Όμορφοι γονείς, πλούσια παιδιά: Πώς η εμφάνιση «φουσκώνει» πορτοφόλια

Δημοσιεύθηκε στις

«Κληρονομιά» με τεράστια αξία μπορεί να αποτελέσει η εμφάνιση, η οποία είναι από μόνη της ικανή να ενισχύσει διαγενεακά τις απολαβές, όπως διαπιστώνει νέα έρευνα του Εθνικού Γραφείου Οικονομικών Ερευνών (National Bureau of Economic Research – NBER).

Η έρευνα αυτή αναλύει στοιχεία εμφάνισης γονέων και των παιδιών τους, καθώς και τις απολαβές των τελευταίων. Τα δεδομένα αυτά αφορούν οικογένειες σε ΗΠΑ και Κίνα, καθώς και δισεκατομμυριούχους σε ολόκληρο τον κόσμο. Σημειώνεται ότι η εμφάνιση των γονιών και των παιδιών αξιολογείται από τρίτους και δεν καθορίζεται από μαθηματικούς δείκτες, όπως η συμμετρία του προσώπου.


Σύμφωνα με τα ευρήματα, για κάθε περίπτωση στην οποία η εμφάνιση του γονιού θεωρείται άνω του μέσου όρου, οι αποδοχές του παιδιού του αυξάνονται κατά τουλάχιστον 2.113 ευρώ τον χρόνο. Εκτός από την μεταβίβαση περιουσίας και αποταμιεύσεων, η έρευνα καταλήγει ότι η καλή εμφάνιση μπορεί να αποτελέσει από μόνη της ένα στοιχείο ικανό να ενισχύσει τις απολαβές στη νέα γενιά.

«Οι ομορφότεροι άνθρωποι είναι πιθανότερο να είναι οικονομικά και επαγγελματικά επιτυχημένοι κατά τη διάρκεια της ζωής τους», εξηγεί ο οικονομολόγος Daniel Hamermesh. «Υπάρχουν δύο πτυχές, όταν οι γονείς είναι ομορφότεροι, είναι πιθανότερο να είσαι κι εσύ όμορφος και αυτό σε βοηθά. Παράλληλα, όμως, εάν οι γονείς σου ήταν όμορφοι, αυτό σημαίνει ότι έχουν και περισσότερα χρήματα να σου δώσουν», συμπλήρωσε.

O Hamermesh, έχοντας εστιάσει επί τουλάχιστον 10 χρόνια στη σχέση μεταξύ επιτυχίας και καλής εμφάνισης, έχει διαπιστώσει επανειλημμένως ότι οι ομορφότεροι άνθρωποι βρίσκουν ευκολότερα δουλειά και παίρνουν υψηλότερους μισθούς από άλλους. Σύμφωνα με το Euronews, η εμφάνιση παίζει πολύ μεγαλύτερο ρόλο στις πιθανότητες να επιτύχει κανείς απ’ ό,τι φανταζόμαστε.

Ο ίδιος αναγνωρίζει ότι τα ευρήματα είναι «πολύ θλιβερά» και εξήγησε ότι πρόκειται απλούστατα για ένα ακόμη είδος μεροληψίας. Ελπίζει, όμως, ότι η ανάδειξη των στοιχείων αυτών θα αφυπνίσει τον κόσμο απέναντι στις διακρίσεις που γίνονται, με αποτέλεσμα να μπορούν να τις αποφύγουν.

«Εάν καταλάβεις ότι κάνεις διακρίσεις, είναι πολύ πιο πιθανό να τις προλάβεις. Πιστεύω ότι και μόνο η ανάδειξη ενός τέτοιου ζητήματος περιορίζει τις καταστρεπτικές του συνέπειες», σχολίασε.

Mε πληροφορίες από moneyreview.gr και Euronews