Οι βασικοί λόγοι που μένουμε σε έναν τοξικό γάμο

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

Το όνειρο μιας επιτυχημένης σχέσης και στη συνέχεια ενός ευτυχισμένου γάμου! Σίγουρα αποτελεί για πολλούς σημαντικό στόχο ζωής. Και δεν είναι κακό να το παραδεχτείτε. Εγώ τουλάχιστον ανήκω σε αυτή την κατηγορία και το δηλώνω ευθαρσώς, χωρίς καμία ντροπή.

Δεν είναι τυχαίο, ότι σε πολλά παραμύθια μυθιστορήματα και ταινίες, το ευτυχές τέλος περιλαμβάνει το γάμο της πρωταγωνίστριας ή του πρωταγωνιστή με ένα «καλό παιδί» όπου «ζουν αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα».


Στην πραγματική ζωή όμως τα πράγματα είναι διαφορετικά. Μια σχέση αγάπης, σεβασμού, επικοινωνίας, αλληλοκατανόησης και καλού σεξ χρειάζεται πολλή δουλεία. Και σίγουρα δεν είναι ένα στιγμιαίο, τυχερό γεγονός. Σίγουρα δεν αρκεί το να γνωρίσουμε έναν άνθρωπο που θα ταιριάξουμε από την αρχή  και να πιστεύουμε ότι όλα θα πηγαίνουν καλά για πάντα.

Και, δυστυχώς τα στατιστικά στοιχεία το επιβεβαιώνουν, καθώς στη χώρα μας περίπου το 40% των γάμων καταλήγουν σε διαζύγιο. Από την άλλη, η ζωή η ίδια μας έχει δείξει ότι και από τα ζευγάρια που παραμένουν μαζί, ένα μεγάλο ποσοστό παραμένουν σε ένα τοξικό γάμο. Παραμένουν σε ένα γάμο που είναι καταδικασμένος να αποτύχει.

Ας δούμε όμως αρχικά τι εννοούμε με τον όρο «τοξικός γάμος». Σύμφωνα με τους ειδικούς, ένας τοξικός γάμος ή μια τοξική σχέση ουσιαστικά υποδηλώνει ότι ο ένας σύντροφος έχει συχνά συμπεριφορές που βλάπτουν συναισθηματικά και μερικές φορές σωματικά τον άλλο σύντροφο. Ένας τοξικός γάμος χαρακτηρίζεται από ανασφάλεια, εγωκεντρικότητα, κυριαρχία, έλεγχο και φόβο αλλά και έλλειψη σεβασμού, φροντίδας, συμπόνιας και φυσικά επιθυμίας για την ευτυχία του συντρόφου.

Θα ρωτήσετε, και είναι λογικό: Ποια χαρακτηριστικά έχει ένας τοξικός σύντροφος ώστε να τον αποφύγω και να μην προχωρήσω σε σχέση μαζί του; Το κακό είναι ότι οι τοξικοί σύντροφοι δεν έχουν ένα συγκεκριμένο προφίλ, ούτε έχουν όλοι τις ίδιες ακριβώς συμπεριφορές. Άλλοι είναι πολύ εξουσιαστικοί και ελεγκτικοί, άλλοι είναι υπερβολικά ζηλιάρηδες και ανασφαλείς, άλλοι είναι υπέρμετρα εγωκεντρικοί και αδιάφοροι. Το κοινό τους χαρακτηριστικό είναι η ακρότητα και η υπερβολή.

Οι βασικοί λόγοι που μένουμε σε έναν τοξικό γάμο

Σημάδια ότι βρίσκεστε σε έναν τοξικό γάμο

Οι τοξικές σχέσεις συνήθως δεν ξεκινάνε έτσι, αλλά εξελίσσονται. Οι γάμοι αυτοί ουσιαστικά χαρακτηρίζονται από μια δυσλειτουργική κατάσταση την οποία στην αρχή μπορεί να μη θέλετε να «δείτε». Ίσως υπάρχει ακόμη ο έρωτας και σας είναι δύσκολο να αποδεχτείτε τα σημάδια. Υπάρχουν όμως κάποια χαρακτηριστικά που χτυπάνε «καμπανάκια»:

Έλλειψη επικοινωνίας

Το πρώτο σημάδι μίας τοξικής σχέση είναι ότι περνάτε περισσότερο χρόνο να τσακώνεστε με παρά να περνάτε όμορφα μαζί. Μια υγιής σχέση είναι μια σχέση επικοινωνίας και εμπιστοσύνης. Αν με τον σύντροφο σας δεν συζητάτε τα προβλήματα της καθημερινότητας και δεν προσπαθείτε μαζί να βρείτε λύσεις τότε θα οδηγείστε συνεχώς σε καυγάδες και εντάσεις που κάνουν τα πράγματα πολύ χειρότερα. Σε έναν υγιή γάμο πρέπει να υπάρχει διάλογος και ελευθερία έκφρασης των συναισθημάτων.

