Έξοδα Μωρού: Πώς να γλιτώσεις τις περιττές δαπάνες

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

Η απόκτηση ενός παιδιού είναι σίγουρα μια απόφαση που πρέπει να παρθεί μετά από ώριμη σκέψη και πολλές συζητήσεις μεταξύ του ζευγαριού. Γιατί ο ερχομός ενός μωρού στη ζωή σας σίγουρα θα φέρει τεράστια χαρά θα φέρει όμως και…τεράστια έξοδα.

Ειδικά αν γίνεστε για πρώτη φορά γονείς η ανατροφή ενός μικρού ανθρώπινου πλάσματος μπορεί να σας φαίνεται βουνό. Και η αλήθεια είναι ότι οι προκλήσεις της καθημερινότητας ενός μωρού είναι πολλές και αφορούν τόσο στη φροντίδα του μωρού, όσο και στα νέα έξοδα που προκύπτουν.


Εμείς για να σας βοηθήσουμε βρήκαμε ορισμένους έξυπνους τρόπους για να εξοικονομήσετε χρήματα με ένα μωρό στο σπίτι.

ΠΡΙΝ ΤΗ ΓΕΝΝΑ

Θυμηθείτε ότι υπάρχουν έξοδα και πριν από τη γέννα

Μην παραλείψετε να υπολογίσετε τα έξοδα που θα εμφανιστούν στη διάρκεια της εγκυμοσύνης, όπως ραντεβού με μαιευτήρα και γυναικολόγο, προγεννητικοί έλεγχοι, υπερηχογραφήματα, βιταμίνες και φάρμακα, καθώς και όσα σχετίζονται με τις νέες διατροφικές ανάγκες της εγκύου.

Υπολογίστε τα έξοδα του τοκετού

Ο ίδιος ο τοκετός συνοδεύεται από τα δικά του έξοδα: αμοιβές γιατρών, κόστος δωματίου, αμοιβές αναισθησιολόγου, συναντήσεις με σύμβουλο θηλασμού και παιδίατρο. Κάθε μαιευτήριο έχει τις δικές του υπηρεσίες και τις δικές του τιμές. Συζητήστε από πριν με το μαιευτήριο το κόστος του τοκετού (τα περισσότερα προσφέρουν διάφορα πακέτα σε διαφορετικές τιμές), ώστε να μη βρεθείτε προ εκπλήξεων μετά τη γέννα.

Προετοιμαστείτε για τα έξοδα του μωρού

Αφού γεννηθεί το παιδί, τα έξοδά σας σίγουρα θα αυξηθούν σημαντικά –ίσως ξεπεράσουν κάθε προσδοκία. Επομένως, αφιερώστε λίγο χρόνο για να συνυπολογίσετε όλα όσα θα χρειαστούν και τι έξοδα θα έχετε κάθε μήνα, τουλάχιστον για το επόμενο έτος.

Μην παραλείψετε να περιλάβετε έξοδα για τις ανάγκες του μωρού, όπως πάνες, μπιμπερό, ρούχα, ειδικά απορρυπαντικά, φάρμακα και φύλαξη παιδιού. Υπάρχουν και άλλα ακόμη έξοδα, όπως θρεπτικό φαγητό για τη μαμά και το μωρό, ιατρική φροντίδα μετά τη γέννηση, εξοπλισμός για το μωρό, όπως ειδικό κάθισμα αυτοκινήτου, ριλάξ, κούνια και καρότσι –όλες αυτές οι αγορές μπορεί να εκτοξεύσουν τις δαπάνες.

Πάρτε συμβουλές από άλλους γονείς και αφήστε μεγάλο περιθώριο στον προϋπολογισμό σας.

