Μητέρα και νεογέννητο: Σε τι βοηθάει η επαφή δέρμα με δέρμα αμέσως μετά τον τοκετό

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

Με τη γέννηση του μωρού ο γιατρός φέρνει το μωρό στην αγκαλιά της μητέρας. Μια κίνηση τόσο τρυφερή, που όμως έχει και πολλά ωφέλη και για τους δυο.

Ο παιδίατρος Κυριάκος Δουλγέρης, σε ανάρτησή του έγραψε για την ευεργετική επαφή δέρμα με δέρμα, μητέρας και νεογέννητου.


  • Η τοποθέτηση του βρέφους γυμνού επάνω στο στήθος της μητέρας αμέσως μετά τον τοκετό έχει πρωταρχική σημασία για την εγκατάσταση του μητρικού θηλασμού και την καλύτερη πρόσληψη βάρους του μωρού!
  • Η μητέρα μαθαίνει να αντιλαμβάνεται τις ανάγκες του, το νόημα του κλάματος και εξοικειώνεται γρήγορα με τα σημάδια της πείνας, γνώσεις πολύτιμες για την επιτυχή φροντίδα του νεογέννητου κατά την παραμονή στο μαιευτήριο και την επιστροφή στο σπίτι.
  • Η άμεση επαφή μητέρας-βρέφους συντελεί στον αποικισμό του δεύτερου με ωφέλιμα βακτήρια και την ανάπτυξη υγιούς μικροβιώματος του εντέρου του. Με άμεσα οφέλη σε λιγότερους κολικούς, προστασία από λοιμώξεις και ρύθμιση του ανοσοποιητικού.

Κατά την είσοδο σας στο μαιευτήριο, πριν τον τοκετό, ζητήστε από το προσωπικό να σας φέρει το μωρό αμέσως μετά τη γέννα και να το βάλει επάνω σας. Θα έχετε κάνει το καλύτερο και αναντικατάστατο πρώτο δώρο προς το παιδί σας!

Ο αναίτιος χωρισμός, η τοποθέτηση σε κουνάκι ή θερμοκοιτίδα και η ξεχωριστή παραμονή μητέρας και βρέφους στο μαιευτήριο, έστω και για μία ώρα, δεν υποστηρίζεται επιστημονικά και δεν ωφελεί σε τίποτα. Οι κανονισμοί των μαιευτηρίων οφείλουν να προσαρμοστούν στα επιστημονικά δεδομένα και αυτό είναι στην ευθύνη τόσο των ιατρών όσο και του νοσηλευτικού προσωπικού.

Μητέρα και νεογέννητο: Σε τι βοηθάει η επαφή δέρμα με δέρμα αμέσως μετά τον τοκετό