Επισκληρίδιος Αναισθησία: Πότε και πώς γίνεται;
Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση
Από τον Δρ. Χάρη Χηνιάδη,
Μαιευτήρα-Χειρούργο Γυναικολόγο
Όταν οι συστολές της μήτρας έχουν αρχίσει να προκαλούν πόνο, τότε γίνεται η επισκληρίδιος αναισθησία. Η επισκληρίδιος γίνεται αποκλειστικά από αναισθησιολόγο και κάτω απ' τις κατάλληλες συνθήκες.
- Πρέπει η ίδια η γυναίκα να θέλει να υποβληθεί σε αυτή τη διαδικασία.
- Δεύτερον τα αποτελέσματα των εξετάσεων αίματος και πηκτικότητας πρέπει να είναι εντός των τιμών αναφοράς
- Τρίτον ο αναισθησιολόγος πρέπει να κατευθύνει την επίτοκο,ώστε το σώμα της να έχει την κατάλληλη θέση και στάση για να γίνει σωστά η επισκληρίδιος.
- Η θέση που πρέπει να πάρει η επίτοκος είναι
-
- ξαπλωμένη στην αριστερή πλευρά με τα πόδια λυγισμένα κοντά στο στήθος
- καθιστή στην άκρη του κρεβατιού σκύβοντας μπροστά με τους ώμους χαλαρούς και το σαγόνι κοντά στο στήθος.
- Σ' όλη τη διάρκεια της διαδικασίας η γυναίκα πρέπει να παραμείνει εντελώς ακίνητη, ενώ ο αναισθησιολόγος διακόπτει τη διαδικασία κάθε φορά που η γυναίκα έχει σύσπαση.
- Η περιοχή της μέσης καθαρίζεται με αντισηπτικό και αποστειρώνεται.
- Στο σημείο που θα γίνει η επισκληρίδιος, γίνεται ένεση με τοπικό αναισθητικό, ώστε να μουδιάσει το δέρμα και να μειωθεί η ενόχληση.
- Μετά ο αναισθησιολόγος εισαγάγει ένα λεπτό πλαστικό καθετήρα ανάμεσα σε 2 σπονδύλους στο χαμηλότερο τμήμα της μέσης, μέσω του οποίου θα γίνει η έγχυση της πρώτης δόσης του αναισθητικού.
- Το ένα άκρο του καθετήρα σταθεροποιείται στο σημείο της μέσης όπου έγινε η επισκληρίδιος, ενώ το υπόλοιπο τμήμα του καθετήρα σταθεροποιείται στον ώμο, ώστε να δίνονται οι επιπλέον δόσεις.
- Το αναισθητικό που χορηγείται μουδιάζει τα νεύρα από τη μέση και κάτω συμπεριλαμβανομένης και της μήτρας.
Η επισκληρίδιος δεν επηρεάζει το έμβρυο, διότι τα φάρμακα δεν διαπερνούν τον πλακούντα. Επίσης η γυναίκα δεν παραμένει αμέτοχη διότι με τη σωστή καθοδήγηση της μαίας μπορεί να εξωθήσει αποτελεσματικά.
-