Γιατί οι μητέρες είναι σε μειονεκτική θέση στην αγορά εργασίας;

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

Γιατί οι μητέρες είναι σε μειονεκτική θέση στην αγορά εργασίας;

Σας έχει τύχει πότε να σας ρωτήσουν κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης εάν έχετε παιδιά; Σας έχει τύχει να ζητήσετε εκτάκτως άδεια από το αφεντικό σας και όταν του αναφέρετε ότι έχει να κάνει με το παιδί σας να εισπράξετε ένα «περίεργο» βλέμμα; Τέλος, αν κληθείτε για συνέντευξη και εμφανιστείτε στο χώρο της εταιρίας με ένα μικρό «φούσκωμα», σίγουρα θα προσέξετε αρκετά ζευγάρια μάτια καρφωμένα πάνω σας έστω και για λίγα δευτερόλεπτα.


 

Σύμφωνα με έρευνα στη Μεγάλη Βρετανία, πάνω από το 25% των εργαζόμενων μητέρων πιστεύουν πως υπάρχει εργασιακή ανισότητα και νιώθουν αδικημένες. Δυστυχώς, το ποσοστό αυτό στην Ελλάδα πιθανόν να είναι αρκετά μεγαλύτερο.

 

Ο βασικότερος λόγος που οι μητέρες μπορεί να μην επιλεχθούν για πρόσληψη ή για εξέλιξη σε μια εταιρία είναι η αντίληψη πολλών εταιριών ότι οι εργαζόμενες μητέρες δεν είναι τόσο αφοσιωμένες ή διαθέσιμες. Σε αρκετές θέσεις εργασίας το ωράριο ξεπερνά κατά πολύ το οκτάωρο σε καθημερινή βάση, πράγμα που τοποθετεί μια εργαζόμενη μητέρα σε μειονεκτική θέση. Το ωράριο μπορεί να σχετίζεται και με την ώρα προσέλευσης ή την ώρα αποχώρησης από την εταιρία.

 

Επιπλέον, μια εργαζόμενη μητέρα μπορεί να ζητήσει εκτάκτως να απουσιάσει λόγω του παιδιού της. Παιδικές αρρώστιες, σχολικές γιορτές, ή μη δυνατότητα φύλαξης του παιδιού από κάποιον άλλον αποτελούν πιθανά καθημερινά προβλήματα μιας εργαζόμενης μητέρας.

 

Ακόμα, σε κάποιες θέσεις εργασίας επιβάλλεται διαθεσιμότητα της εργαζόμενης εκτός του προβλεπόμενου ωραρίου εργασίας. Μπορεί να της ζητηθεί να προσέλθει εκτάκτως στο χώρο εργασίας ή να επιλύσει ένα ζήτημα από απόσταση. Η γυναίκα που θα αρνηθεί λόγω οικογενειακών υποχρεώσεων θα δημιουργήσει κακή εντύπωση στην εταιρία της.

 

Τέλος, πολύ σημαντικός είναι και ο ψυχολογικός παράγοντας. Η έννοια για το παιδί που είναι μακριά, η έλλειψη ποιοτικού χρόνου με το παιδί και το άγχος στην προσπάθειά της να «παίξει καλά» όλους τους ρόλους της οδηγούν σε κούραση, έλλειψη συγκέντρωσης, απογοήτευση, απροθυμία για εργασία και συνεπώς μέτρια εργασιακή επίδοση.

 

Μια μητέρα που αναζητά εργασία ή εργάζεται θα πρέπει να έχει εξετάσει και επιλύσει όλα τα πιθανά προβλήματα που προκύπτουν από το διπλό της ρόλο. Θα πρέπει να γνωρίζει πολύ καλά τη φύση της δουλειά της και τις απαιτήσεις της συγκεκριμένης εταιρίας πριν συμφωνήσει σε κάποια συνεργασία. Τέλος, θα πρέπει να έχει οργανώσει την καθημερινότητα του παιδιού της με τέτοιο τρόπο ώστε να μην είναι απαραίτητη η παρουσία της για το χρόνο που εργάζεται, διαφυλάσσοντας πάντα κι ένα κομμάτι της ζωής της για το παιδί της.

 

Η Άννα Ντούμα είναι Σύμβουλος Εργασίας και Σπουδών και ιδρυτής της CV Excellence www.cvexcellence.gr