Πώς να διδάξετε το σεβασμό στα παιδιά σας

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

Τα παιδιά για να ενταχθούν στον κόσμο και να μπορούν να κοινωνικοποιηθούν σωστά χρειάζονται καθοδήγηση. Ένας από τους σημαντικότερους ρόλους των γονιών είναι να θέσουν στα παιδιά τους όρια που θα τους προσφέρουν σημεία αναφοράς και θα τα βοηθήσουν να προσανατολιστούν. Αυτό με τη σειρά του βοηθήσει τα παιδιά να υιοθετήσουν κανόνες καλής κοινωνικής συμπεριφοράς.

Έχετε ακούσει πολύ συχνά να λένε ότι οι σημερινές γενιές δεν σέβονται τους άλλους. Είτε είναι αλήθεια είτε όχι, αυτό που πρέπει να συνειδητοποιήσετε είναι ότι οι αξίες είναι κάτι που τα παιδιά μαθαίνουν στο σπίτι.


Βέβαια, το να διδάξεις στα παιδιά σεβασμό είναι κάτι που ναι μεν λέγεται εύκολα, εφαρμόζεται όμως δύσκολα. Και αυτό γιατί τα παιδιά λειτουργούν αυθόρμητα και εκφράζονται χωρίς φίλτρα. Από την στιγμή που γεννιούνται τα παιδιά μαθαίνουν να χειραγωγούν τον κόσμο γύρω τους για να ικανοποιήσουν τις ανάγκες τους  και αυτό είναι στην φύση τους. Οι γονείς πρέπει να τα διδάξουν να το κάνουν αυτό με τρόπους που να αποπνέουν σεβασμό.

Τι είναι σεβασμός

Χρειάζεται όμως προσοχή. Πολλοί γονείς μπερδεύουν το σεβασμό με την υπακοή ακόμα και με την πειθαρχεία. Όμως ο σεβασμός δεν είναι μία μονοδιάστατη έννοια. Έχει μεγαλύτερο βάθος από την τήρηση και εκούσια συμμόρφωση σε κάποιον άνθρωπο, νόμο, διάταξη κ.λ.π.  Ο σεβασμός είναι ένα συναίσθημα που κρύβει εκτίμηση, αγάπη, αποδοχή, αναγνώριση .Είναι η συμπεριφορά προς το συνάνθρωπό μας, το περιβάλλον, τα ζώα. Είναι στάση ζωής. Και αυτή τη στάση οφείλουμε να διδάξουμε στα παιδιά μας.

Τι μπορείτε να κάνετε

Όλοι έχουμε γίνει μάρτυρες συμπεριφορών παιδιών που συμπεριφέρονται με ασέβεια. Είτε «χαλάνε τον κόσμο» σε ένα εστιατόριο, είτε τρέχουν πάνω-κάτω σε μαγαζί που έχετε πάει για ψώνια, είτε μιλάνε άσχημα στους γονείς τους ακόμη και με βρισιές. Οι ειδικοί τονίζουν ότι τα παιδιά πρέπει να διδαχτούν τη σημαντική αξία του σεβασμού σε νεαρή ηλικία ώστε να έχουν τα εφόδια ως ενήλικες να ενταχθούν στο κοινωνικό γίγνεσθαι.

Πώς να διδάξετε το σεβασμό στα παιδιά σας

Αυτοί είναι κάποιο έξυπνοι τρόποι για να μάθετε στο παιδί σας τον σεβασμό:

  • Διδάξτε στο παιδί σας τους βασικούς κανόνες συμπεριφοράς

Είναι απαραίτητο το παιδί να έχει καλούς τρόπους και να μάθει να λέει «παρακαλώ» και «ευχαριστώ». Άλλωστε, το να μάθει το παιδί να μιλά ευγενικά δείχνει σεβασμό προς τους άλλους και το βοηθά να αναπτύξει κοινωνικές σχέσεις.

  • Προλάβετε την έλλειψη σεβασμού από νωρίς

Είναι σημαντικό να αντιμετωπίσετε την ασεβή συμπεριφορά και την έλλειψη σεβασμού όσο το δυνατόν πιο έγκαιρα .Να επιβάλλετε επιπτώσεις όσο το παιδί είναι μικρό, για να καταλάβει τι μπορεί να προκαλέσει με την συμπεριφορά του. Αν το παιδί βρίσκεται σε προ-εφηβικό στάδιο 10-11 ετών,  πρέπει από τώρα να μάθει πώς να συναναστρέφεται με μεγαλύτερους.

  • Διδάξτε του τι σημαίνει σεβασμός

Ο σεβασμός είναι μια πολύ ευρεία έννοια και τα παιδιά δεν καταλαβαίνουν τη σημασία του. Εξηγήστε στο παιδί, με παραδείγματα από την καθημερινότητα, ότι πρέπει να συμπεριφερόμαστε  στους άλλους όπως θα θέλαμε να μας φέρονται. Στο σπίτι είναι το πρώτο μέρος όπου πρέπει να δείχνουμε σεβασμό ώστε αυτή η συμπεριφορά να επεκταθεί σε άλλες καταστάσεις και ανθρώπους.

