Γονείς και έφηβοι προσοχή στα ηλεκτρονικά δεδομένα που ανταλλάζετε και δημοσιεύετε. Δε διαγράφονται ποτέ!

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

Aπό την Ζωή Κρονάκη

 


“Είμαι η Σόνια, είμαι  15 ετών, και πρόσφατα μετακόμισα με την οικογένεια μου από μια μικρή επαρχική πόλη στην πρωτεύουσα. Ο μπαμπάς δέχτηκε μια πρόταση για μια νέα δουλειά και παρά το γεγονός ότι στην αρχή δεν θέλαμε καν να συζητήσουμε το ενδεχόμενο της μετακόμισης τελικά αναγκαστήκαμε να έρθουμε εδώ.. Η προσαρμογή δεν είναι εύκολη ούτε για εμένα αλλά ούτε για τον μικρό μου αδερφό.. Από τη μια στιγμή στην άλλη άλλαξα σπίτι, σχολείο , φίλους τα πάντα...Τα πάντα εκτός από αγαπημένο μου  ροζ  λάπτοπ που μου χάρισε ο πατέρας μου στα φετινά μου γενέθλια. Ευτυχώς που υπάρχει και αυτό και μπορώ να μιλάω ακόμη με τους παλιούς μου φίλους μέσα από τo προφίλ μου στα social media...Αααα τελευταία γνώρισα και έναν καινούριο φίλο, τον Στέφανο. Είναι μεγαλύτερος μου, ζει στην Κρήτη και απολαμβάνω τόσο την παρέα του. Μετακόμιζε και εκείνος συχνά όταν ήταν στην ηλικία μου και με καταλαβαίνει......

....Οι μήνες περνάνε και το σκηνικό παραμένει το ίδιο.. Ακόμα νιώθω ξένη στην ξένη πόλη ακόμα δεν έχω καινούριους φίλους.. Έχω όμως τον Στέφανο...Νιώθω κάθε μέρα που περνάει να τον ερωτεύομαι περισσότερο. Δεν συναντηθήκαμε ακόμα αλλά το θέλουμε πολύ.. Και εκείνος μ αγαπάει. Μου το είπε χθες .. Μάλιστα για να με «γνωρίσει» ακόμη καλύτερα μου ζήτησε και μια φωτογραφία μου. Μια προσωπική φωτογραφία μου.. Δεν του έχω στείλει κάτι ακόμα.. Το σκέφτομαι..

..Το τόλμησα. Του έστειλα χθες μερικές  γυμνές φωτογραφίες μου. Δεν θέλω να τον χάσω και ξέρω ότι αν έχει μια δική  μου φωτογραφία θα είναι σαν να με έχει δίπλα του.

...Δυο βδομάδες και εκείνος έχει  εξαφανιστεί δεν τον βρίσκω πουθενά...

...Σήμερα κάποιος κάλεσε τον πατέρα μου.. Του ζήτησε 10.000 ευρώ για να μην ανεβούν οι γυμνές μου φωτογραφίες στο διαδίκτυο. Θεε μου ντρέπομαι τόσο...Θέλω να ανοίξει η γη να με καταπιεί. Εγώ φταίω».

Η παραπάνω ιστορία δεν είναι ούτε σενάριο ταινίας, ούτε αποκύημα της φαντασίας μου. Συνέβη στην κόρη μιας φίλης πριν από λίγους μήνες.. Δεν θέλω να εκθέσω ούτε πρόσωπα ούτε καταστάσεις θέλω όμως να αφυπνίσω με το κείμενο μου χιλιάδες παιδιά και γονείς που αποτελούν μελλοντικά «θύματα» επιτήδειων απατεώνων στο διαδίκτυο και ακόμα δεν το γνωρίζουν.

Άλλωστε το sexting δηλαδή η  αποστολή ή η λήψη μηνυμάτων με σεξουαλικό περιεχόμενο, όπως μία γυμνή φωτογραφία, ένα πορνογραφικό βίντεο ή ένα κείμενο ερωτικού περιεχομένου είναι πολύ διαδεδομένο στις μέρες μας.

Και όσο σκληρό  κι αν ακούγεται σε εμάς τους γονείς,  αφορά κυρίως τα παιδιά μας, δηλαδή παιδιά που πηγαίνουν στο Γυμνάσιο και στο Λύκειο.

