Ολα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τους χυμούς στη διατροφή των παιδιών

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

Στις μέρες μας πολλοί γονείς προβληματίζονται με τα παιδιά τους για την μειωμένη κατανάλωση τους σε φρούτα και την αντικατάσταση αυτών με χυμούς. Φυσικά είναι καλύτερο να τρως ολόκληρο το φρούτο και ειδικά όταν είναι εποχής. Όμως αυτό δεν σημαίνει ότι οι χυμοποίηση αυτών δεν είναι υγιεινή.

Οι χυμοί χωρίζονται σε 3 κατηγορίες:


Απλοί φυσικοί χυμοί: Προέρχονται από την εκχύμωση φρέσκων φρούτων. Σε αυτή την κατηγορία υπάρχει ένα όριο προσθήκης γλυκαντικών ουσιών (π.χ. ζάχαρη, σορβιτόλη, φρουκτόζη, κτλ.), το οποίο ανέρχεται στο 1,5%. Αν υπάρξει προσθήκη μεγαλύτερης ποσότητας γλυκαντικών ουσιών, τότε αναγράφεται το ακριβές ποσοστό στην συσκευασία.

Συμπυκνωμένοι φυσικοί χυμοί: Προέρχονται από συμπύκνωση φυσικών χυμών. Το ποσοστό προστιθέμενων γλυκαντικών ουσιών εξαρτάται από τον βαθμό συμπύκνωσης.

Χυμοί φρούτων νέκταρ: Προέρχονται από την πολτοποίηση των φρούτων, ενώ στο πολτό προστίθενται και γλυκαντικές ουσίες.

Σε όποια μορφή και να καταναλωθούν είναι πλούσιοι σε θρεπτικά συστατικά που δρουν ευεργετικά στον οργανισμό. Παράδειγμα είναι η βιταμίνη C η οποία βρίσκεται σχεδόν σε όλους τους χυμούς, ειδικά αυτούς που συμπεριλαμβάνουν εσπεριδοειδή. Αυτή λειτουργεί καθοριστικά στην παραγωγή του κολλαγόνου που αποτελεί θεμελιώδες στοιχείο δομής των οστών, των χόνδρων, των τενόντων, των δοντιών, των αιμοφόρων αγγείων των συνδέσμων και άλλων οργάνων. Η βιταμίνη C παίζει προστατευτικό ρόλο έναντι των μολύνσεων, του καταρράκτη και του εκφυλισμού της ωχράς κηλίδας του ματιού.

Η μόνη διαφορά ανάμεσα στην κατανάλωση ολόκληρων φρούτων και χυμοποιημένων φρούτων είναι στις φυτικές ίνες. Τα φρούτα περιέχουν περισσότερες φυτικές ίνες, σε αντίθεση με την χυμοποίησή τους.

Οι χυμοί είναι χαμηλής περιεκτικότητας σε λίπη, ενώ περιέχουν μεγάλες ποσότητες βιταμινών, μεταλλικών στοιχείων και ιχνοστοιχείων. Όταν επιλέγουμε τυποποιημένους χυμούς, ανάλογα με την κατηγορία που θα καταναλώσουμε μπορεί να λάβουμε αυξημένο θερμιδικό περιεχόμενο, καθώς υπάρχουν κατηγορίες με προστιθέμενη ποσότητα γλυκαντικών ουσιών, συμπεριλαμβανομένης και της κοινής ζάχαρης. Με οποιαδήποτε μορφή και εάν καταναλωθούν, φρέσκοι, εμφιαλωμένοι, σε κουτιά ή ακόμη μετά από κατάψυξη, διατηρούν ένα πλούσιο περιεχόμενο σε θρεπτικές ουσίες που ευεργετούν τον ανθρώπινο οργανισμό. Η κατανάλωση χυμών είναι σχεδόν ισοδύναμη με την κατανάλωση φρούτων. Ωστόσο, η κατανάλωση τους θα πρέπει να γίνεται με μέτρο, καθώς περιέχουν αρκετές θερμίδες και συνήθως χαρακτηρίζονται από υψηλό Γλυκαιμικό Δείκτη.

Επιπλέον, χρειάζεται προσοχή διότι η υπερβολική κατανάλωση χυμών μπορεί να προκαλέσει διάρροια. Ορισμένοι χυμοί περιέχουν ένα είδος σακχάρων που ονομάζεται σορβιτόλη, η οποία δεν απορροφάται πλήρως από τον οργανισμό και μπορεί να προκαλέσει σε υψηλές ποσότητες διάρροια. Αυτό συμβαίνει συχνότερα με το χυμό μήλου.

