Κόβουν γονικά επιδόματα στη Γερμανία κι αυξάνουν τις αμυντικές δαπάνες

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

Η Γερμανία φημίζεται για στη στήριξη σε γονείς και τα γονικά επιδόματά της. Ωστόσο αλλάζουν κι εκεί τα δεδομένα. Oι γονείς με κοινό φορολογητέο εισόδημα άνω των 150.000 ευρώ δεν θα λαμβάνουν πλέον επιδόματα αδείας!

Σε μια κίνηση που κινδυνεύει να επιβαρύνει τις εργαζόμενες γυναίκες προσανατολίζεται η Γερμανία, καθώς σχεδιάζει να μειώσει κατά το ήμισυ το εισοδηματικό όριο στο οποίο οι οικογένειες παύουν να δικαιούνται κρατικές παροχές κατά τη διάρκεια της γονικής άδειας.


Συγκεκριμένα, οι γονείς με κοινό φορολογητέο εισόδημα άνω των 150.000 ευρώ δεν θα λαμβάνουν πλέον επιδόματα αδείας, δήλωσε την Τρίτη η υπουργός Οικογενειακών Υποθέσεων Lisa Paus στον γερμανικό ραδιοτηλεοπτικό φορέα n-tv. Το προηγούμενο όριο ανερχόταν στα 300.000 ευρώ και ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς το είχε χαρακτήρισε την Τετάρτη ως «πολύ, πολύ υψηλό» και ως εκ τούτου αξίζει να επανεξεταστεί.

Η στήριξη που παρέχει επί του παρόντος η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης στις οικογένειες είναι γενναιόδωρη, εν μέρει για να καταπολεμήσει την ταχεία γήρανση του πληθυσμού της και να ενθαρρύνει τους πατέρες να αναλάβουν πιο ενεργό ρόλο στη φροντίδα των παιδιών.

Ωστόσο, αναγκάζεται να προχωρήσει σε δραστικές περικοπές στον προϋπολογισμό για να περιορίσει τα ελλείμματα που προέκυψαν μετά από διαδοχικές κρίσεις. Το Υπουργείο Οικογένειας ελπίζει να εξοικονομήσει περίπου 290 εκατομμύρια ευρώ με το συγκεκριμένο μέτρο.

Οι επικρίσεις για το νέο όριο

Σύμφωνα με την Paus, το μέτρο αφορά νοικοκυριά με υψηλότερο εισόδημα και θα αποκλείσει 60.000 οικογένειες από τη λήψη παροχών. Οικονομολόγοι του Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών της Κολωνίας υποστήριξαν ότι το μέτρο δεν λαμβάνει υπόψη τα ζευγάρια που μπορεί να αποκτήσουν ακόμη παιδιά στο μέλλον, με περίπου 435.000 ζευγάρια που ζουν στη Γερμανία κάτω των 50 ετών και κερδίζουν περισσότερα από το όριο των 150.000 ευρώ, σχεδόν το 5% αυτής της ηλικιακής ομάδας.

«Η ιδέα της μείωσης του ορίου για γονικό επίδομα δεν είναι θεμελιωδώς λανθασμένη. Ωστόσο, το όριο είναι μάλλον χαμηλό, στα 150.000 ευρώ – το ποσό αυτό μπορούν να το πιάσουν και δύο ακαδημαϊκοί πλήρους απασχόλησης ακόμη και χωρίς κορυφαίες θέσεις», δήλωσε ο Wido Geis-Thöne, οικονομολόγος στο think tank με έδρα την Κολωνία. «Η κυβέρνηση πρέπει να αναρωτηθεί αν δεν υπερβαίνει τον στόχο της», πρόσθεσε.

Παράλληλα, οι επικριτές του μέτρου λένε ότι αυτό θα πλήξει ιδιαίτερα τα άτομα που κερδίζουν σημαντικά λιγότερα από τους συντρόφους τους – κάτι που ισχύει για πολλές γυναίκες στη Γερμανία – καθώς θα τις αναγκάσει να αναλάβουν το μεγαλύτερο μέρος των ευθυνών φροντίδας των παιδιών για να μην επιβαρύνουν τα οικονομικά του νοικοκυριού. Θα πλήξει, επίσης, τις οικογένειες στις οποίες οι γονείς λαμβάνουν λίγο-πολύ παρόμοιες αποδοχές που μαζί υπερβαίνουν το νέο όριο, καθώς θα κόψει στο μισό τις οικογενειακές αποδοχές τους, εάν ο ένας αποφασίσει να πάρει γονική άδεια.

«Δεν πρόκειται για λαμπρό παράδειγμα πολιτικής σε ότι αφορά την ισότητα», παραδέχθηκε η υπουργός Οικογένεια, χαρακτηρίζοντας το μέτρο «πικρό χάπι». Πρόσθεσε δε ότι η ίδια δεν ήθελε να μειώσει τα επιτόκια γι’ αυτούς που τα έχουν ανάγκη.

Το γονικό επίδομα στη Γερμανία

Το  επίδομα γονέων στη Γερμανία καταβάλλεται έως και ένα έτος μετά τη γέννηση ή την υιοθεσία ενός παιδιού και ανέρχεται περίπου στο 67% του εισοδήματος πριν την απόκτηση του παιδιού – μεταξύ 300 και 1.800 ευρώ μηνιαίως. Η πληρωμή μπορεί να παραταθεί σε 14 μήνες, εάν ο δεύτερος γονέας λάβει επίσης άδεια από την εργασία του για τουλάχιστον δύο μήνες.

Από την εισαγωγή του μέτρου το 2007, το μέτρο έχει οδηγήσει σε αύξηση της συμμετοχής στο εργατικό δυναμικό των μητέρων με παιδιά κάτω των τριών ετών από 43% σε 56% το 2019, σύμφωνα με κυβερνητική έκθεση. Έχει, επίσης, οδηγήσει περισσότερους άνδρες στη φροντίδα των παιδιών τους, καθώς οι αιτήσεις των πατέρων για το γονικό επίδομα υπερδιπλασιάστηκαν στο 43% στο ίδιο χρονικό διάστημα.

Το μέτρο, πάντως, πρέπει να εγκριθεί από τους βουλευτές για να τεθεί σε ισχύ. Ο κυβερνητικός συνασπισμός υπέγραψε τον προϋπολογισμό του 2024 την Τετάρτη, με ένα σχέδιο που δίνει προτεραιότητα στην άμυνα, ενώ συμπιέζει τις δαπάνες σε όλους τους άλλους τομείς.