Jorge Odon: ο Αργεντίνος μηχανικός αυτοκινήτων που θα σώσει χιλιάδες παιδιά!
Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση
Διαβάστε για τη συσκευή που εφηύρε για τις επιπλοκές κατά τον τοκετό. Από την Ιουλία Ανωμερίτου
Ήταν πριν από 7 χρόνια όταν ο Αργεντίνος μηχανικός αυτοκινήτων Jorge Odon πρωτάκουσε σε μια παρέα συναδέλφων του για εκείνο το βίντεο στο youtube που έδειχνε πώς με μια απλή πλαστική σακούλα μπορείς να βγάλεις τον φελλό που έχει πέσει μέσα στο άδειο μπουκάλι του κρασιού. Τοποθετείς την σακούλα στο μπουκάλι, φυσάς αέρα μέσα στο μπουκάλι μέχρι η σακούλα να φουσκώσει και να αγκαλιάσει τον φελλό και την τραβάς γρήγορα έξω. Ήταν αυτό το βίντεο που τον έβαλε σε σκέψεις…
Μήπως η ίδια μέθοδος θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τα έμβρυα που έχουν «κολλήσει» στον κόλπο της μητέρας κατά τη διάρκεια του τοκετού; Ο Odon ξύπνησε τη γυναίκα του μέσα στη νύχτα για να της πει την ιδέα του, μα εκείνη δεν έδωσε σημασία. Δεν συνέβη, όμως, το ίδιο και με τον μαιευτήρα γιατρό που επισκέφθηκε το επόμενο πρωί για να μοιραστεί τις σκέψεις του, ο οποίος και τον ενθάρρυνε να συνεχίσει.
Ο 59χρονος Odon έκανε την πρώτη του δοκιμή στην κουζίνα του σπιτιού του χρησιμοποιώντας ένα γυάλινο βάζο αντί της μήτρας, μια κούκλα της κόρης του για το παγιδευμένο έμβρυο, μια υφασμάτινη σακούλα κι ένα περίβλημα ραμμένο από τη γυναίκα του.
Όσο κι αν σας φαίνεται απίστευτο, επτά χρόνια μετά, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει αγκαλιάσει τη νέα αυτή εφεύρεση και μια Αμερικανική εταιρεία ιατρικής τεχνολογίας έχεις μόλις λάβει το πράσινο φως για την παραγωγή της συσκευής. Κατά τη διάρκεια του τοκετού, κάποιος βοηθός σπρώχνει μια πλαστική σακούλα μέσα σε ένα λιπαρό πλαστικό περίβλημα γύρω από το σφηνωμένο κεφαλάκι, τη φουσκώνει με αέρα και την τραβάει μέχρι να εμφανιστεί το μωρό.
Η διεθνής ιατρική κοινότητα παρακολουθεί τις εξελίξεις με την ελπίδα ότι η συσκευή Odon θα σώσει τις ζωές χιλιάδων μωρών και πολλών από τις μητέρες τους στις υπανάπτυκτες χώρες, ενώ αναμένεται να μειώσει και τον ποσοστό των γεννήσεων με καισαρική τομή ή τη χρήση της λαβίδας στις αντίστοιχες ανεπτυγμένες.
Πηγή: www.parents.com