Εχθρικότητα

Ο σύζυγος/σύντροφός σας είναι συνέχεια εχθρικός. Είναι εκνευρισμένος ή θυμωμένος την περισσότερη ώρα. Αρπάζεται με την παραμικρή αφορμή βάζει τις φωνές και βρίζει γενικά και αόριστα, ή βρίζει συγκεκριμένα εσάς. Δεν ξέρετε ποια στιγμή θα έρθει το ξέσπασμα και με ποια αφορμή και έτσι νιώθετε συνεχώς ότι περπατάτε σε τεντωμένο σχοινί.

Ο σύντροφος σας μειώνει

Ο σύζυγος/σύντροφός σας έχει την τάση να σας προσβάλει και να σας μειώνει είτε όταν είστε οι δυο σας είτε μπροστά στην οικογένεια ή την παρέα σας. Διαφωνεί συνεχώς με τα πάντα. Τις επιθυμίες, τη γνώμη και τις απόψεις σας. Σας κριτικάρει, σας κοροϊδεύει και σας γελοιοποιεί.

Είναι χειριστικός

Η σχέση σας είναι τοξική όταν ο σύζυγος/σύντροφος σας κάνει συναισθηματικό πόλεμο. Όταν δηλαδή προσπαθεί να σας εκβιάσει συναισθηματικά και να σας πληγώσει εσκεμμένα με τα λόγια του. Ξέρει όμως τι να πει και τι να κάνει για να σας κάνει να νιώσετε άσχημα και ένοχη. Αισθάνεται καλά με το να σας χειρίζεται και να νιώθει ότι έχει δύναμη και εξουσία.

Ζήλεια

Παρόλο που σας μειώνει, σας μιλάει άσχημα και σας κάνει να νιώθετε άσχημα για τον εαυτό σας, ταυτόχρονα δείχνει να σας ζηλεύει: θυμώνει όταν μιλάτε στο τηλέφωνο ή απαντάτε σε γραπτά μηνύματα, δεν σας αφήνει να βγαίνετε, θέλει να ξέρει που ακριβώς είστε όταν συναντάτε φίλους σας και δεν συμπαθεί κανένα από τα άτομα που έχετε στον κύκλο σας.

Δεν κάνετε πια σεξ

Το άγγιγμα είναι μια βασική ανθρώπινη ανάγκη. Όλοι θέλουμε να νιώθουμε τη σύνδεση, την αγάπη και την επικοινωνία μέσα από τη σεξουαλική επαφή, ι. Εάν ο σύντροφός σας δεν σας δίνει αυτή την τρυφερότητα, αρνείται να ξανασυνδεθείτε ή σας βάζει στη διαδικασία να παρακαλάτε για τα βασικά, τότε υπάρχει πρόβλημα.

Δεν είστε ευτυχισμένοι

Όλοι οι γάμοι και σχέσεις έχουν δυσκολίες και θέματα που το ζευγάρι πρέπει να αντιμετωπίσει μαζί. Και φυσικά δεν είναι κανείς ευτυχισμένος 100% κάθε μέρα, κάθε ώρα, κάθε στιγμή. Αν έχετε χάσει το χαμόγελό σας, την ενέργεια σας, την όρεξη σας για ζωή και το μόνο που νιώθετε είναι θλίψη και δυστυχία, πρέπει επειγόντως να λάβετε τα μέτρα σας.

Οι βασικοί λόγοι που μένουμε σε έναν τοξικό γάμο

Οι σημαντικότεροι λόγοι παραμονής σε έναν τοξικό γάμο

Ο χωρισμός είναι ούτως ή άλλως μια δύσκολη υπόθεση. Ο χωρισμός από ένα τοξικό σύντροφο είναι ακόμα πιο δύσκολη, διότι ο τοξικός σύντροφος θα αντισταθεί με κάθε μέσο και θα δημιουργήσει προβλήματα. Σε περίπτωση, δε, που υπάρχουν και παιδιά, τα πράγματα περιπλέκονται ακόμα περισσότερο.

Οι λόγοι βέβαια που κάποιος αδυνατεί να φύγει από μια τοξική σχέση είναι πολλοί και σίγουρα διαφορετικοί. Εμείς συγκεντρώσαμε τους βασικότερους:

Ελπίδα

Πολλοί άνθρωποι, άντρες και γυναίκες, αλλά κυρίως γυναίκες, μένουν σε μία τοξική σχέση, ή γάμο, επειδή ελπίζουν ότι τα πράγματα θα βελτιωθούν με κάποιον μαγικό τρόπο. Όταν στο τέλος της μέρας τα πράγματα είναι ακριβώς ίδια με την προηγούμενη μέρα, το άτομο αυτό ελπίζει σε ένα καλύτερο αύριο. Και περιμένει να ξημερώσει η επόμενη μέρα, με μία καλύτερη σχέση. Και έτσι η κατάσταση διαιωνίζεται.

Βόλεμα

Μερικοί άνθρωποι μπορούν να παραμένουν σε μια νοσηρή σχέση επειδή δεν θέλουν να είναι συνέχεια μόνοι. Η σκέψη του να μείνει κανείς μόνος, μπορεί να είναι πολύ τρομακτική για κάποιους και έτσι θα προτιμήσει να παραμείνει με κάποιον. Ένας σύντροφος που φοβάται να είναι μόνος του, αρχίζει να φαντάζεται ότι το να βρίσκεται έστω και σε μια κακοποιητική σχέση, είναι το καλύτερο που μπορεί να έχει.

