Οι 10 τρόποι που προτείνουν οι ειδικοί για να ξεκινήσει σωστά η νέα σχολική χρονιά (χωρίς φωνές & κλάματα)

Δημοσιεύθηκε στις

Οι γονείς υπάρχουν φορές που περιμένουμε από τα παιδιά μας να κάνουν θαύματα. Εντάξει αν όχι θαύματα, σίγουρα περιμένουμε να κάνουν όλα όσα εμείς ως παιδιά δεν θέλαμε και αντιδρούσαμε. Ξεκινώντας από το μάζεμα του δωματίου μέχρι να τελειώνουν το διάβασμα χωρίς φασαρία και να κοιμούνται με την πρώτη φορά της δήλωσης: «Ώρα για ύπνο».

Για αυτό πολλές φορές τείνουμε να χρησιμοποιούμε τρόπους αρκετά συνηθισμένους και μονότονους ίσως όπως είναι η τιμωρία και η ανταμοιβή. Κίνητρα όμως εξωγενή όπως τονίζουν και οι ψυχολόγοι καθώς δεν δίνουμε τη δυνατότητα στο παιδί να καταλάβει σε ποιον τομέα όντως θα το ωφελήσει η εκάστοτε πράξη με αποτέλεσμα να φαντάζουν όλα σαν μικρές αγγαρείες.


από τη Βέρα Πάρδου

Σε αυτό το σημείο λογικά θεωρείται πως δεν υπάρχουν άλλοι τρόποι για να παρακινηθεί ένα παιδί και να πράξει όλα εκείνα που εσείς μπορεί να ξελαρυγγιάζεστε στο σπίτι, εδώ όμως είναι που είστε λάθος και έρχονται οι ειδικοί για να ανατρέψουν τα πιστεύω σας. Συγκεκριμένα αναφέρονται 10 τρόποι διαφορετικής προσέγγισης ώστε να δώσετε στο παιδί σας το κατάλληλο έναυσμα.

  1. Δημιουργήστε καλές συνήθειες

Το σημαντικό στην ανάπτυξη ενός παιδιού είναι η συνέπεια, η δημιουργία και τήρηση συγκεκριμένης βραδινής και πρωινής ρουτίνας με θετικό αντίκτυπο. Κάθε μέρα να ξυπνάει την ίδια ώρα με σκοπό να πλύνει τα δόντια του, να ντυθεί, να στρώσει το κρεβάτι του και να φάει πρωινό ώστε να έχει περισσότερο χρόνο να παίξει και να μην βιάζεται. Αντίστοιχα και πριν τον ύπνο οι επαναλαμβανόμενες θετικές κινήσεις έχουν το επιθυμητό αποτέλεσμα όπως η ανάγνωση ενός κεφαλαίου από κάποιο βιβλίο το βράδυ πριν τον ύπνο, με αποτέλεσμα το παιδί από μόνο του να εντάσσει στη ρουτίνα του αυτή την ενέργεια. Δεν χρειάζεται κόπο, χρειάζεται τρόπο, ειδικά για τα παιδιά που είναι αρκετά μιμητικά όντα. Μάλιστα είναι πιθανό στα παραπάνω πλαίσια να βελτιωθούν και οι συνήθειες των ενηλίκων.

  1. Μην ανεβάζετε τους τόνους

Μελέτες έχουν δείξει πως οι φωνές δεν οδηγούν πουθενά. Μάλιστα το παιδί μπορεί να επηρεαστεί τόσο ώστε να έρθουν τα αντίθετα αποτελέσματα όπως ανυπακοή και εναντίωση. Η καλύτερη αντιμετώπιση ισχυρίζονται οι ειδικοί πως είναι η αντιγραφή και η εξήγηση. Εξηγείς στο παιδί σου τι ακριβώς θέλεις να κάνει και με ποιον τρόπο και έπειτα το εφαρμόζεις και εσύ στην καθημερινότητα σου. Δεν βοηθάει να φωνάζεις να μαζέψει το δωμάτιο του ενώ εσύ αφήνεις ατελείωτες τις μισές και παραπάνω υποχρεώσεις σου. Τα παιδιά είναι οι καλύτεροι μιμητές κινήσεων που θα μπορούσαμε να βρούμε και η θετική συνέπεια έρχεται με πρακτική και επανάληψη θετικών κινήσεων. Ακόμα μην στέκεσαι στο λάθος, σε αυτό που δεν συνέβη ή τουλάχιστον μην στέκεσαι μόνο εκεί. Γίνε ο μεγαλύτερος υποστηρικτής για το παιδί σου και ζητωκραύγασε όλες του τις μεγάλες νίκες που για σένα μπορεί να φαντάζουν αμελητέες. Ότι έβαλε μόνος του νερό, ότι άφησε την ηλεκτρονική συσκευή στην άκρη για να μιλήσετε ή ότι έλυσε την άσκηση μόνος του και μετά σου ζήτησε να την ελέγξεις. Για εκείνον είναι επιτεύγματα ζωής αυτές οι πράξεις και χρήζουν σεβασμού.