Παιδιά που μπορεί να το κάνουν για να γίνουν αποδεκτά, γιατί μπορεί να θεωρούν ότι είναι της μόδας ή γιατί δεν βάζουν καν με το μυαλουδάκι τους πόσοι κίνδυνοι ενέχονται στην αποστολή μια γυμνής φωτογραφίας.

Όταν στέλνεις μια  γυμνή φωτογραφία το κάνεις  πιστεύοντας ότι θα μείνει μεταξύ εσού και εκείνου που θα παραλάβει τη φωτογραφία.  Όμως είναι πάντα έτσι;;;

Γονείς και έφηβοι προσοχή στα ηλεκτρονικά δεδομένα που ανταλλάζετε και δημοσιεύετε. Δε διαγράφονται ποτέ!

Η πραγματικότητα έχει δύο πτυχές. Αφενός ο αποστολέας δεν μπορεί να γνωρίζει τι θα κάνει με τις φωτογραφίες αυτός που τις έλαβε, και αφετέρου το γεγονός ότι τα ηλεκτρονικά αρχεία που στέλνονται δεν μπορούν να διαγραφούν.

Επομένως, αν υπάρχουν ακόμα γυμνοί πίνακες που έχουν επιβιώσει αλώβητοι πολέμους, σεισμούς και άλλες φυσικές καταστροφές, φαντάσου πόσες πιθανότητες έχει να επιβιώσει και να διαμοιραστεί μια γυμνή φωτογραφία που βρίσκεται online.

Όταν λοιπόν στέλνεις μια γυμνή φωτογραφία ξεφεύγει από τον έλεγχο σου και δεν χάνεται ποτέ αφού τα ηλεκτρονικά δεδομένα δεν χάνονται ποτέ.

Έτσι μπορεί  στο μέλλον ξαφνικά να έρθουν αντιμέτωπη με αυτήν τη γυμνή φωτογραφία εκτός από εσένα και ο μελλοντικός σου σύζυγος, το παιδί σου η οικογένεια σου .

Γονείς και έφηβοι προσοχή στα ηλεκτρονικά δεδομένα που ανταλλάζετε και δημοσιεύετε. Δε διαγράφονται ποτέ!

Μέσω της νέας καμπάνιας του kids@safety «Nudes will survive anything»η WIND θέλει να ενημερώσει και να αφυπνίσει παιδιά και γονείς για την μεγάλη διάσταση που έχει πάρει το θέμα αυτό.  Η ανταλλαγή ή η ανάρτηση φωτογραφιών και βίντεο με αισθησιακό περιεχόμενο, είναι επικίνδυνη και σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως μέσο εκβιασμού.

Όπως και στην περίπτωση της Σόνιας όπου υπήρξε ξεκάθαρη υπόθεση εκβιασμού. Σε άλλες περιπτώσεις δυστυχώς φτάνουμε ακόμη και σε καταστάσεις αυτοχειρίας όταν τα παιδιά δεν μπορούν να διαχειριστούν ούτε στο ελάχιστο τόσο δύσκολες καταστάσεις.

Τέλος ας μην ξεχνάμε και εμείς οι γονείς πόσο σημαντικό είναι να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί με τις φωτογραφίες των παιδιών μας που δημοσιοποιούμε στα social media.

Οι Αρχές και οι επιστήμονες ψυχικής υγείας έχουν επισημάνει πως οι φωτογραφίες βρεφών και ανηλίκων που κοινοποιούνται από τους γονείς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ενδέχεται να «προκαλέσουν» άτομα με αποκλίνουσες συμπεριφορές.

Η ΕΛ.ΑΣ. σε παλιότερη  δημοσίευσή της στο Twitter είχε αναφερθεί με έναν πολύ ιδιαίτερο και χαρακτηριστικό τρόπο στο συγκεκριμένο θέμα: «Καταλαβαίνουμε… είσαι περήφανος γονιός και θες να αναρτήσεις φωτογραφία με το παιδάκι σου στα social media! Αν επιμένεις τουλάχιστον κάνε το με στυλΠροστάτεψέ το».

Σε κάθε περίπτωση η επικοινωνία ανάμεσα σε γονείς και παιδιά είναι σημαντική και αποτελεί το βασικό πυλώνα προστασίας σε τέτοιες καταστάσεις.

Και αν η φωτογραφία σας κοινοποιήθηκε στο Διαδίκτυο  επικοινωνήστε άμεσα με την Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος (τηλ. 21 0640 0132).

 

 

 

tags:


tags: