Κέλλυ Αλχανάτη: Τα παιδιά ζουν στον ψεύτικο κόσμο των likes!

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

Η Κέλλυ Αλχανάτη είναι μια πολυπράγμων γυναίκα, επιτυχημένη επαγγελματίας, υπεύθυνη Ψυχαγωγίας και Μυθοπλασίας στην ΕΡΤ, αλλά και συγγραφέας έξι παιδιών βιβλίων. Αλλά πάνω από όλα είναι μια μαμά δύο κοριτσιών, της Αριάδνης και της Μελίνας, οι οποίες είναι η πηγή της έμπνευση της! Μάλιστα αυτές είναι και οι αυστηρότεροι κριτές της!

Γράφει την κάθε ιστορία της με όλη της την καρδιά και την αγάπη. Στόχος της να ταξιδεύει τα παιδιά σε συναρπαστικούς, μαγικούς κόσμους και να τους περάσει σημαντικά μηνύματα ζωής και απαραίτητες αξίες με έναν ιδιαίτερα ψυχαγωγικό τρόπο.


Η Κέλλυ Αλχανάτη, με την ιδιότητα της συγγραφέως, μίλησε στο all4mama.gr, επισημαίνοντας ότι τα παιδιά έχουν χάσει την προσωπική επαφή, επικοινωνούν μέσω διαδικτύου, και περιμένουν την αποδοχή μετρώντας τα... likes. Με λύπη της, διαπιστώνει πως τα παιδιά δεν αναζητούν πληροφόρηση μέσω των βιβλίων, "αλλά, δυστυχώς, έχει αντικατασταθεί με ένα απλό χτύπημα στο πληκτρολόγιο". Μιλά για τους κινδύνους που εγκυμονεί το διαδίκτυο και την αποξένωση που φέρνει. Παροτρύνει τους μικρούς φίλους να διαβάζουν βιβλία για να ανακαλύψουν το "υπέροχο συναίσθημα που σιαθάνεσαι, γυρίζοντας τις σελιδες του".

- Πώς αποφασίσατε να ασχοληθείτε με την παιδική- εφηβική λογοτεχνία;

Αγαπάω πολύ τα παιδιά και μου δίνει μεγάλη ευχαρίστηση να τα ταξιδεύω σε συναρπαστικούς και μαγικούς κόσμους όπου μαθαίνουν σημαντικές αξίες της ζωής και συγχρόνως διασκεδάζουν με την ψυχή τους. Τα παιδικά βιβλία αναπτύσσουν την φαντασία των παιδιών και τους μαθαίνουν να ονειρεύονται. Με ενθουσιάζει η συγγραφή παιδικών και εφηβικών βιβλίων και με κάνει να νιώθω πως βάζω και εγώ το δικό μου μικρό λιθαράκι στην εκπαίδευση, στην χαρά αλλά και στο μεγάλωμα τους.

- Ποιο είναι συνήθως το έναυσμα για τη συγγραφή ενός βιβλίου;

Τις περισσότερες ιδέες τις παίρνω από τις δύο κόρες μου. Παρακολουθώντας τα παιδιά μου να μεγαλώνουν μαθαίνω πολλά αλλά την ίδια στιγμή νιώθω μεγάλη ευθύνη για όλα όσα πρέπει να τους διδάξω για να τα προστατέψω αλλά και να αναπτύξω την συναισθηματική τους νοημοσύνη.. Για τα τρία τελευταία βιβλία μου, εκτός από τα κορίτσια μου, έναυσμα ήταν και η καθημερινότητα μας η οποία έχει «βομβαρδιστεί» από όλων των ειδών τα gadgets, τις οθόνες και φυσικά τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Κέλλυ Αλχανάτη: Τα παιδιά ζουν στον ψεύτικο κόσμο των likes!

- Τα "Πάτα Like Επιτέλους" , το "Ξανά Πάτα Like Επιτέλους" και το “Μην Με Αφήνεις Στο Seen” μιλούν για ένα κορίτσι την Μπίλι που ζει ιστορίες διαδικτυακής τρέλας; Μιλήστε μας για την ηρωΪδα!

Η δωδεκάχρονη Μπίλι καταφέρνει με πολύ κόπο, να πείσει τους γονείς της να της αγοράσουν το πρώτο της tablet και να της επιτρέψουν να ανοίξει λογαριασμούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης Ένας ολόκληρος νέος κόσμος ανοίγεται μπροστά της αλλά ο ενθουσιασμός δεν θα κρατήσει για πολύ. Οι κίνδυνοι και το άγχος που μπορεί να δημιουργήσει η λάθος ενασχόληση με τον διαδικτυακό κόσμο εμφανίζονται μπροστά της και την τρομοκρατούν!. Με απόλυτη ειλικρίνεια και πολύ χιούμορ η Μπίλι διηγείται τα πολλά και διάφορα παθήματα της και οι νεαροί αναγνώστες ταυτίζονται μιας και όλοι έχουν περάσει παρόμοιες καταστάσεις! Η Μπίλι θα συνειδητοποιήσει πως το ταξίδι στο διαδίκτυο δεν είναι μόνο emoji και likes. Όσο μεγαλώνει, τόσο μεγαλώνουν και τα προβλήματα στον μαγικό κόσμο του διαδικτύου με τα ψεύτικα προφίλ, τις παρεξηγήσεις και τα κακόβουλα σχόλια να την βάζουν σε σκέψεις. Μήπως τελικά η ουσιαστική επαφή είναι καλύτερη από την διαδικτυακή;