  1. Η απογοήτευση και η σύγχυση είναι κομμάτια της ζωής

Τα παιδιά θα βρεθούν μπροστά σε αμέτρητες δυσκολίες και μπορεί να αισθανθούν πως θέλουν να τα παρατήσουν, να βολευτούν στις ήδη γνώριμες καταστάσεις. Μην τα αφήσετε, χρειάζεται να τους διδάξετε πως η απογοήτευση είναι κομμάτι της ζωής και δεν αποτελεί αποτρεπτικό παράγοντα αλλά το αντίθετο, είναι κίνητρο για περισσότερο πείσμα και προσπάθεια. Εκεί ακριβώς τονίζετε σε εκείνα πως η προσπάθεια τους μετράει και αναγνωρίζεται απλώς χρειάζεται λίγη ακόμα παραπάνω. Θα τα βοηθήσει πολύ αν μιλήσετε ανοιχτά και τα προτρέψετε να εκφραστούν για αυτό που αντιμετωπίζουν και στο οικογενειακό περιβάλλον, ώστε να λάβουν από εκεί την ανάλογη επιβράβευση για τον κόπο τους.

  1. Πρώτα οι υποχρεώσεις και μετά το παιχνίδι

Τα όρια θέτονται νωρίς και εξηγείτε πως είναι το καλύτερο δυνατόν για εκείνα καθώς γνωρίζετε πως αν ξεκινήσει η ώρα του παιχνιδιού τότε δεν θα υπάρξει συγκέντρωση για τίποτα περαιτέρω. Εφόσον έχουμε ολοκληρώσει με τις δουλειές μπορούμε να ξεκουραστούμε και να χαλαρώσουμε όντας πιο ήρεμοι, με σκοπό να εφαρμόζουν αυτή την τακτική και έπειτα από μόνοι τους στη ζωή τους. Είτε μιλάμε για σχολείο, πανεπιστήμιο, δουλειά ή απλώς το καθάρισμα του τραπεζιού μετά το μεσημεριανό, δεν έχει σημασία το μέγεθος της υποχρέωσης αλλά η αξία της ως όρος.

  1. Χρήση των γονικών ελέγχων για τις ηλεκτρονικές συσκευές

Μπορεί να νομίζετε πως οι κανόνες καταπιέζουν και οι μοντέρνοι ψυχολόγοι τους εναντιώνονται αλλά δεν είναι αλήθεια. Οι κανόνες είναι απαραίτητοι αρκεί να τίθενται σε λογικά πλαίσια, να ισχύουν στον ίδιο βαθμό για όλα τα μέλη και να είναι ξεκάθαροι. Με αυτό τον τρόπο επισημαίνουν πως και το παιδί αισθάνεται πιο ασφαλές και εμπιστεύεται περισσότερο το περιβάλλον του καθώς αποτινάσσει την ανάγκη να παλεύει το ίδιο για όλα. Για αυτό είναι χρήσιμο να ορίζονται συγκεκριμένοι χρόνοι για τα ηλεκτρονικά και αν θέλετε να αποφύγετε τελείως τον ρόλο του «κακού», ρυθμίστε διακριτικά μέσω εφαρμογών τις συσκευές να κλείνουν αυτόματα μετά το πέρας των χρονικών ορίων.

  1. Βασική εκπαίδευση

Η χρήση της τεχνολογίας και της τρομερής ποικιλίας της ας αξιοποιηθεί με τον καταλληλότερο τρόπο από την κάθε οικογένεια. Ας εστιάσουμε στα θετικά που έχει να προσφέρει όπως τα διάφορα εκπαιδευτικά προγράμματα που κυκλοφορούν και να επιλεγεί η διασκέδαση ας συνδυαστεί με ψυχαγωγία χρησιμοποιώντας τα καρτούν πχ στα ισπανικά. Έτσι ο εγκέφαλος συνηθίζει σε διαφορετικά ακούσματα με σκοπό να τα καταλάβει πιο εύκολα ενώ το παιδί γελάει βλέποντας τηλεόραση χωρίς να αντιλαμβάνεται το κόλπο σας.