Σύμφωνα με ισπανική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό Journal of the Science of Food and Agricultur e. Ερευνητές του Πανεπιστημίου Ciudad της Μαδρίτης με επικεφαλή τη Δρ Πιλάρ Κάνο, ανέλυσαν σε εργαστηριακές συνθήκες δείγματα παστεριωμένων χυμών από πορτοκάλι και τα συνέκριναν με δείγματα φρεσκοστυμμένου χυμού, επικεντρώνοντας τις μετρήσεις όχι μόνο στα επίπεδα της βιταμίνης C, αλλά και άλλων αντιοξειδωτικών ουσιών όπως τα φλαβονοειδή και τα καροτενοειδή.

Τα αποτελέσματα των αναλύσεων δεν έδειξαν σημαντική διαφοροποίηση μεταξύ των φρεσκοστυμμένων και των παστεριωμένων φρουτοχυμών. Η επιστημονική ομάδα της Δρ Κάνο σημειώνει ότι οι χυμοί φρούτων αποτελούν τη βασική πηγή πρόσληψης αντιοξειδωτικών ουσιών στον ανεπτυγμένο κόσμο. Όπως έχει σημειωθεί, οι αντιοξειδωτικές ουσίες προστατεύουν τον οργανισμό από τις ελεύθερες ρίζες και τη βλάβη που αυτές επιφέρουν στα κύτταρα.

Σχολιάζοντας το αποτέλεσμα της μελέτης, η Δρ Γκέιλ Γκόλντμπεργκ του Βρετανικού Ιδρύματος Διατροφής τονίζει ότι η μελέτη είναι πράγματι ενδιαφέρουσα, αλλά θα πρέπει να ληφθεί υπόψη το γεγονός ότι οι αντιοξειδωτικές ουσίες που περιέχουν οι τυποποιημένοι χυμοί φρούτων λειτουργούν τελείως διαφορετικά σε εργαστηριακές συνθήκες συγκριτικά με το ανθρώπινο σώμα. Αυτό σημαίνει πως το αναμφισβήτητο πλεονέκτημα των φυσικών χυμών είναι ότι προσφέρουν καλύτερη γεύση, αλλά αυτό δεν είναι το μόνο. Παράλληλα προσφέρουν σημαντικά θρεπτικά συστατικά χρήσιμα στον ανθρώπινο οργανισμό.

Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής, κάθε άνθρωπος θα πρέπει να καταναλώνει 3-6 μερίδες φρούτων ημερησίως, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται και οι χυμοί. Ένας φρεσκοστυμμένος χυμός φρούτων θεωρείται πολύ καλή επιλογή, με δεδομένο ότι περιέχει όλες τις πολύτιμες θρεπτικές ουσίες για τον οργανισμό μας. Η κατανάλωση τυποποιημένων χυμών εμπορίου αποτελεί επίσης μία καλή και βολική επιλογή.

Συμπεραίνουμε ότι οι χυμοί είναι το ίδιο υγιεινοί με τα φρούτα. Μπορούν να συμπληρώνουν τα φρούτα που πρέπει να καταναλώνουμε κάθε μέρα και αποτελούν πολύτιμη πηγή νερού και ευεργετικών στοιχείων για τον οργανισμό μας. Έτσι όχι απλά δεν είναι πρόβλημα η κατανάλωση χυμών αντί του φρούτου από τα παιδιά, αλλά αντίθετα μπορεί να συνοδεύσει το πρωινό τους στο σχολείο ή να γίνει ένα θρεπτικά πλούσιο και υγιεινό σνακ πριν το κυρίως γεύμα. 

Με την συνεργασία του Δημήτρη Γρηγοράκη, Κλινικός Διαιτολόγος- Διατροφολόγος, ΜSc Επιστημονικός Διευθυντής Κέντρου Διαιτολογικής Υποστήριξης & Μεταβολικού Ελέγχου Απίσχνανσις - Λόγω διατροφής, Πρόεδρος Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας και της Τσαμπίκα Κοντόγιαννου Διαιτολόγος - Διατροφολόγος,BSc Επιστημονική Υπεύθυνη Λόγω διατροφής, Ρόδος Ιδρυτικό Μέλος Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας, www.logodiatrofis.gr, www.activekids.gr, www.care24.gr.  Κάντε like στο FthisGR στο Facebook και στείλτε τις δικές σας απορίες- ερωτήσεις.