Κορονοϊός: Πότε θα μπορούν να εμβολιαστούν παιδιά κάτω των 16 ετών;

Δημοσιεύθηκε στις

Ο εμβολιασμός των ενηλίκων για την προστασία από τον κορονοϊό προχωρά με γοργούς ρυθμούς κι όλοι ελπίζουμε να είναι το "όπλο" που θα αναχαιτίσει την πανδημία και θα επιστρέψει η ζωή μας στην κανονικότητα. Πλέον, καθώς οι έρευνες προχωρούν, έχει ανοίξει η συζήτηση για τον εμβολιασμό και των παιδιών. Άλλωστε νεότερες έρευνες δείχνουν ότι και τα παιδιά μπορεί να νοσήσουν βαριά.

Επιμέλεια: Μαργαρίτα Αργυροπούλου


Οι φαρμακευτικές εταιρείες Pfizer/BioNTech υπέβαλαν την Παρασκευή αίτημα στις αμερικανικές ρυθμιστικές αρχές ζητώντας να εγκρίνουν το εμβόλιό τους για την Covid-19 και για τις ηλικίες 12-15 ετών.

Στην Ελλάδα  η καθηγήτρια Παιδιατρικής – Λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Βάνα Παπαευαγγέλου εκτίμησε ότι παιδιά άνω των 12 ετών στην Ελλάδα θα εμβολιάζονται μέσα στο επόμενο εξάμηνο.

Πιο εγκρατής εμφανίστηκε κατά την ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης κατά της νόσου COVID-19, η ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής και Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, η οποία τόνισε πως η Ελληνική Επιτροπή Εμβολιασμών παρακολουθεί προσεκτικά όλα τα τρέχοντα δεδομένα από τους διεθνείς οργανισμούς.

Ειδικότερα μιλώντας για τον εμβολιασμό των παιδιών, υποστήριξε πως είναι θέμα που θα μας απασχολήσει στο μέλλον. «Είναι πρόωρο να συζητάμε για εμβόλιο στα παιδιά και τους εφήβους, είναι κάτι που θα δούμε όλοι τον επόμενο χρόνο, όταν θα έχουν ολοκληρωθεί οι μελέτες των φαρμακευτικών εταιρειών που παράγουν τα εμβόλια σε αυτές τις ηλικίες και τα εμβόλια αυτά θα έχουν εγκριθεί για τα παιδιά και τους εφήβους από τον ΕΜΑ», τόνισε χαρακτηριστικά η κ. Θεοδωρίδου.

Πάντως, όπως επισήμανε, «το κεφάλαιο εμβολιασμός σε παιδιά και μικρότερες ηλικίες κάτω των 16 ετών έχει ήδη ανοίξει με κλινικές μελέτες που κάνουν οι παρασκευάστριες εταιρείες που έχουν τα εμβόλια».

Ωστόσο, όπως επανέλαβε, είναι πολύ νωρίς να μιλάμε για εμβολιασμό των παιδιών καθώς «έχουν χαμηλό κίνδυνο από τη νόσο και όλο το θέμα θα μελετηθεί συνολικά εφόσον υπάρξουν νεότερα δεδομένα. Τότε θα κριθεί το όφελος σε σχέση με τον κίνδυνο και την επίτευξη της συνολικής ανοσίας», είπε η κ. Θεοδωρίδου.