  • Διδάξτε τον να σέβεται τον εαυτό του

Ο σεβασμός ξεκινά από τον εαυτό μας. Βοηθήστε το παιδί να αντιληφθεί  ότι όλοι κάνουμε λάθη αλλά όλοι είμαστε άξιοι αγάπης και σεβασμού.

  • Δείξτε και εσείς σεβασμό στα παιδιά

Πολλές φορές δεν δείχνουμε στα παιδιά τον σεβασμό που απαιτούμε από αυτά, λένε οι ειδικοί. Μπερδεύουμε τον σεβασμό με τον φόβο και αυτό βέβαια δεν είναι σωστό. Όταν το παιδί δείχνει έλλειψη σεβασμού, εσείς ως γονείς οφείλετε να το διορθώνετε με ευγένεια. Φωνάζοντας και μαλώνοντας το παιδί όχι μόνο δεν βοηθά, αλλά μπορεί και να χειροτερέψει την συμπεριφορά του παιδιού.

  • Διατηρήστε την ψυχραιμία σας

Πιστεύουμε λανθασμένα ότι κάθε φορά που ζητάμε κάτι από το παιδί μας και δεν το κάνει έχουμε το δικαίωμα να του φωνάζουμε ώστε να το τιθασεύσουμε. Οι φωνές  δείχνουν πως χάνουμε την ψυχραιμία μας και ξεσπάμε πάνω του.

Το καλύτερο που έχετε να κάνετε σε μία τέτοια κατάσταση είναι να το πάρετε στην άκρη και να του δώσετε ένα σαφές μήνυμα. Δεν χρειάζεται να φωνάξετε ή να το προσβάλλετε. Πείτε του κάτι χαμηλόφωνα και με ηρεμία, εξηγώντας ξεκάθαρα τι περιμένετε από το παιδί και τις επιπτώσεις που θα ακολουθήσουν αν δεν συμμορφωθεί.

  • Συζητήστε το αργότερα

Μερικές φορές, ο καλύτερος τρόπος για να χειριστείτε το παιδί είναι να το συζητήσετε αργότερα όταν θα είστε και οι δύο ήρεμοι. Ρωτήστε το γιατί είχε τέτοια συμπεριφορά, αν κατάλαβε γιατί αυτό συνέβη, πως νομίζει ότι μπορεί να λυθεί το πρόβλημα αυτό και αν ξέρει ένα καλύτερο και πιο ευγενικό τρόπο για να σας πει πως αισθάνθηκε.

Ένα λάθος που κάνουν συχνά οι γονείς, υποστηρίζουν οι ειδικοί, είναι ότι προσπαθούν να επιβάλουν τις συνέπειες της αγένειας αντί να βοηθήσουν τα παιδιά να εξερευνήσουν και να καταλάβουν μόνα τους τις συνέπειες της κακής συμπεριφορά τους.

  • Επαινείτε  την καλή τους συμπεριφορά

Πείτε μπράβο σε κάθε καλή τους προσπάθεια, αλλά να είστε σαφείς για ποια ακριβώς συμπεριφορά τους είστε ευχαριστημένοι.

  • Να θυμάστε πως το παιδί δεν είναι φίλος σας

Ο στόχος σας δεν είναι να κάνετε το παιδί σας να σας συμπαθεί ή να σας ευχαριστεί για όσα κάνετε γι’ αυτό. Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι το παιδί δεν είναι φίλος- είναι το παιδί σας.. Δουλειά σας είναι να το διαπαιδαγωγήσετε έτσι ώστε να μπορεί να είναι λειτουργικό στην κοινωνία. Αυτό σημαίνει ότι του διδάσκεται πώς να συμπεριφέρονται με σεβασμό στους συνανθρώπους τους, και όχι μόνο σε εσάς. Κάποια μέρα, όταν το παιδί σας είναι ενήλικας, η σχέση σας μπορεί να γίνει περισσότερο φιλική, αλλά τώρα εσείς είστε γονιός και είστε εκείνος που θέτει τα όρια.

Πώς να διδάξετε το σεβασμό στα παιδιά σας

Για το τέλος άφησα κάτι πολύ σημαντικό. Δεν πρέπει να παίρνετε προσωπικά την κακή συμπεριφορά του παιδιού σας γιατί όλα τα παιδιά, λίγο ή πολύ, συμπεριφέρονται με τον ίδιο τρόπο στους γονείς τους. Εσείς θα πρέπει να αντιμετωπίσετε μία τέτοια κατάσταση όσο το δυνατόν πιο αντικειμενικά και φυσικά χωρίς υπερβολές. Αν μάθετε στο παιδί σας να διαχειρίζεται τα συναισθήματα και τις σκέψεις του τότε θα μάθει και πώς να υιοθετήσει την αξία του σεβασμού.

Μάθετε πως να αντιμετωπίσετε ένα άτακτο παιδί εδώ