Φόβος

Οι περισσότεροι άνθρωποι φοβούνται τις αλλαγές. Έτσι, παραμένουν σε μία άσχημη σχέση την οποία γνωρίζουν γιατί φοβούνται να βάλουν να κάνουν ένα νέο ξεκίνημα.

Ο φόβος σχετίζεται και με την οικονομική ανασφάλεια. Σκέφτονται: Και τώρα τι θα κάνω, πώς θα τα βγάλω πέρα;» Έτσι παραμένουν σε μία κατάσταση η οποία δεν τους ικανοποίει γιατί φοβόνται να διαχειριστούν το άγνωστο που κρύβει μία νέα αρχή.

Ντροπή

Ένας άλλος σημαντικός λόγος είναι η ντροπή. Αρχικά οι άνθρωποι ντρέπονται τον ίδιο τους τον εαυτό καθώς το να χωρίσουν δείχνει αδυναμία, δείχνει ότι έκαναν λάθος επιλογή. Ντρέπονται λοιπόν να αποδεχτούν ότι έκαναν λάθος.

Υπάρχει όμως και η κοινωνική ντροπή και το «τι θα πει ο κόσμος αν πάρω διαζύγιο;». Δυστυχώς, η γνώμη των άλλων για τις αποφάσεις που παίρνει ένα άτομο στη ζωή του αποτελεί ακόμη και σήμερα έναν περιοριστικό παράγοντα.

Υποχρεώσεις

Ένας άλλος σημαντικός λόγος για τον οποίο οι άνθρωποι παραμένουν σε άσχημους γάμους είναι επειδή νιώθουν ότι έχουν υποχρέωση, κυρίως απέναντι στα παιδιά. Η αλήθεια όμως είναι, ότι αυτό πρόκειται για μία δικαιολογία που χρησιμοποιούν για να ενισχύσουν την απόφασή τους. Τα παιδιά χρειάζονται αγάπη και ηρεμία στο σπίτι. Όταν ένα παιδί μεγαλώνει σε μία δυσλειτουργική οικογένεια έχει αυτά τα θέματα στην ενήλικη ζωή του.

Συναισθηματικός εγκλωβισμός

Επίσης, φαίνεται ότι πολλοί συναισθηματικοί λόγοι δυσκολεύουν ένα άτομο να απεμπλακεί από μια δύσκολη σχέση. Όταν ένα άτομο έχει επενδύσει συναισθηματικά σε έναν άνθρωπο και έχει βιώσει έντονα συναισθήματα μέσα από τη σχέση, μπορεί να αρνείται να αντιληφθεί την πραγματικότητα, να υψώνει τις άμυνές του και να ωραιοποιεί ή να εκλογικεύει τις καταστάσεις.

Οι άνθρωποι μένουν σε έναν γάμο γιατί θεωρούν ότι έχουν επενδύσει. Η συνειδητοποίηση του ατόμου ότι σπατάλησε πολύτιμα χρόνια από τη ζωή του με τον λάθος άνθρωπο είναι βαρύ φορτίο, οπότε παραμένει στην τοξική σχέση.

Χαμηλή αυτοεκτίμηση

Ένα άτομο με χαμηλή αυτοεκτίμηση μπορεί να πιστεύει ότι η κακοποίηση είναι δικό του σφάλμα επειδή ο σύντροφός του τον κατηγορεί συνεχώς. Οι περισσότεροι άνθρωποι θα μείνουν σε μια κακή σχέση μέχρι ο πόνος της διαμονής, να είναι μεγαλύτερος από τον πόνο της εγκατάλειψης.

Οι βασικοί λόγοι που μένουμε σε έναν τοξικό γάμο

Πως φεύγουμε από έναν τοξικό γάμο

Το πρώτο βήμα λοιπόν για το ξεμπέρδεμα του κουβαριού είναι η κατανόηση της κατάστασης και τελικά η αποδοχή. Οι άνθρωποι πρέπει να δίνουν ιδιαίτερο βάρος στις δικές τους εσωτερικές διεργασίες που τους οδήγησαν σ’ αυτή την οδυνηρή κατάσταση. Όταν κατανοήσουν τον εαυτό τους θα έχουν ισχυρότερη θέληση για αλλαγές.

Αφού θέσουμε σαφή όρια συμπεριφοράς και χρόνου βελτίωσης στον τοξικό σύντροφο και αν αυτά παραβιαστούν τότε ο χωρισμός είναι η σωστότερη λύση.

Και να θυμάστε. Όσο  επώδυνο κι’ αν φαντάζει να απομακρυνθεί κανείς από μια δύσκολη σχέση, κάθε τέλος είναι πάντα μια καινούργια αρχή!

 

Αν θέλετε να μάθετε τα μυστικά ενός επιτυχημένου γάμου διαβάστε εδώ