Ποιος είναι ο λόγος που η μυωπία ολοένα και αυξάνεται στις παιδικές ηλικίες (και δεν είναι οι οθόνες)

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

Αν μέχρι πρότινος λέγαμε ότι το κινητό έχει γίνει προέκταση του χεριού μας, τότε το 2020- αλλά και το 2021- ο «υπολογιστής έγινε προέκταση των ματιών μας». Σχολείο, σχολή, δουλειά, ψώνια, λογαριασμοί, διασκέδαση, συναντήσεις με φίλους, συνέδρια και η λίστα μπορεί να συνεχιστεί… Κάποια από αυτά τα κάναμε βέβαια μέσω υπολογιστή- κινητού και προ κορωνοϊού, απλά ίσως όχι στον ίδιο βαθμό. Λογικό και αναμενόμενο λοιπόν να έχει κάποια επίπτωση όλο αυτό στα μάτια μας τα οποία ταλαιπωρούμε πολλές ώρες πια καθημερινά. Ή και όχι…

από τη Χρυσούλα Σπυράτου 


Τον τελευταίο χρόνο έχει γίνει λόγος για αύξηση της μυωπίας, πάθησης δηλαδή η οποία μας δυσκολεύει με την μακρινή όραση. Σε μεγάλο βαθμό για την μυωπία ευθύνονται και τα γονίδια, όμως έρευνες δείχνουν πως ένας από τους βασικούς λόγους για την αύξηση της μυωπίας τα τελευταία χρόνια είναι ο ολοένα και λιγότερος χρόνος που περνάμε εκτεθειμένοι στο φυσικό φως του ήλιου.

Ειδικότερα, όσον αφορά τα παιδιά, οι εποχές που δεν «μαζεύονταν» από τους δρόμους έχουν περάσει ανεπιστρεπτί και πια έχουμε φτάσει στο άλλο άκρο, σχεδόν να τα «παρακαλάμε» να βγουν έξω. Οι δύο βασικοί λόγοι που «κρατούν» τα παιδιά σπίτι, στην παρούσα φάση, είναι ότι κάνουν τα μαθήματά τους μέσω υπολογιστή και ότι παίζουν με τους φίλους τους παιχνίδια στο κινητό, το tablet, τον υπολογιστή . Δεν βοηθάει βέβαια και το γεγονός ότι προκειμένου να βγουν έξω, πρέπει να είμαστε και εμείς εκεί, γεγονός που συχνά λόγω έλλειψης χρόνου είναι ανέφικτο. Οπότε ο υπολογιστής- το κινητό είναι μονόδρομος.

Ποιος είναι ο λόγος που η μυωπία ολοένα και αυξάνεται στις παιδικές ηλικίες (και δεν είναι οι οθόνες)

Έρευνα στον Καναδά έδειξε πως στο lockdown του Μαρτίου τα παιδιά ηλικίας 8 ετών περνούσαν κατά μέσο όρο 5 ώρες την ημέρα για να παίξουν, συν τον χρόνο που θα κάθονταν στον υπολογιστή για την εξ αποστάσεως διδασκαλία. Άλλοι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Emory στην Ατλάντα, από το Πανεπιστήμιο Michigan και από το Πανεπιστήμιο στο Tianjin της Κίνας έκαναν λόγο για σημαντική μείωση της οπτικής οξύτητας σε έρευνες που έγιναν σε 123.535 μαθητές δημοτικών σχολείων.
Η μυωπία αυξήθηκε στα παιδιά περισσότερο από όσο είχε υπολογιστεί βάσει ερευνών που είχαν γίνει το 2015 και το 2019. Ενδιαφέρον έχει πως αυτή η αυξητική τάση έχει παρατηρηθεί μόνο στα μικρότερα παιδιά και όχι και στα μεγαλύτερα.

Ποιος είναι ο λόγος που η μυωπία ολοένα και αυξάνεται στις παιδικές ηλικίες (και δεν είναι οι οθόνες)

«Δεδομένου του ότι τα μικρότερα παιδιά έχουν λιγότερες ασκήσεις για το σπίτι από τα πιο μεγάλα, είναι απίθανο η αύξηση στην μυωπία να ευθύνεται στον αυξημένο χρόνο επί οθόνης» εξηγεί η ερευνητική ομάδα του ιατρικού περιοδικού “JAMA Ophthalmology”. Πιθανότερο είναι η ελλιπής έκθεση στο φυσικό φως να οδήγησε στο φαινόμενο αυτό. Την εξήγηση σε αυτό μας δίνει ο Dr. Neil Bressler, οφθαλμολόγος, ο οποίος αναφέρει πως η ένταση του φυσικού εξωτερικού φωτός επηρεάζει σημαντικά την κατάσταση του ματιού, το οποίο με τη σειρά του επηρεάζει το πόσο καθαρά βλέπουμε τις εικόνες γύρω μας.

Μύθος εν μέρει επομένως το ότι κυρίως οι "οθόνες" προκαλούν προβλήματα όρασης...