Παιδική χαρά: Ποια είναι η σημασία της εν μέσω κορωνοϊού;

Δημοσιεύθηκε στις

Η παιδική χαρά αποτελεί τη μεγαλύτερη λατρεία των παιδιών όχι μόνο το τελευταίο διάστημα αλλά από πάντα. Ειδικά βέβαια τώρα, στην εποχή του κοροναϊού με τα νέα μέτρα που τα παιδιά έχουν ανάγκη να βρίσκονται σε ανοιχτό χώρο, να παίζουν και να κοινωνικοποιούνται.

από τη Βέρα Πάρδου


Αυτό ακριβώς ήρθε να επιβεβαιώσει η έρευνα που έγινε σε 1.000 γονείς από την ένωση κατασκευαστών παιχνιδιών καθώς ήθελαν να δουν τι γνώμη έχουν για το παιχνίδι στην παιδική χαρά και τι αντίκτυπο έχει αυτό με τη σειρά του στο παιδί.

Τα αποτελέσματα μας εξέπλησσαν θετικά καθώς οι περισσότεροι συμφωνούν πως πρόκειται για ένα μέρος που βοηθάει στην ποικιλομορφία και την αποδοχή καθώς τα παιδιά από πολύ μικρή ηλικία έρχονται σε επαφή με το διαφορετικό και το αγκαλιάζουν παίζοντας μαζί του. Μάλιστα 9 στους 10 γονείς ισχυρίζονται πως παρατήρησαν αλλαγές στη συμπεριφορά των παιδιών τους σε σχέση με τους άλλους και ότι αυξήθηκε το αίσθημα της ισότητας. Τα παιδιά παίζουν με παιδιά όλων των ικανοτήτων που προέρχονται από οποιοδήποτε υπόβαθρο και αυτό είναι το πιο σημαντικό καθώς δείχνει ότι η κοινωνία άρα και οι άνθρωποι που μεγαλώνουν σε αυτή δεν αποκλείουν κανέναν.

Τα παιδιά από μικρή ηλικία μαθαίνουν μέσα από τη διαφορετικότητα να ανακαλύπτουν κοινά χαρακτηριστικά και να συνεργάζονται δημιουργώντας έτσι ένα αίσθημα κοινότητα και ότι όλοι ανήκουν στην ίδια ομάδα. Μάλιστα είναι σημαντικό να συμβαίνει σε μικρές ηλικίες καθώς υπάρχει η άγνοια κινδύνου και τα παιδιά μπορούν πιο εύκολα να είναι αυθόρμητα και να ανοιχτούν.

Συγκεκριμένα τα παραπάνω συμπεράσματα δεν αποτελούν έκπληξη για την πιστοποιημένη ψυχίατρο ενηλικών και παιδιών και συγγραφέα του βιβλίου «NoShame: Real Talk With Your Kids About Sex, Self-Confidence and HealthyRelationships», Dr. Lis. Τονίζει κιόλας πως οι παιδικές χαρές είναι ο χώρος όπου μπορεί να ανθίσει η κοινωνικότητα των παιδιών σε ένα κλίμα ευχάριστο που δεν θα πιέζονται, αλλά θα αισθάνονται ελεύθερα ασφαλείς.

Ακόμα οι γονείς που ερωτήθηκαν έθιξαν και το θέμα των κοινωνικών διαφορών αλλά και του ιού που είναι πλέον παντού γύρω μας λέγοντας πως τέτοιοι χώροι και γενικότερα το παιχνίδι στην ύπαιθρο βοηθούν στην ψυχολογία και την ανατροφή των παιδιών. Επισημαίνοντας βέβαια πως κάτι χρειάζεται να συμβεί ώστε από φόβο και μόνο να μην κλειστούν σπίτι και να μην απομονωθούν γεγονός που θα έχει σοβαρό αντίκτυπο στην ανατροφή τους. μίλησαν για λύσεις, έστω και λύσεις που δεν έχουμε σκεφτεί πλήρως ή εφαρμόσει ακόμα.

Το παραπάνω βέβαια προκύπτει και από απαντήσεις που επισημαίνουν ότι όσο σημαντική και αν θεωρούν την παιδική χαρά και πολλές φορές και ένα είδος ξεκούρασης για τους γονείς θα την επισκεφτούν μόνο όταν μειωθούν αισθητά τα κρούσματα του ιού ή μέχρι να γίνει διαθέσιμο το εμβόλιο. Δυστυχώς για αυτό πολλοί ανοιχτοί χώροι έχουν αφεθεί στο έλεος τους ή έχουν προσωρινώς κλείσει και μας λυπεί ιδιαίτερα καθώς μετά θα είναι λογικά αρκετά δύσκολη και η επαναφορά τους στη σωστή λειτουργία.

Σημαντικό είναι να αποδεχτούμε όπως προκύπτει από όσα αναφέρθηκαν ότι το παιχνίδι για τα παιδιά είναι καθοριστικό και λειτουργεί με αυτό τον τρόπο σε διάφορους τομείς της ζωής τους και να προσπαθήσουμε με όποιον τρόπο μπορούμε λαμβάνοντας υπόψιν μας αυτές τις συνθήκες να το προστατεύσουμε και αναπαράγουμε.