ΗΠΑ: Επανενώθηκαν με τις οικογένειές τους 200 παιδιά μεταναστών που είχαν χωριστεί επί Τραμπ

Δημοσιεύθηκε στις

Σπαρακτικές εικόνες είχαμε δει στα σύνορα του Μεξικού με τις ΗΠΑ, με τις αμερικανικές αρχές να χωρίζουν παιδιά από τους πρόσφυγες γονείς τους, επί κυβερνήσεως Τραμπούκων. Τώρα ήρθε η ώρα να ξαναενωθούν οικογένειες.

Πάνω από 200 παιδιά μεταναστών, που χωρίστηκαν από τους γονείς τους επί των ημερών του Ρεπουμπλικάνου πρώην προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ στην εξουσία, ενώθηκαν ξανά με τις οικογένειές τους, ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικής Ασφαλείας.


«Ως τώρα, έχουμε επανενώσει πάνω από 200 παιδιά με τους γονείς τους και υπολογίζουμε πως περίπου 1.000 παιδιά παραμένουν χωρισμένα» από τις οικογένειές τους, ανέφερε ο Αλεχάντρο Μαγιόρκας, ο οποίος εκφράστηκε κατά τη διάρκεια ακρόασης στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Οι αμερικανικές αρχές έχουν μπορέσει να έρθουν σε επαφή με 500 γονείς και κάπου 400 παιδιά βρίσκονται στη διαδικασία επανένωσης με τους δικούς τους, διευκρίνισε ο υπουργός.

Επί των ημερών του κ. Τραμπ στην προεδρία, δυνάμει της λεγόμενης πολιτικής «μηδενικής ανοχής» έναντι της παράτυπης μετανάστευσης, που άρχισε να εφαρμόζεται το 2018, τουλάχιστον 4.000 ανήλικοι χωρίστηκαν από τις οικογένειές τους στα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού, σύμφωνα με τους αριθμούς του υπουργείου Εσωτερικής Ασφαλείας. Με βάση έγγραφα της αμερικανικής δικαιοσύνης, ωστόσο, ο αριθμός τους ήταν ακόμη υψηλότερος, έφθασε τα 5.500.

Ήδη προτού αναλάβει την εξουσία, τον Ιανουάριο του 2021, ο Δημοκρατικός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν υποσχέθηκε να ασκήσει πιο «ανθρώπινη» πολιτική όσον αφορά την παράτυπη μετανάστευση. Μεταξύ άλλων, ίδρυσε ομάδα εργασίας για να επανενωθούν τα παιδιά και οι γονείς που χωρίστηκαν στα σύνορα.

«Θα τους επιτρέψουμε να επανενωθούν εδώ στις ΗΠΑ και θα τους δώσουμε ανθρωπιστική άδεια (παραμονής) ώστε να έχουν κάποια σταθερότητα για περίοδο τριών ετών, ανανεώσιμη κατά περίπτωση», ανέφερε ο κ. Μαγιόρκας.

Ο Τζο Μπάιντεν έχει πει πως τάσσεται υπέρ της χορήγησης χρηματικής αποζημίωσης στις οικογένειες των μεταναστών που χωρίστηκαν στα σύνορα, όμως η κυβέρνησή του εγκατέλειψε τον Δεκέμβριο του 2021 τις διαπραγματεύσεις με δικηγόρους που τις εκπροσωπούν, χωρίς πάντως να αποκλείει το ενδεχόμενο να κλειστεί συμφωνία στο μέλλον.

Οι αιτούντες, που θέλουν να τους δοθούν αποζημιώσεις για τα ψυχικά τραύματα που τους προκάλεσε ο χωρισμός τους, έχουν αναγγείλει πως θα προσφύγουν στη δικαιοσύνη.

Ο Αλεχάντρο Μαγιόρκας αναφέρθηκε εξάλλου προχθές Τετάρτη λεπτομερειακά σε σχέδιο για την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών: προβλέπει αύξηση του αριθμού των συνοριοφυλάκων και άλλων δημοσίων λειτουργών στη μεθόριο, τη στοχοποίηση των διακινητών, την επιτάχυνση των διαδικασιών, τη χορήγηση βοήθειας σε οργανώσεις που φιλοξενούν αιτούντες άσυλο.

Η υλοποίηση του σχεδίου ωστόσο «θα πάρει χρόνο, και χρειαζόμαστε τη βοήθεια του Κογκρέσου, των πολιτειών και των τοπικών αιρετών, μη κυβερνητικών οργανώσσεων», είπε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