Η επιλόχεια κατάθλιψη "χτυπά" τις γυναίκες καριέρας

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

Σύμφωνα με ειδικούς επιρρεπείς στην επιλόχεια κατάθλιψη είναι οι γυναίκες καριέρας

Οι γυναίκες που καθυστερούν την απόκτηση ενός παιδιού για να «χτίσουν» την καριέρα τους έχουν περισσότερες πιθανότητες να πάθουν επιλόχεια κατάθλιψη, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Κι αυτό γιατί συνηθίζουν να προγραμματίζουν τα πάντα για τον ερχομό του νεογέννητου και καταλήγουν να «παλεύουν» να τα βγάλουν πέρα καθώς δεν πηγαίνουν όλα «ρολόι» και σύμφωνα με το πρόγραμμα που είχαν φανταστεί.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας που διεξήγαγε η Silje Marie Haga από το πανεπιστήμιο του Όσλο «υπάρχουν κάποιες ενδείξεις που μας “λένε” ότι οι γυναίκες που γίνονται για πρώτη φορά μαμάδες σε μεγάλη ηλικία είναι ιδιαίτερα ευάλωτες στην επιλόχεια κατάθλιψη, ίσως επειδή έχουν συνηθίσει να έχουν υπό έλεγχο τα πάντα στη ζωή τους: έχουν ολοκληρώσει τις σπουδές τους και ανεβεί αρκετά επαγγελματικά “σκαλοπάτια” προτού αποφασίσουν να κάνουν παιδιά».

«Όμως οι αντιδράσεις και οι ανάγκες ενός μωρού δεν μπορούν να μπουν σε πρόγραμμα. Το αντίθετο μάλιστα. Πρέπει κανείς να είναι εξαιρετικά ευέλικτος» πρόσθεσε.

Το 2009 στη Μεγάλη Βρετανία γεννήθηκαν 26.976 μωρά από μαμάδες άνω των 40, ενώ το 1989 ο αριθμός αυτό ήταν μόλις 9.336.

Για το λόγο αυτό, η Haga υποστηρίζει ότι οι νέες μαμάδες χρειάζονται συναισθηματική και πρακτική υποστήριξη από τους συντρόφους τους και πάνω απ’ όλα να κατανοήσουν ότι η ζωή με ένα παιδί είναι εξαντλητική… αλλά ευχάριστα εξαντλητική.

Πηγή: newsbeast.gr