Μην αγοράσετε πολλά βρεφικά ρούχα εκ των προτέρων

Κάθε βρέφος αναπτύσσεται με το δικό του ρυθμό και είναι πολύ πιθανόν τα ρούχα που του έχετε αγοράσει για όταν θα είναι 9 μηνών να μην του κάνουν. Όταν το διαπιστώσετε θα είναι πλέον αργά γιατί δεν θα μπορείτε να τα αλλάξετε. Μην πάρετε δυο ντουζίνες φορμάκια 1-3 μηνών, γιατί το μωρό μπορεί να είναι μεγάλο και να φορέσει κατευθείαν το μεγαλύτερο νούμερο. Πάρτε λίγα πράγματα για να έχετε στη διάθεσή σας τις πρώτες μέρες και μετά, ανάλογα με τις ανάγκες σας, μπορείτε να αναθέσετε σε κάποιον να σας πάρει και τα υπόλοιπα.

Μην πάρετε επίσης πολλές πιπίλες και μπιμπερό

Θα εκπλαγείτε από το πόσο ισχυρή προσωπικότητα θα έχει το μωρό σας ήδη από τις πρώτες μέρες της ζωή του. Έτσι, είναι πολύ πιθανό να αρνείται ακόμα και να βάλει στο στόμα του ένα είδος πιπίλας ή θηλής και να προτιμάει κάποιο άλλο. Γι' αυτό καλό θα είναι πρώτα να μάθετε τα γούστα του και μετά να επενδύσετε στον εξοπλισμό του!

Έξοδα Μωρού: Πώς να γλιτώσεις τις περιττές δαπάνες

ΜΕ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ

Θέστε συγκεκριμένο budget στην αρχή κάθε μήνα

Συμφωνήστε να ξοδεύετε ένα συγκεκριμένο ποσό κάθε μήνα για τις ανάγκες του μωρού σας, αφού πρώτα τις ιεραρχήσετε. Αυτό θα σας βοηθήσει να μην κάνετε άσκοπες σπατάλες και παράλληλα να αποταμιεύετε χρήματα για ώρα ανάγκης.

Κάντε λίστα με όσα πραγματικά χρειάζεστε

Μην παρασύρεστε από την καταναλωτική σας μανία. Ένας έξυπνος τρόπος για να αποφύγετε περιττά έξοδα είναι να κάνετε μια λίστα με όσα πιστεύετε ότι θα χρειαστεί το μωρό σας. Μιλήστε με άλλους γονείς που πέρασαν απ' το στάδιο στο οποίο βρίσκεστε εσείς τώρα και συμβουλευτείτε τους για το ποιες αγορές είναι πραγματικά απαραίτητες και ποιες όχι. Περιοριστείτε στα απαραίτητα για να μην ξεφύγετε από το budget.

Ζητείστε στήριξη από συγγενείς και φίλους

Πριν μπείτε στη διαδικασία να αγοράσετε κάτι, ρωτήστε φίλους σας που έχουν μεγαλύτερα παιδιά μήπως έχουν κάποιο από τα προϊόντα που έχετε ανάγκη. Αν δεν το χρειάζονται πια μπορούν να σας το δώσουν και αργότερα να προσφέρετε και εσείς την ίδια βοήθεια σ' ένα άλλο νέο ζευγάρι γονιών. Ειδικά στα ρούχα, γνωρίζουμε όλοι ότι τα μωρά μεγαλώνουν συνεχώς επομένως αν αγοράσατε κάτι στο παιδί σας πριν 2 ή και 1 μήνα μπορεί να μην του κάνει πια.

Έξοδα Μωρού: Πώς να γλιτώσεις τις περιττές δαπάνες

Διαλέξτε έπιπλα και αξεσουάρ με πολλαπλές χρήσεις

Στο εμπόριο θα βρείτε βρεφικά μπανάκια που με μια κίνηση μετατρέπονται σε αλλαξιέρα, κούνιες με κάγκελα που αφαιρούνται και γίνονται μονά κρεβατάκια και καρεκλάκια που «μεγαλώνουν» μαζί με το μωρό, ώστε να ανταποκρίνονται στις διαφορετικές ανάγκες κάθε ηλικίας. Ακόμα κι αν είναι λίγο πιο ακριβά από τα συνηθισμένα, σίγουρα θα γλιτώσετε χρήματα μακροπρόθεσμα.

