Ο δεκάλογος του καλού γονέα

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

Έρευνες καταδεικνύουν τη σωστή συμπεριφορά

Μετά από πολλά χρόνια ερευνών Αμερικανοί επιστήμονες εξέτασαν πάνω απο 2000 γονείς και κατέληξαν στον δεκάλογο των καλών γονιών.


1. Αγάπη και στοργή. Ο γονιός υποστηρίζει και αποδέχεται το παιδί του με στοργή. Γονιός και παιδί περνούν μαζί ποιοτικό χρόνο.

2. Διαχείριση άγχους. Ο γονιός προσπαθεί να βρει τρόπους για να μειώσει το δικό του άγχος αλλά και του παιδιού. Εξασκεί τεχνικές χαλάρωσης και προωθεί μια θετική στάση για τα πράγματα.

3. Ικανότητες σχέσεων. Ο γονιός μπορεί να διατηρήσει μια υγιή σχέση με τον/την σύντροφό του και τους άλλους ανθρώπους λειτουργώντας σαν παράδειγμα προς μίμηση για το παιδί.

4. Αυτονομία και ανεξαρτησία. Ο γονιός αντιμετωπίζει το παιδί με σεβασμό και το ενθαρρύνει να γίνει αυτάρκες και ανεξάρτητο.

5. Εκπαίδευση και μάθηση. Ο γονιός παρέχει στο παιδί ευκαιρίες για δραστηριότητες και μάθηση.

6. Ικανότητες ζωής. Ο γονιός προσφέρει παροχές στο παιδί, έχει ένα σταθερό εισόδημα και κάνει σχέδια για το μέλλον.

7. Διαχείριση συμπεριφοράς. Ο γονιός ενισχύει θετικά τις θετικές συμπεριφορές του παιδιού και τιμωρεί (όχι με σωματική βία) μόνο όταν όλες οι άλλες μέθοδοι έχουν αποτύχει.

8. Υγιεινός τρόπος ζωής. Ο γονιός λειτουργεί σαν παράδειγμα προς μίμηση υιοθετώντας ο ίδιος υγιεινές συνήθειες, όπως εκγύμναση και υγιεινή διατροφή.

9. Θρησκευτικές πεποιθήσεις. Ο γονιός υποστηρίζει τις πνευματικές ή θρησκευτικές ανησυχίες του παιδιού.

10. Ασφάλεια. Ο γονιός παίρνει προφυλάξεις για την προστασία του παιδιού γνωρίζοντας τις δραστηριότητες στις οποίες συμμετέχει και τους φίλους του.΄

Όπως καθίσταται προφανές, οι περισσότερες από τις παραπάνω ικανότητες σχετίζονται με το τι κάνει ο γονιός για τον εαυτό του παρά με το τι κάνει για το παιδί του.

Πηγή: www.ygeianews.gr