- Ποια είναι τα μηνύματα που θέλετε να επικοινωνήσετε με τα βιβλία σας;

Μέσα από τα βιβλία μου προσπαθώ να περάσω σημαντικά μηνύματα ζωής και απαραίτητες αξίες με έναν ιδιαίτερα ψυχαγωγικό τρόπο. Τα παιδιά, μικρά ή μεγαλύτερα, είναι πιο εύκολο να ταυτιστούν με τους ήρωες και να αποδεχτούν αυτό που διαβάζουν μιας και οι πρωταγωνιστές σε όλες τις Ιστορίες μου είναι και αυτοί παιδιά!

Η αγάπη, η ευγένεια η εμπιστοσύνη, ο σεβασμός και η καλοσύνη είναι μερικές από τις βασικές αξίες που πρέπει να μάθουν όλα τα παιδιά, ανεξαρτήτως ηλικίας. Στα τελευταία μου βιβλία, επικεντρώνομαι στην μάστιγα των τελευταίων χρόνων που δεν είναι άλλη από την εξάρτηση και λάθος χρήση του διαδικτύου. Μέσα από τις ιστορίες μου έχω την ελπίδα του να δώσω κίνητρο στα παιδιά με «γνώριμους» τίτλους και θέματα και παράλληλα να προσφέρω στους γονείς την δυνατότητα ανοικτής συζήτησης μέσω της ταύτισης και όχι λόγο της σχετικής γκρίνιας της λάθος χρήσης…

- Τα παιδιά σήμερα έχουν πιο ισχυρή ψηφιακή ταυτότητα που τα καθορίζει;; Τι ρόλο παίζει το like στη ζωή τους;

Τον μεγαλύτερο! Ίσως το like να είναι πιο σημαντικό και από την ίδια την αποδοχή μέσω ενός βλέμματος, ενός χαμόγελου ή μιας αγκαλιάς. Η επαφή έχει πάψει πλέον να είναι σημαντική και η κοινωνικότητα των παιδιών μας εξαρτάται από τα likes. Όμως ο αριθμός των likes καθώς και αυτός των followers δεν είναι και δεν πρέπει αν είναι αντιπροσωπευτικός της κοινωνικότητας των παιδιών μας. Τα παιδιά ζούνε σε έναν ψεύτικο κόσμο που σίγουρα δεν είναι αγγελικά πλασμένος και έχουν την ψευδαίσθηση πως επειδή κάποιος τους έκανε like σημαίνει πως είναι φίλος τους.… Τα πράγματα έχουν «αγριέψει» πολύ. Με το πάτημα ενός κουμπιού φτιάχνονται και χαλάνε φιλίες,…Είναι πραγματικά κρίμα να μπαίνουν στον βωμό της τεχνολογίας τόσο σημαντικές αξίες όπως η φιλία

Κέλλυ Αλχανάτη: Τα παιδιά ζουν στον ψεύτικο κόσμο των likes!

- Είστε μαμά δύο κοριτσιών. Έχετε νιώσει ότι τα κορίτσια σας έχουν επηρεαστεί από συγκεκριμένες ψηφιακές συμπεριφορές;

Το διαδίκτυο είναι πλέον βασικό κομμάτι της ζωής μας και πολύ περισσότερο της ζωής των παιδιών μας. Οι νέες γενιές μεγαλώνουν μπροστά στις οθόνες και με ένα κινητό στο χέρι οπότε θα ήταν αδύνατον, όχι μόνο τα δικά μου παιδιά, αλλά τα περισσότερα παιδιά, να μην επηρεαστούν από ψηφιακές συμπεριφορές… Πλέον δεν υπάρχει ουσιαστική επικοινωνία μεταξύ τους και μιλάνε μόνο μέσω μηνυμάτων. Είναι πολύ πιο εύκολο να γράψεις κάτι παρά να το πεις κοιτώντας τον συνομιλητή σου στα μάτια!

Τα παιδιά γράφουν, πολλές φορές χωρίς όρια και χωρίς να σκεφτούν πόσο πολύ μπορούν να πληγώσουν κάποιον τα γραφόμενα.. Με τον παιδικό αυθορμητισμό τους, σίγουρα δεν έχουν την αίσθηση του πόσο επικίνδυνο αλλά και πόσο τρομακτικό μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο.. Αυτό που προσπαθώ να κάνω από τότε που ξεκίνησαν οι κόρες μου το ταξίδι τους στον μαγικό αλλά συγχρόνως «εθιστικό» κόσμο του διαδικτύου, είναι να είμαι δίπλα τους, φύλακας Άγγελος για να τις συμβουλεύσω, να τις προστατέψω και να τις καθοδηγήσω για την σωστή χρήση του.