Αξιοποιήστε σωστά τα δώρα

Επειδή θα σας φέρουν πολλά δώρα για το μωράκι σας αντισταθείτε στον πειρασμό να τα κρατήσετε όλα, όσο ωραία κι’ αν είναι. Είναι προτιμότερο να αλλάξετε ό,τι δεν σας είναι απαραίτητο για να πάρετε κάτι άλλο που πραγματικά χρειάζεστε. Επίσης μπορείτε να ενημερώσετε από πριν οικογένεια και φίλους για τις ανάγκες σας και να απαλλαγείτε από αυτό τον κόπο.

Προτιμήστε unisex αποχρώσεις για την προίκα του μωρού

Ξεφεύγοντας από το πατροπαράδοτο ροζ-μπλε Προτιμώντας να πάρετε τα βασικά κομμάτια σε κίτρινο, απαλό πράσινο ή εκρού θα μπορείτε εύκολα να τα χρησιμοποιήσετε και στο επόμενο παιδί, ανεξάρτητα από το αν θα είναι αγόρι ή κορίτσι.

Θηλάστε όσο περισσότερο μπορείτε

Το μητρικό γάλα δεν είναι μόνο η ιδανική τροφή για την υγεία του μωρού σας. Είναι, επίσης, δωρεάν! Αυτή η επιλογή σας και μόνο μπορεί να σας γλιτώσει από πάνω από 1000 ευρώ εάν το κάνετε μόνο για έναν χρόνο. Φτάνει να υπολογίσετε πόσα χρήματα θα πρέπει να χαλάσετε σε γάλατα και μπιμπερό.

Μαγειρέψτε στο σπίτι

Το σπιτικό φαγητό εκτός από οικονομικότερο σε σύγκριση με το προπαρασκευασμένο του εμπορίου είναι και πιο υγιεινό. Επιλέξτε αντί για τις τυποποιημένες κρέμες να φτιάξετε δικές σας αλέθοντας φρούτα ή λαχανικά.

Έξοδα Μωρού: Πώς να γλιτώσεις τις περιττές δαπάνες

Κάντε σωστό πλάνο για τις πάνες

Προτιμήστε την περίοδο των εκπτώσεων ή όταν υπάρχουν προσφορές στα σούπερ μάρκετ. Πάντα να κάνετε σύγκριση τιμών και αλλάξτε μάρκα,  αν η τιμή είναι πιο συμφέρουσα.

Αγοράστε τις οικογενειακές συσκευασίες στα βασικά είδη

Σε αυτά περιλαμβάνονται οι πάνες, τα μωρομάντιλα, τα βρεφικά αφρόλουτρα και σαμπουάν κ.ο.κ. . Αφού καταλήξετε στο είδος και τη μάρκα προτιμήστε τις οικονομικές συσκευασίες που σίγουρα συμφέρουν περισσότερο.

Μετατρέψτε καθημερινά αντικείμενα σε παιχνίδια

Εδώ χρειάζεται λίγη φαντασία! Τα παιδάκια -ιδιαίτερα στις μικρότερες ηλικίες- δεν ενδιαφέρονται για το είδος του παιχνιδιού με το οποίο θα παίξουν, αλλά με τη χαρά και τη διασκέδαση που θα τους προσφέρει. Έτσι, μπορείτε για παράδειγμα να μετατρέψετε τις κατσαρόλες και τις ξύλινες κουτάλες τις κουζίνας σε ντραμς ή να φτιάξετε ένα χάρτινο κουτί σε αυτοκινητάκι ή καραβάκι!

Φύλαξη παιδιού

Σ’ αυτό το θέμα, μεγάλη βοήθεια μπορεί να σας προσφέρουν οι παππούδες και οι γιαγιάδες που είναι σε θέση να κρατήσουν και να φροντίσουν το παιδάκι σας. Κάποια στιγμή θα πρέπει να επιστρέψετε στη δουλειά και κάποιος θα πρέπει να προσέχει το αγγελούδι σας. Αν δεν μπορούν οι γονείς ή τα πεθερικά σας τότε προτιμήστε ένα φίλο  που τον εμπιστεύεστε και που σίγουρα θα σας χρεώσει λιγότερο.