Νέα έρευνα αποδεικνύει γιατί τα μωρά που γεννιούνται με καισαρική έχουν ασθενέστερο ανοσοποιητικό

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

Η γέννηση ενός παιδιού πρέπει να γίνεται κάτω από τις καλύτερες συνθήκες προκειμένου να εξασφαλίζεται κάθε φορά τόσο η ασφάλεια του μωρού όσο κα της μέλλουσας μητέρας.

Από τη Μαρία Αντωνίου


Μελέτες που έγιναν πρόσφατα έχουν δείξει πως μόνο το 10% των γυναικών φέρνουν στον κόσμο τα παιδιά τους με φυσικό τρόπο. Οι περισσότερες γυναίκες λοιπόν γεννούν με την διαδικασία της καισαρικής από την οποία αποκτούν μία τομή που αργότερα μπορεί να τις ταλαιπωρήσει ενώ βιώνουν και πολύ πόνο.

Έρευνα όμως δείχνει πως τα μωρά που γεννιούνται φυσιολογικά έχουν μικρότερη πιθανότητα για αναπνευστικά προβλήματα. Οι συσπάσεις της μήτρας κατά τον τοκετό και το πέρασμα του μωρού από τον πυελογεννητικό σωλήνα της μητέρας προετοιμάζουν τους πνεύμονες να υποδεχτούν τον αέρα.

Αντίθετα τα μωρά που γεννιούνται με καισαρική τομή, διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο συνδρόμου αναπνευστικής δυσχέρειας από τα μωρά που γεννήθηκαν κολπικά στην ίδια ηλικία κύησης.

Επιπλέον νέα έρευνα υποστηρίζει ότι τα νεογνά που θα γεννηθούν κολπικά, καθώς περνούν από τον πυελογεννητικό σωλήνα της μητέρας τους, θα έρθουν σε επαφή με τη φυσιολογική χλωρίδα του κόλπου της μητέρας τους, τα λεγόμενα «καλά» βακτήρια. Τα συγκεκριμένα βακτήρια αποικίζουν το δέρμα και το έντερο των νεογνών και ενισχύουν το ανοσοποιητικό τους σύστημα για όλη την υπόλοιπη ζωή τους.