Γιατί θυμώνει το παιδί σας & 4 συμβουλές για να διαχειριστείτε το θυμό του

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

Οι εκρήξεις θυμού δεν είναι κάτι ασυνήθιστο για τα παιδιά της νηπιακής ηλικίας. Ειδικά αν τους χαλάσετε το χατίρι είναι βέβαιο ότι το μικρό σας θα ξεσπάσει. Η δική σας αντίδραση θα παίξει σημαντικό ρόλο στο αν θα ηρεμήσει γρήγορα ή όχι.

Επιμέλεια: Μαργαρίτα Αργυροπούλου


Πολλά είναι τα παιδιά, ειδικά κατά την νηπιακή ηλικία, που θυμώνουν, νευριάζουν και χωρίς να προλάβετε να το συνειδητοποιήσετε «εκρήγνυνται» από το θυμό τους. Αυτές οι εκρήξεις θυμού έχουν πιθανότατα να κάνουν με την προσωπικότητα του παιδιού, η οποία μπορεί να είναι πολύ έντονη και ενίοτε μπορεί να εκφραστεί δυναμικά. Οι συχνές εκρήξεις θυμού δεν υποδηλώνουν απαραιτήτως κάποιο πρόβλημα, αντίθετα για ορισμένους ερευνητές, μπορεί και να σημαίνουν ιδιαίτερα υψηλό IQ.

Θυμηθείτε, ότι σύμφωνα με ειδικούς, είναι απόλυτα φυσιολογικό. «Τα μικρά παιδιά έχουν πολύ συναίσθημα και ενέργεια και, όπως και οι ενήλικες, χρειάζονται μια υγιή εκτόνωση, που για αυτά είναι το κλάμα», λένε παιδιοθεραπευτές.

Μπορείτε να μειώσετε την ένταση, τη συχνότητα, και τη διάρκεια των εκρήξεων του παιδιού σας. Αρχικά μην του πείτε: "Σταμάτα να κλαις" και  "ηρέμησε",  θα εκραγεί πιο έντονα. Το μυστικό είναι ο τρόπος με τον οποίο αντιδράτε στο ξέσπασμα, καθώς μπορεί στην πραγματικότητα να μειώσει τη διάρκεια και την ένταση αυτού (ή, αντίθετα, να διαρκέσει περισσότερο και να γίνει πιο δύσκολο). Και πώς πρέπει να το κάνετε ακριβώς;

Παίζετε μαζί του με το αγαπημένο του παιχνίδι, όταν συνειδητοποιείτε ότι η ώρα πέρασε και πρέπει να αρχίσετε να ετοιμάζεστε για ύπνο. Πώς τολμάτε να διακόψετε το παιχνίδι του; Την επόμενη στιγμή το γλυκό μικρό παιδί σας μεταμορφώνεται σε Τασμανικό Καλικάντζαρο.

Ακολουθείστε αυτές τις συμβουλές με ήρεμη, αλλά σίγουρη, σταθερή φωνή:

Βήμα 1: Κατανόηση

Δείξτε κατανόηση: Πείτε του ότι καταλαβαίνετε ότι θέλει να συνεχίσει το παιχνίδι του. Η αντίληψη των παιδιών, ειδικά των νηπίων, για το χρόνο είναι εντελώς διαφορετική, οπότε δεν μπορούν να καταλάβουν γιατί κάτι δεν μπορεί να συμβεί ΤΩΡΑ.

Βήμα 2: Ψυχραιμία - είναι φυσιολογικό το συναίσθημα

"Είναι εντάξει να νιώθεις λυπημένος που τελειώνει ο χρόνος παιχνιδιού." Τα παιδιά βιώνουν πολλά συναισθήματα μέσα σε μία ημέρα, ακριβώς όπως και οι ενήλικες.

Όταν βλέπετε ότι χάνει την ψυχραιμία του και ότι αρχίζει να φωνάζει είναι σημαντικό να θυμάστε ότι πιθανότατα το κάνει επειδή δεν διαθέτει τις λεκτικές δεξιότητες, για να εκφράσει τις ανάγκες και τις επιθυμίες του. Αγνοήστε την έκρηξη θυμού, μέχρις ότου το παιδί ηρεμήσει. Παραμείνετε ψύχραιμοι και περιμένετε μέχρι να είναι σε κατάσταση που μπορείτε να συζητήσετε μαζί του.

Βήμα 3: Όριο

Βάλτε όρια και μείνετε σταθεροί σε αυτά: «Τελείωσε με το παιχνίδι σήμερα. Ήρθε η ώρα να φορέσεις την πιτζάμα σου".

Είναι σημαντικό να τηρείτε τα όρια που βάζετε και να αντιδράτε με τον ίδιο τρόπο κάθε φορά στις εκρήξεις θυμού. Σε κάθε περίπτωση, η σταθερότητα είναι ιδιαίτερα σημαντική για σχεδόν κάθε πτυχή της ανατροφής του παιδιού. Θα ήταν καλό, να μην υποκύψετε στις φωνές ή το θυμό του.

 Βήμα 4: Μετάβαση στο "ναι "

"Θα παίξεις με το παιχνίδι σου αύριο περισσότερο" Το παιδί θα καταλάβει ότι συμφωνείτε με την ανάγκη του να παίξει περισσότερο και θα είναι πιο συγκαταβατικό.

Το κλειδί είναι να παραμείνετε ήρεμοι και να διατηρείσετε τα όρια με συνέπεια, λένε οι ειδικοί.