  1. Μικροί στόχοι με μεγάλα ανταλλάγματα

Μην θέτετε τεράστιους στόχους για τα παιδιά σας προς επίτευξη. Αντιθέτως σπάστε τους σε μικρότερα τμήματα και επιβραβεύεστε σε όλη τη διάρκεια της διαδικασίας. Δώστε τους εύσημα ακόμα και για όσα έχουν ήδη καταφέρει και πλέον εφαρμόζουν όμορφα στην κάθε τους μέρα. Ξυπνήστε την Κυριακή και ανακοινώστε τους εκδρομή γιατί εδώ και δύο βδομάδες διαβάζουν αμέσως μετά το σχολείο και πέφτουν για ύπνο την ώρα που τους λέτε.

  1. Ζητήστε βοήθεια

Ναι, είναι αλήθεια και γεγονός αλλά χρειάζεται να το αναφέρουμε συχνά γιατί δεν ακούγεται ιδιαίτερα. Η ανάληψη του ρόλου σου ως γονέας δεν καταφτάνει με οδηγίες χρήσεως ή με έτοιμο σενάριο και σκηνές προσαρμοσμένες. Για αυτό έχεις κάθε δικαίωμα και ευθύνη να ζητήσεις βοήθεια για τα πάντα, ειδικά στα πρώτα χρόνια της εκπαίδευσης του παιδιού που ίσως τίποτα από τα παραπάνω δεν φαίνεται να έχει αποτέλεσμα. Μπορεί να υπάρχει κάποια μορφή διάσπασης προσοχής, δεν υποχρεούσαι να ξέρεις, μπορείς όμως να μάθεις. Απλώς να είσαι εκεί για το παιδί σου, να παρατηρείς και να μαθαίνεις και οι απαντήσεις στο τέλος εμφανίζονται ευδιάκριτες.

  1. Δώσε τους επιλογές

Όταν τα παιδιά διαθέτουν κίνητρο και μάλιστα το επιλέγουν μόνα τους τότε υπάρχουν πολύ μεγαλύτερες πιθανότητες να μείνουν αφοσιωμένα στην εργασία τους. αυτό έχει ως αποτέλεσμα να χρειάζεται να νιώθουν έστω και πλασματικά πως έχουν κάποιον έλεγχο. Για αυτό αφήστε τους τη δυνατότητα επιλογής ανάμεσα σε δύο και όχι παραπάνω για να μην χαθούν στη διαδικασία μέρη. Έτσι θα θεωρήσουν πως εκείνα διαλέγουν, γεγονός όχι τελείως αναληθές, απλώς και τα δύο μέρη της επιλογής θα είναι πράγματα που έτσι κι αλλιώς εσείς θέλετε να κάνουν.

  1. Μπορεί!

Βοήθησε τον να πιστέψει στον εαυτό του όχι γιατί είναι ο πιο έξυπνος ή ο πιο ταλαντούχος στο σύμπαν αλλά γιατί ξέρει να πέφτει. Μάθε του πως δεν πρέπει να ντρέπεται αν δεν τα καταφέρνει αλλά να παίρνει δύναμη από αυτό, να πιστεύει στον εαυτό και να σηκώνεται ξανά. Είναι ο μόνος τρόπος ώστε να διεκδικεί ό,τι θέλει στη ζωή του αλλά και για να νιώθετε και εσείς σίγουροι πως αν σταματήσετε να είτε εκεί για εκείνον κάποια στιγμή θα τα καταφέρει. Επαινέστε την προσπάθεια και την αποτυχία όχι μόνο όταν όλα γίνονται τέλεια γιατί με τον καιρό θα του γίνεται και δυσκολότερο να ρισκάρει αυτή την τελειότητα στα μάτια σας φοβούμενος ότι θα σας απογοητεύσει. Δεν υπάρχει λόγος, κάντε τον να πιστέψει πως η ζωή είναι ευλογία και μόνο αν προσπαθείς και συνεχίζεις μπορείς να χαμογελάς όντας ευγνώμων για αυτήν.