Η σημασία της τέχνης στην ανάπτυξη των παιδιών

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

Η σημασία της τέχνης στην ανάπτυξη των παιδιών

Η επαφή του μικρού σας με την Τέχνη δεν πρέπει να περνάει σε δεύτερη μοίρα. Η σημασία της είναι μεγαλύτερη απ’ όση φαντάζεστε. Γι’ αυτό γνωρίστε του όσες περισσότερες μορφές της μπορείτε στον κατάλληλο χρόνο.


Θέατρο...

Τι προσφέρει στο παιδί; Βοηθά στη γλωσσική του ανάπτυξη, απελευθερώνει τη φαντασία του, το μαθαίνει αυτό που λέμε « γλώσσα του σώματος», αναπτύσσει την κοινωνικότητα του (γιατί μοιράζεται την εμπειρία με τους υπόλοιπους θεατές και επίσης συνειδητοποιεί ότι το θέατρο είναι συλλογική δουλειά), αναπτύσσει την αισθητική του, αποκτά κριτικό πνεύμα κ.λπ.

Πότε; Ένα παιδί μπορεί να παρακολουθήσει μία παιδική παράσταση ήδη από τα δύο του χρόνια. Υπάρχουν πλέον παραστάσεις που απευθύνονται σε πολύ μικρά παιδιά με ζωντανή μουσική, χρώματα, απλό κείμενο, κίνηση, αλλά και συμμετοχή του ίδιου του παιδιού, που κάνουν εύκολη την παρακολούθησή της. Επίσης από τα 2,5 του χρόνια ένα παιδί μπορεί να συμμετέχει σε κάποια εξειδικευμένα θεατρικά εργαστήρια και να αναπτύξει έτσι πολλές εκφραστικές ικανότητες και εμπειρίες.

Μουσική

Τι προσφέρει στο παιδί; Το βοηθά να οξύνει την ακοή του, να αναπτύξει μια μη λεκτική μορφή επικοινωνίας και να εκφραστεί συναισθηματικά ενώ τονώνει την κινητικότητά του, αφού στον ήχο αντιδρά με κίνηση. Επίσης πολλές μελέτες δείχνουν ότι τα παιδιά που μαθαίνουν μουσική έχουν καλύτερη δυνατότητα συγκέντρωσης και αναπτύσσουν καλύτερα τις δεξιότητές τους.

Πότε; Τα παιδιά μπορούν να ακούσουν μουσική και να επωφεληθούν από αυτήν ήδη από την από την κοιλιά της μαμάς τους. Όμως μπορούν να ξεκινήσουν την πιο συστηματική ενασχόλησή τους γύρω στα 4. Αυτό μπορεί να γίνει πολύ αποτελεσματικά μέσω της Μουσικοκινητικής, της παιδαγωγικής μεθόδου που συνδυάζει τη μουσική με την κίνηση μέσα από κινητικά παιχνίδια, τραγούδι αλλά και εκμάθηση διάφορων μουσικών  οργάνων.

Λογοτεχνία

Τι προσφέρει στο παιδί; Ικανοποιεί την περιέργειά του για γνώση, το βοηθά να αναπτύξει τη φαντασία, την έκφραση και το λεξιλόγιό του, το εισάγει στον κόσμο της επιστήμης, της τεχνολογίας, της Τέχνης κ.λπ. οξύνει την κρίση του, του δημιουργεί νέα ενδιαφέροντα, το βοηθά να εκτονωθεί συναισθηματικά, να αποκτήσει ήρωες κ.λπ.

Πότε; Η επαφή του παιδιού με το βιβλίο πρέπει να ξεκινάει πριν κλείσει τον πρώτο του χρόνο πάντα με βιβλία κατάλληλα για την ηλικία του.  Π.χ. από 0 – 2 ετών επιλέγουμε βιβλία με μεγάλες εικόνες και έντονα κατά προτίμηση πάνινα και πλαστικά. Για παιδιά μέχρι και 6 ετών βιβλία με ζωηρόχρωμες εικόνες και μικρό σφιχτό κείμενο κ.ο.κ.

Ζωγραφική

Τι προσφέρει στο παιδί; Αναπτύσσει την οπτική του αντίληψη, τη φαντασία και τη δημιουργικότητά του, του δίνει τη δυνατότητα να εκφράσει συναισθήματα και σκέψεις που δεν μπορεί να εκφράσει λεκτικά, καλλιεργεί την αισθητική του και το βοηθά να εκτονωθεί. Δεν είναι τυχαίο που οι ζωγραφιές των παιδιών μπορούν να μας πουν πολλά για την ψυχοσύνθεσή τους και την ψυχοσυναισθηματική τους κατάσταση.

Πότε; Από την ηλικία περίπου των 18 μηνών το παιδί αναγνωρίζει και διακρίνει τα χρώματα ενώ αρχίζει να αποκτά πιο σταθερό χέρι για να καταφέρει να ολοκληρώσει μια ζωγραφιά. Όσο προχωρά ο καιρός τόσο πιο συστηματικά μπορεί να ασχοληθεί.

Φέρτε το σε επαφή

Σημαντικό είναι το παιδί να μην παραμένει απλός «θεατής» της Τέχνης αλλά να μπαίνει ενεργά μέσα σε αυτήν. Π.χ. δεν αρκεί να ακούει μουσική αλλά να μάθει μουσική, όχι μόνο να δει θέατρο αλλά να παίξει κιόλας κ.ο.κ. Αν αφιερώσετε λίγο χρόνο σίγουρα θα ανακαλύψετε πολλά εργαστήρια που μπορούν να το μυήσουν στις διάφορες μορφές τέχνης με τον καλύτερο τρόπο. Το σημαντικό είναι να μην το πιέσετε για τίποτα, να του δώσετε τα ερεθίσματα και την ευκαιρία και να το αφήσετε να επιλέξει αυτό που του ταιριάζει καλύτερα.

Ανακαλύψτε περισσότερα κάνοντας κλικ στο www.paidimag.gr.