαράκι του με την τριβή.
  • Αγοράστε παιδικά παπούτσια με το εσωτερικό πέλμα του παπουτσιού να είναι σωστά εξογκωμένο στην καμάρα και όχι επίπεδο. Βοηθάει και δίνει μια πιο άνετη αίσθηση τόσο στο περπάτημα όσο και στο τρέξιμο.
  • Για ένα πιο άνετο περπάτημα και για μια πιο ανατομική λύση φροντίστε το παιδικό παπούτσι να έχει μια ελαφριά ενίσχυση στη φτέρνα η οποία όμως δεν πρέπει να είναι ψηλότερη των 3,8 εκατοστών.
  • Όσο το παιδί είναι μικρό μην αγοράζετε παπούτσια με κορδόνια, γιατί λύνονται και μπορεί να τα πατήσει και να πέσει. Αν πρόκειται να αγοράσετε αθλητικά παπούτσια προτιμήστε εκείνα που κουμπώνουν με αυτοκόλλητες ταινίες.
  • Αν το παπούτσι που διαλέξατε έχει κούμπωμα, φροντίστε να είναι ρυθμιζόμενο ώστε να εφαρμόζεται κατάλληλα επάνω στο πόδι, ανεξάρτητα με το είδος της κάλτσας που θα φοράει.
  • Δοκιμάστε τα παπούτσια πάντα με  κάλτσα και βεβαιωθείτε ότι το παπούτσι είναι άνετο στο μήκος, το φάρδος και το πλάτος
  • Κατά την δοκιμή του παιδικού παπουτσιού ζητήστε από το παιδί σας να φορέσει και τα δύο παπούτσια και να τα δοκιμάσει κατά το περπάτημα ή και το τρέξιμο, για να διαπιστώσετε ότι είναι άνετα.
  • Για τα παιδιά κάτω των δύο είναι καλύτερα το παπούτσι να είναι κλειστό μπροστά, για αυτό αποφύγετε τα πέδιλα. Φροντίστε ωστόσο τα παπούτσια που επιλέγετε για το καλοκαίρι να έχουν τρύπες αερισμού.
  • Μέχρι την ηλικία των δύο καλό είναι να επιλέγετε παπούτσια που κρατούν τον αστράγαλο του παιδιού καλυμμένο, καθώς εξασφαλίζουν μεγαλύτερη σταθερότητα μέχρι να μάθει να περπατάει καλά.
  • Προτιμάτε να φοράτε τα καλοκαιρινά παπούτσια με καλτσάκια γιατί το δέρμα του μωρού μπορεί εύκολα να ερεθιστεί.
  • Οι κάλτσες πρέπει να είναι βαμβακερές ή μάλλινες και όχι συνθετικές, να αλλάζονται καθημερινά, αν όχι συχνότερα, και να πλένονται τουλάχιστον στους 60 βαθμούς.
  • Μην αγοράζετε παπούτσια σε μεγαλύτερο από το μέγεθος που ενδείκνυται για την ηλικία του παιδιού, με το σκεπτικό ότι τα πόδια του μεγαλώνουν γρήγορα. Όχι μόνο θα το δυσκολέψουν στο περπάτημα, αλλά μπορεί να αποτελέσουν αιτία ατυχήματος.
  • Δεν είναι επίσης σωστό τα παπούτσια να δανείζονται, ούτε να «περνούν» από το μεγάλο αδελφάκι στο μικρότερο. Το κάθε παιδί πρέπει να παίρνει τα δικά του παπούτσια και να μην φοράει άλλου παιδιού. Τα παλιά παπούτσια έχουν πάρει το σχήμα του πρώτου ποδιού και σίγουρα θα ταλαιπωρήσουν το δεύτερο.

Πώς να επιλέξω παπούτσια για το παιδί μου

Έξτρα tips:

  • Η ανάπτυξη ενός παιδιού γίνεται με ταχείς ρυθμούς και έτσι αλλάζει κατά μέσο όρο έως δύο νούμερα παπουτσιού κάθε χρόνο. Μην αμελείτε λοιπόν να ελέγχετε το μήκος του ποδιού κάθε δύο / τρεις μήνες, ώστε να βεβαιώνεστε ότι το μέγεθος του παπουτσιού εξακολουθεί να είναι το σωστό.
  • Προσοχή! Δεν αρκεί να πατάτε το μεγάλο δάκτυλο του ποδιού προκειμένου να ελέγξετε το περιθώριο στο μπροστινό μέρος του παπουτσιού καθώς τα παιδιά έχουν την τάση να μαζεύουν τα δάκτυλά τους!
  • Ελέγχετε τακτικά τα πόδια των παιδιών σας, για να διαπιστώνετε αν υπάρχουν κοκκινίλες, φουσκάλες ή άλλα σημάδια που δείχνουν ότι τα παπούτσια είναι ακατάλληλα ή δεν εφαρμόζουν σωστά.

 

Δείτε στο παρακάτω βίντεο όλα τα μυστικά για να επιλέξετε το σωστό παπούτσι για τα παιδιά σας: