Γιατί οι συνήθειες που υιοθετεί μια οικογένεια είναι τόσο σημαντικές για τα παιδιά;

Δημοσιεύθηκε στις

Η καθημερινή ζωή είναι αγχωτική και γεμάτη αβεβαιότητα έτσι η ρουτίνα και οι καθημερινές ιεροτελεστίες, οι οικογενειακές συνήθειες(δηλαδή οι δραστηριότητες που μια οικογένεια εντάσσει στην καθημερινότητα της συστηματικά), προσφέρουν στα παιδιά την αίσθηση ασφάλειας στο σπίτι. Στην ουσία εξασφαλίζουν ότι το σπίτι είναι το μοναδικό μέρος όπου η οικογένεια, οι παραδόσεις και η αγάπη είναι εγγυημένα, ασφαλή και σταθερά.

Από την Στεφανία Ρουμπάκη


Ιεροτελεστία και ρουτίνα

Μπορεί να είναι δύσκολη η διάκριση μεταξύ ιεροτελεστίας και ρουτίνας. Σύμφωνα με την κλινική και αναπτυξιακή ψυχολόγο Barbara Fiese, PhD, οι οικογενειακές ρουτίνες χαρακτηρίζονται από επικοινωνία που είναι καθοριστική, περιλαμβάνουν μια στιγμιαία δέσμευση χρόνου και επαναλαμβάνονται τακτικά, χωρίς ιδιαίτερο νόημα.Για παράδειγμα, το πλύσιμο πιάτων στο τέλος ενός γεύματος είναι μια ρουτίνα. Όταν οι ρουτίνες διαταράσσονται, μπορεί να είναι μια ταλαιπωρία. Όταν διαταράσσονται όμως οι ιεροτελεστίες, απειλείται η οικογενειακή συνοχή. Οι οικογενειακές ιεροτελεστίες, περιλαμβάνουν συμβολικό νόημα και επικεντρώνονται στο τι σημαίνει να είσαι μέλος της ομάδας". Τόσο οι ρουτίνες όμως, όσο και οι τελετές μπορούν να μεταδώσουν σημαντικά συναισθήματα και αξίες.

Γιατί  οι συνήθειες που υιοθετεί μια οικογένεια είναι τόσο σημαντικές για τα παιδιά;

 Αυτό μας φέρνει στην επόμενη ερώτησή μας ...

Γιατί οι ιεροτελεστίες είναι τόσο σημαντικές;

Μας φέρνουν πιο κοντά ως οικογένεια αλλά παράλληλα συντελούν στην καταπολέμηση του άγχους.Στην παιδική ηλικία μάλιστα, τα τελετουργικά είναι ιδιαίτερα σημαντικά, γιατί συμβάλλουν στην αίσθηση σιγουριάς, συνέχειας και συνέπειας, που είναι απαραίτητα για την ψυχολογική ισορροπία ενός παιδιού. Οι ιεροτελεστίες αυτές μπορεί να ξεκινούν από κάτι πολύ απλό, όπως για παράδειγμα το να διαβάσει ο γονιός στο παιδί ένα βιβλίο πριν αυτό πέσει για ύπνο, μέχρι και να περιλαμβάνουν πολύ πιο σύνθετες συνήθειες, που γίνονται μόνο μία φορά το χρόνο, όπως αυτά που συνδέονται με τον εορτασμό κάποιας μεγάλης γιορτής.
Σύμφωνα μάλιστα με τη κλινική ψυχολόγο Karen Caraballo, oι οικογενειακές τελετές καλλιεργούν την αίσθηση του ανήκειν και της ταυτότητας, είναι σημαντικές για τα παιδιά και την κοινωνικο-συναισθηματική τους ανάπτυξη. Επιτρέπουν στα παιδιά να αισθάνονται ασφαλή και μέρος μιας ομάδας. Πολύ σημαντικό είναι πως οι τελετές συντελούν και στην καταπολέμηση του άγχους και βοηθούν στον καθορισμό ρόλων, αξιών και ευθυνών εντός της οικογενειακής μονάδας. Ηρεμούν τους ανθρώπους, ειδικά σε περιόδους μεγάλης αλλαγής. Σε περιόδους όπου υπάρχει τόση αβεβαιότητα και φόβος, οι τελετουργίες δημιουργούν άνεση και ευτυχία, ευκαιρίες σύνδεσης και επανασύνδεσης της οικογένειας. 

Ο,τιδήποτε κάνετε σε μια συγκεκριμένη στιγμή μπορεί να αποτελέσει μία ιεροτελεστία για το παιδί σας. Δημιουργήστε μοναδικές συνήθειες  που ισχύουν για την δική σας ξεχωριστή οικογένεια.Για παράδειγμα:

  • Μπορείτε να καθιερώσετε κάθε Σάββατο να πηγαίνετε μαζί για ψώνια.
  • Κάθε Κυριακή να πηγαίνετε για παγωτό.
  • Να λέτε καληνύχτα στο παιδί σας με ένα φιλί και μια αγκαλιά.
  • Δυο φορές την εβδομάδα μπορείτε να επισκέπτεστε το παππου και τη γιαγια.
  • Μπορείτε κάθε Σαββατοκύριακό να μαζεύστε όλοι μαζί και να θέτετε κάποιες ερωτήσεις μεταξύ σας, του τύπου: Τι πήγε καλά μέσα στην εβδομάδα ή τι καταφέρατε σαν οικογένεια; Και τους στόχους για την επόμενη.
  • Μια φορά το μήνα οργανώστε μια εκδρομή στο χωριό.

Μην υποτιμάτε, λοιπόν, τη δύναμη των συνηθειών που φέρνουν χαρά, ευτυχία, εμπιστοσύνη και ελπίδα μέσα στην οικογένεια.