- Διάβασαν οι κόρες σας τα βιβλία σας; Τι σας είπαν;

Εννοείται πως δύο κόρες μου είναι πάντα οι πρώτες αναγνώστριες των βιβλίων μου. Γνωρίζουν πως είναι η έμπνευση μου και περιμένουν με ενθουσιασμό την κάθε καινούρια ιστορία μου. Ως «έμπνευση» νοιώθουν ευθύνη αλλά συγχρόνως διασκεδάζουν αφάνταστα με όσα διαβάζουν. Είναι περήφανες για την μαμά τους, όπως και κάθε παιδί για την δική του μαμά, αυτό όμως δεν τις εμποδίζει να κρίνουν με σύνεση και να μου αναλύσουν με επιχειρήματα την άποψη τους. Κάνουμε πολλές και διάφορες συζητήσεις για τους ήρωες και τα παθήματα τους, για την πλοκή της ιστορίας και τον τρόπο που αυτή εξελίσσεται και ακούω με ιδιαίτερα μεγάλη προσοχή όσα έχουν να μου πουν.

- Τα παιδιά είναι αυστηροί αναγνώστες; Τι μηνύματα λαμβάνετε;

Τα παιδιά, και πολύ περισσότερο οι έφηβοι, είναι οι αυστηρότεροι κριτές μέσα στην αγνότητα, την ειλικρίνεια και τον αυθορμητισμό τους. Λαμβάνω πολλά ευχαριστήρια μηνύματα αλλά κυρίως λαμβάνω μηνύματα αγάπης. Γράφω την κάθε ιστορία μου με όλη μου την καρδιά και κάθε θετικό μήνυμα από τους μικρούς αναγνώστες είναι για εμένα μεγάλη χαρά και ικανοποίηση.

- Το σερφάρισμα στο διαδίκτυο έχει υποκαταστήσει την ανάγκη για την ανάγνωση ενός καλού βιβλίου;

Δυστυχώς ναι… Λυπάμαι που το λέω αλλά τα σημερινά παιδιά δεν αγαπάνε τα βιβλία και δεν έχουν την ευκαιρία να νιώσουν την μαγεία τους Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι τα «νέα βιβλία», τα «βιβλία» της σύγχρονης εποχής.

Όταν ήμουν παιδί και είχα κάποια απορία, άνοιγα την εγκυκλοπαίδεια. Τα πιτσιρίκια απλά μπαίνουν στο google…. Σίγουρα αυτό είναι μια ευκολία για τα σημερινά παιδιά αλλά σαν το βιβλίο δεν έχει.. Είναι μεγάλη ικανοποίηση να το πιάσεις, να το διαβάσεις, να γυρίσεις τις σελίδες του. Υπέροχο συναίσθημα το οποίο δυστυχώς έχει αντικατασταθεί με ένα απλό χτύπημα στο πληκτρολόγιο…

- Τι μπορεί να δημιουργήσει ένα παιδικό βιβλίο σε μια παιδική ψυχή; Ποιο είναι το χρέος του συγγραφέα;

Είναι χρέος του κάθε συγγραφέα παιδικών βιβλίων να «αγγίξε騻 με ευαισθησία και προσοχή τις παιδικές ψυχούλες. Να τους περάσει μηνύματα αισιοδοξίας και αξίες ζωής μέσα από μια πολύχρωμη διαδρομή σε έναν παραμυθένιο κόσμο που δεν απέχει πολύ από τον δικό τους κόσμο και τις δικές τους προσωπικές εμπειρίες. Στα παιδικά βιβλία η φαντασία δουλεύει στο φουλ και το παιδί ταυτίζεται. Γίνεται ένα με τον ήρωα και μαθαίνει από αυτόν. Τα συναισθήματα γίνονται δυνατά, πολλές φορές ακόμα και εξωπραγματικά αλλά πάντα με θετικό τέλος.

- Ποιο είναι το δικό σας αγαπημένο βιβλίο;

Ο Μικρός Πρίγκηπας του Χανς Κριστιαν Άντερσεν. Όσες φορές και αν διαβάσω αυτό το βιβλίο δεν είναι αρκετές. Πάντα θα συγκινούμαι. Η δύναμη των συναισθημάτων, η ανθρωπιά και φυσικά η αγάπη σε όλο της το μεγαλείο…

- Έχετε ήδη σκεφτεί το θέμα του επόμενου βιβλίου σας;

Ναι, το έχω σκεφτεί. Έχω στο μυαλό μου δύο βιβλία. Ένα εφηβικό και ένα παιδικό. Αν και οι κόρες μου μεγάλωσαν πια, το παιδικό συνεχίζει να είναι στο μυαλό μου και οι ιδέες δεν σταματάνε ποτέ!

Κέλλυ Αλχανάτη: Τα παιδιά ζουν στον ψεύτικο κόσμο των likes!