Γιατί κοκκινίζουν και δακρύζουν τα μάτια των παιδιών κάτω του ενός έτους

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

Τι είναι η απόφραξη του ρινοδακρυικού πόρου?

Το συχνότερο αίτιο που δακρύζουν και κοκκινίζουν τα ματια των παιδιών κάτω του ενός έτους είναι η καθυστερημένη ανάπτυξη του ρινοδακρυικού συστήματος που μεταφέρει τα δάκρυα από τα μάτια στη μύτη. Η συχνότητα αυτού φτάνει το 20% (1 στα 5). Στα περισσότερα παιδιά αυτό βελτιώνεται τους πρώτους μήνες της ζωής. Στο 1 έτος το 95% έχει βελτιωθεί. Είναι άρα μικρό το ποσοστό των παιδιών όπου τα συμτώματα επιμένουν πέραν του έτους στα οποία συστήνεται η χειρουργική επέμβαση.


 

Τι μπορείτε να κάνετε στο σπίτι

αν το παιδί σας έχει πολλές εκκρίσεις στο μάτι κατά τη διάρκεια της ημέρας μπορείτε να βοηθήσετε κάνοντας μασάζ στο δακρυικό σάκο; μεταξύ της μύτης και της εσωτερικής γωνίας του ματιού. Αυτό είναι εφικτό κατά τη διάρκεια που το παιδί πίνει γάλα ή θηλάζει. Ξηρές εκκρίσεις στα μάτια και βλέφαρα που συχνά συγκεντρώνται κατά τη διάρκεια της νύχτας επίσης καθαρίζονται με χαρτομάντηλο που έχει βραχεί με νερό βραστό το οποίο αφήνουμε να κρυώσει.

Αντιβιοτικές σταγόνες και οφθαλμικές αλοιφές συστήνονται μόνο αν τα μάτια κοκκινίσουν και έχουν πολλές εκκρίσεις.

Στην περίπτωση που παρατηρηθεί ραγδαία επιδείνωση και έντονο ερύθημα και οίδημα ή πυρετός, είναι ανάγκη να δείτε άμεσα το γιατρό σας.

 

Χειρουργική αντιμετώπιση

Μετά τους 12 μήνες και εφόσον τα συμπώματα επιμένουν, οι πιθανότητες το πρόβλημα να επιλυθεί χωρίς παρέμβαση είναι πολύ μικρές.

Η προτεινόμενη επέμβαση περιλαμβάνει τη διέλευση εύκαμπτων probes (λεπτά συρματάκια) που σπάνε πιθανά εμπόδια (μεμβράνη)  και τον έλεγχο της ελεύθερης ροής. Γίνεται με σύντομη γενική αναισθησία και διαρκεί 15 λεπτά περίπου. Δεν απαιτείται διανυκτέρευση του παιδιού στο νοσοκομείο αν δεν υπάρχουν άλλα ιατρικά προβλήματα. Δεν γίνονται ράμματα ούτε μένει ουλή.

 

Μαρία Μηλιά MD, FEBO, MRCOphth

Χειρουργός Οφθαλμίατρος με εξειδίκευση στη Παιδοφθαλμολογία-Στραβισμό Παιδιών και Ενηλίκων στο νοσοκομείο Addenbrooke’s, Cambridge, UK.

Συνεργάτης Νοσοκομείου Ιασώ Παίδων.

Ιατρείο Εντός Ιασώ Παίδων.

Απόφοιτος Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Τίτλος Ελληνικής Ειδικότητας Οφθαλμολογίας και μέλος του Βασιλικού Κολλεγίου των Οφθαλμιάτρων Μεγάλης Βρετανίας.

Fellowship in Paediatric Ophthalmology and Strabismus recognised by the Royal College of Ophthalmologists στο Cambridge, UK.

www.milia-eyes.gr

Τηλεφωνο επικοινωνίας 6948050655