Όλο και περισσότερα παιδιά εγκαταλείπουν το σχολείο για να δουλέψουν

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

Σε κίνδυνο βρίσκεται το μέλλον εκατομμυρίων παιδιών, καθώς όλο και περισσότερα εγκαταλείπουν το σχολείο για να δουλέψουν, προειδοποιεί ο Gilbert Houngbo, γενικός διευθυντής του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας (ILO).

Μάλιστα ο Houngbo διαπιστώνει μια «οπισθοδρόμηση» σε περιοχές σε όλο τον κόσμο, την οποία αποδίδει στα οικονομικά προβλήματα που καταγράφονται διεθνώς. Μερικές από τις χειρότερες μορφές εργασίας περιλαμβάνουν τη σεξουαλική εκμετάλλευση, είπε στο BBC, απευθύνοντας έκκληση για επείγουσα δράση.


«Οι επιπτώσεις του Covid συνδυάστηκαν με την άνοδο του πληθωρισμού και την αύξηση του κόστους ζωής που ακολούθησε, απλά κάνοντας τα πράγματα χειρότερα», είπε. «Αν δεν δράσουμε τώρα και εάν δεν ενεργήσουμε αποφασιστικά και γρήγορα, το πρόβλημα θα συνεχίσει να επιδεινώνεται».

Στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από τον ΟΗΕ στις αρχές του 2020 έδειχναν ότι περίπου 160 εκατομμύρια παιδιά υποβάλλονταν σε παιδική εργασία και ότι η παγκόσμια πρόοδος για τον τερματισμό της είχε σταματήσει, για πρώτη φορά εδώ και 20 χρόνια. Ο Houngbo, που είναι πρώην πρωθυπουργός του Τόγκο, είπε ότι τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι η τάση συνεχίζεται.

Για ορισμένες οικογένειες, η αύξηση του κόστους διαβίωσης, εν μέρει λόγω της αύξησης των τιμών των τροφίμων και της ενέργειας που προκλήθηκε από τον πόλεμο στην Ουκρανία, κάνει τη διαφορά  «ανάμεσα στο να έχουν ένα γεύμα την ημέρα ή όχι», εξήγησε. Σε ορισμένες περιπτώσεις, αυτό οδηγεί στη «χειρότερη μορφή παιδικής εργασίας», όπου οι γονείς ωθούν τα παιδιά τους στη σεξουαλική εργασία για να βοηθήσουν στην επιβίωση των οικογενειών τους.

Σύμφωνα με τον Houngbo, η αύξηση της παιδικής εργασίας παρατηρείται σε χώρες χαμηλών, μεσαίων και υψηλών εισοδημάτων, καθώς και σε τομείς όπως η γεωργία, τα ορυχεία και οι κατασκευές.

«Ασφαλώς και βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη στιγμή», είπε, προσθέτοντας ότι «η φτώχεια είναι η βασική αιτία».

Μπορεί οι συγκεκριμένες συνθήκες σε διάφορες χώρες να ποικίλλουν, αλλά σύμφωνα με τη UNICEF, ο πληθωρισμός και το αυξανόμενο κόστος ζωής είναι μια «καθολική ανησυχία» που επηρεάζει τα παιδιά με διάφορους τρόπους.