Kλωνοποίησαν κύτταρα εμβρύου! Πιο κοντά στον άνθρωπο- κλώνο...

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

«Αν όχι εγώ, τότε κάποιος άλλος…Αν όχι τώρα, τότε αργότερα…», έλεγε το 1996 ο «πατέρας» της προβατίνας Ντόλυ, ο αμφιλεγόμενος Δρ.Σιντ. Και να που το «αργότερα» έφτασε 17 χρόνια αργότερα, ενώ ο «κάποιος άλλος» είναι ο Δρ Σουκράτ Μιταλίποφ από το Πανεπιστήμιο Υγείας και Επιστημών του Όρεγκον, ο οποίος πέτυχε να δημιουργήσει βλαστοκύτταρα ανθρώπου από κύτταρα του δέρματός του και, ουσιαστικά, να ανοίξει το δρόμο για την πρώτη κλωνοποίηση ανθρώπου.

Με τον ίδιο ακριβώς τρόπο είχε κλωνοποιηθεί και η Ντόλυ, ενώ ακολούθησαν και άλλες επιτυχημένες κλωνοποιήσεις σε κατσίκες, αγελάδες, γάτες και λαγούς. Είναι η πρώτη φορά, όμως, που το πείραμα μεταφέρεται με επιτυχία στον άνθρωπο, αν και οι ερευνητές δεν το προχώρησαν μέχρι τέλους. Δεν δημιούργησαν, δηλαδή άνθρωπο- κλώνο. Ωστόσο, απέδειξαν ότι είναι εφικτή η δημιουργίακλωνοποιημένων βλαστοκυττάρων, τα οποία θα μπορούσαν να οδηγήσουν στη δημιουργία «ανταλλακτικών» ανθρώπινων ζωτικών οργάνων όπως καρδιά, πνεύμονα κ.α. με την κατάλληλη γενετική παρέμβαση.


Το αμφιλεγόμενο πείραμα

Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Υγείας και Επιστημών του Ορεγκον αναφέρουν με δημοσίευσή τους στην επιθεώρηση «Cell» ότι μεταμόσχευσαν γενετικό υλικό ενός ενηλίκου κυττάρου σε απύρηνο ωάριο. Εφήρμοσαν, δηλαδή, μια παραλλαγή της τεχνικής της πυρηνικής μεταφοράς σωματικού κυττάρου που έδωσε γέννηση στην προβατίνα Ντόλι. Οι ειδικοί εισήγαγαν ένα ενήλικο δερματικό κύτταρο σε ωάριο δότριας από το οποίο προηγουμένως είχε αφαιρεθεί ο πυρήνας. Ηλεκτρικοί παλμοί ώθησαν το μη γονιμοποιημένο ωάριο να αρχίσει να διαιρείται, έως ότου έφθασε στο στάδιο των περίπου 150 κυττάρων. Κατάφεραν να δημιουργήσουν, με τον τρόπο αυτό, ένα έμβρυο μερικών ημερών από το οποίο και εξήγαγαν ανθρώπινα εμβρυϊκά βλαστικά κύτταρα.

Αναγεννητική ιατρική

Όπως ανέφερε ο δρ Μιταλίποφ, «…τα κύτταρα που προέκυψαν είχαν την ικανότητα να μετατρέπονται, όπως και τα φυσιολογικά, σε διαφορετικούς κυτταρικούς τύπους, συμπεριλαμβανομένων νευρικών κυττάρων, ηπατικών κυττάρων και καρδιακών κυττάρων». Ο ειδικός προσέθεσε πως «αν και πρέπει να γίνει αρκετή ακόμη δουλειά προκειμένου να αναπτύξουμε ασφαλείς και αποτελεσματικές θεραπείες με βάση τα εμβρυϊκά βλαστικά κύτταρα, πιστεύουμε ότι κάναμε ένα σημαντικό βήμα προς την ανάπτυξη κυττάρων που θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην αναγεννητική ιατρική».

Επιστήμονας ειδικός στην κλωνοποίηση, ο Jose Cibelli από το Michigan State University, ανέφερε ότι μετά την εξέλιξη αυτή είναι θέμα χρόνου να δημιουργηθεί μία κλωνοποιημένη μαϊμού. Πρόσθεσε, δε, ότι είμαστε ένα βήμα πιο κοντά στο να προσπαθήσει κάποιος να κλωνοποιήσει έναν άνθρωπο.

Πηγή: www.healthpress.gr